Tampere
26 Jan, Tuesday
0° C

Proakatemian esseepankki

Uskalla innostuaKirjoittanut: Caroliina Sievers - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Uskalla Innostua -seminaari
Ilkka Koppelomäki
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

En ole käynyt aiemmin minkäänlaisilla itsensä kehittämisen / motivointi -luennoilla. Olen pitänyt niitä itselleni jollain tapaa turhina.  

Viime tiistaina olin eturivissä kuuntelemassa Ilkka Koppelomäen kolmen tunnin settiä omiin unelmiin tarttumisesta. Luennolta ammennettiin rohkeutta toteuttaa omaa elämää ”Saa mitä haluat” -kirjan pohjalta. 

Luento itsessään oli hyvin pintaraapaisu kirjan syvimmistä salaisuuksista, mutta koin tärkeämmäksi päästä tapaamaan itse kirjan ja valmennuksen tekijää. Salista ammennettiin energiaa, jota Ilkka lavalla ympärilleen syöksähteli.  

Kirjoitin muutaman muistiinpanon ja ensimmäisenä vihossani lukee: 

 

  1. Rehellisyys omasta tilanteesta  

Haaveisiin ja unelmiin pääseminen vaatii pysähtymistä tähän hetkeen. On kyettävä katsomaan itseään ja matkaansa peiliin, ja siten kohdata aidosti sen hetkiset elämän realiteetit. Kuulostaa helpolta, mutta ihmismielemme on koottu rakentamaan ja suojelemaan meitä pettymyksiltä. Oikein pahassa tilanteessa olevan voi olla vaikea myöntää itselleen epäonnistuneensa tai menettäneensä jotain suurta. 

 

  1. Näe elämä harjoitteluna, aina ei tarvitse onnistua 

Miksi tähtäämme aina huipputuloksiin? Miksi moitimme itseämme niin rankasti siitä, jos emme ole täysin siellä missä haluaisimme? Asenteen muutos pois siitä, että aina pitäisi onnistua, vähentää yksilöltä riittämättömyyden tunnetta. Elämän ajattelu leikkikenttänä ja jatkuvana harjoitteluna mahdollistaa positiivisen ajatteluketjun synnyn vahvistaen omakuvaa, hyväksyen epäonnistumiset osana elämänkulkua.  

 

  1. Päätös: On hyväksyttävää kokea kaikki tunteet 

Miksi yhteiskuntamme ei anna tunteiden näkyä? Tunteet tekevät meistä ihmisiä ja siten koko tunneskaala täytyy olla sallittua tuntea. Tunne ei ole sinä, tunne on ohimenevä olotila, jota harvoin voi päättää kokevansa. Siksi itsensä alas painaminen jonkin tunteen kokemisesta, on suoranaista turhuutta. Jos jokin asia tapahtuu joka tapauksessa, miksi torua omaa itseensä siitä. Asioiden yksinkertaistaminen vapauttaa ja hyväksyminen mahdollistaa uusien synapsien muodostumisen. 

 

  1. Visioi itsesi kunnolla tulevaisuuteen 

Unelmointi vaatii mielikuvitusta ja lupaa unelmoida. Asioiden konkretisointi mielessä auttaa pääsemään tavoitteeseen ja haluttuun lopputulokseen. Se, että miettii haluansa tienata hyvin ja asua lämpöisessä ei ole vielä tarpeeksi konkreettista. Kun kykenee kuvittelemaan mielessään paikan, talon värin, koon, jopa sen miltä paikassa tuoksuu, on tuolloin oikeasti jo lähempänä unelmaansa. Rajaamalla ja tietämällä mitä oikeasti tavoittelee, auttaa se tekemään arjen pieniä valintoja kohti parempaa tulevaa. Aina ei tarvitse ottaa isoja askeleita, pienimmätkin hönkäykset muodostavat yhdessä vankan polun kohti onnea. 

 

Lisäksi mieleeni jäi ohje siitä, että täytyy oppia olemaan onnellinen, tyytyväinen ja aidosti nauttimaan hetkistä. Pidimme minuutin, jolloin koko sali hiljeni ja päätti olla onnellinen. Itse suljin silmäni ja minua alkoi hymyilyttämään. Mietin eri elämäni osa-alueita ja koin onnellisuutta.  

Se ei vaatinut vuosien työskentelyä, vaan tietoisen päätöksen. Voiko onnellisuus olla oikeasti vain päätöksen takana? Päätämmekö ihmisinä olevamme onnettomia?  

Teoriassa on mielestäni paljon järkeä. Ihmisenä me kiinnitämme tarkkaavaisuuden asioihin, joihin päätämme tarttua ja haemme ympäristöstä ärsykkeitä, jotka tukevat omia aatteitamme. 

Jos me kaikki pysähtyisimme kiireiltämme ja antaisimme itsellemme aidosti aikaa kokea onnea, voisiko Suomi päästä masennustilastojen kärjestä? 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close