Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Urheilija työelämässä – Miksi urheilijat ovat haluttuja työelämässä?



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kilpaurheilutausta valttina työelämässä

 

Olen usein miettinyt hiljaa mielessäni, että mitä saan kilpaurheilulta tulevaisuudelleni. En ole osannut sitä oikeastaan koskaan sanoittaa. Se mitä olen mielessäni pohtinut, että mitä minä olen saanut tulevaisuudelleni harrastettuani eri kilpaurheilulajeja. Mitä olen saanut siitä ajasta mitä olen kilpaurheiluun laittanut, verrattuna mitä joku saman ikäinen mies on saanut lukiessaan koko elämänsä tietokirjallisuutta.  Luin Twitterissä käytyä keskustelua sekä luin kolme artikkelia liittyen siihen kuinka haluttuja kilpaurheilijat ovat työelämässä ja miksi. Listaan alle seitsemän kohtaa ja myös perustelen niitä.

1. Ymmärtää yhteisten tavoitteiden eteen

Se miten olen tottunut työskentelemään yhteisten tavoitteiden eteen, näkyy minussa akatemialla kuin työelämässäkin. Kun näen, että jokainen henkilö tiimissämme tai työyhteisössä haluaa päästä yhdessä asetettuihin tavoitteisiin niin saan siitä huomattavasti lisävirtaa omaan työhöni. Jos joku ei tee töitä yhteisten tavoitteiden eteen, menen näyttämään sille kyseiselle henkilölle, miten työskennellään kohti yhteistä päämäärää. Jos senkin jälkeen huomaan, että kyseistä henkilöä ei kiinnosta/huvita työskennellä yhteisten tavoitteiden eteen. Jos syy ei ole henkilökohtainen tai tiimiin liittyvä vaan johtuu esimerkiksi kiinnostuksen puutteesta, kyseenalaistan heti tällaisten ihmisten roolin työyhteisössä/joukkueessa/tiimissä.
Ihailen sellaisia ihmisiä työelämässä, jotka laittavat niin sanotusti kroppaa likoon yhteisön puolesta.

 

  1. Kilpa-urheilija on tottunut kovaankin palautteeseen

 

Vuodessa on 365 päivää, joista kilpaurheilija viettää joukkueensa/yksilölajinsa parissa noin. 220päivää (esimerkkinä oma lajini jääkiekko). Voisin väittää, että noin 150 päivänä harjoituksissa/peleissä joku saa kritiikkiä/rakentavan palautteen. Miten sitten kilpaurheilijat osaavat käsitellä palautteen lähes aina niin, miten se pitääkin tehdä? Yleensä pelaajat sekä valmentajat osaavat käsitellä asiat asioina, koska palautetta tulee joka päivä ja se on niin arkinen asia ja osa jokapäiväistä urheilijan elämää. Yleensä jokainen kilpaurheilua harrastava omaa vahvan itsetunnon ja ymmärtää sen, että koskaan ei ole kyse hyökkäyksestä henkilöä kohtaan. Meistä jokainen osaa katsoa enemmän tai vähemmän peiliin ja osaa mennä ns. itseensä. Kilpaurheilua harrastaneen on siis helppo antaa sekä vastaanottaa palautetta.

 

  1. Osaa ottaa opikseen

Joukkuelajeissa on totuttu siihen, että jos teet kerran virheen joka vaikuttaa negatiivisesti johonkin, otat virheestä opiksi etkä toista sitä. Kuitenkin jääkiekossa varsinkin nykypäivänä painotetaan paljon sitä, että virheitä ei saa pelätä. Totuushan on myös se, että virheitä tekemällä oppii parhaiten, kunhan ei vaan toista samoja virheitä. Työelämässä pätee mielestäni ihan täysin samat lainalaisuudet. Kilpaurheilijan onkin helppoa siirtää tämäkin työelämään ja pystyy ottamaan virheistä opikseen.

 

  1. Ymmärtää hetken merkityksen

Tällä tarkoitan sitä, että joskus kaatuu ja siitä pitää vain nousta ja jatkaa. Eli urheilussa sinulle tulee huonoja vaihtoja peleissä, mutta niitä ei pidä jäädä murehtimaan vaan jatkaa eteenpäin. Jos niitä jää miettimään liikaa, menee koko peli penkin alle. Niin kuin Massiven slogan viimeisissä tiimihaasteissa on mennyt: ”winners never quit and quitters never win”. Tuo lause kuvastaa juurikin sitä mitä kilpaurheilussa opitaan. Menneeseen et pysty vaikuttamaan, mutta tulevaisuuteen pystyt.

 

  1. Nauttii voittamisesta

 

En itse osaa kuvailla sitä, kuinka paljon oikeasti voittamisesta tykkään, tosin olen sellainen ihminen joka ei osaa nauttia voittamista vaan haluaa koko ajan voittaa lisää, koska se on niin kivaa. Pelasimme puolisoni kanssa Monopolia eräänä iltana, voitin pelit 7-1, mutta minua jäi kaivelemaan yksi tappio niin, että pelimerkit ja rahat lensivät, vaikka voitinkin muut pelit. Olen todella huono häviäjä. Kilpaurheilija haluaakin tehdä kaiken sen eteen aina, että joukkue voittaa.

 

  1. Ei ajattele omaa etuaan àvoittavassa joukkueessa on yksilönkin etuoikeus loistaa

 

Kuinka usein näet tv-haastattelussa jonkun joukkueen jäsenen kehuvan itseään joukkueen sijasta, vaikka olisi tehnyt 4 maalia? En ole itse nähnyt lähes ikinä. Olen kasvanut myös samaan kulttuuriin, jokainen pelaaja saa olla kentällä itsekäs ja tehdä omia ratkaisuja, mutta kaukalon ulkopuolella itsekkyyttä ei kaivata. Jos joku kerskailisi haastatteluissa tekemillään maaleilla, joukkue varmasti muistuttaisi kyseistä pelaajaa pienellä sakko rangaistuksella. Työelämässä kuitenkin tarvitsee osata pumpata omia renkaitaan ja kehua itseään oikeassa kohdassa. Tämä on ollut minulle aina vaikeaa ja myöntää olevani oikeasti hyvä. Kuitenkin joukkuepelaaja osaa ajatella työelämässä yhteisön etua ennen omaa etuansa.

 

  1. Mahdollisuus nähdä ja kokea yhdessä

 

Mikä onkaan parempaa kuin kokea yhdessä asioita ja juhlia menestystä yhdessä? Ei mikään, on huikea tunne katsoa vieruskaveria silmiin ja sanoa hänelle v***tu olit tänään hyvä, oon ylpeä susta! On kuitenkin erittäin kehittävää kokea yhdessä pettymyksiä ja pettymyksen jälkeen nähdä kaverien silmistä asenteen, että täältä noustaan ja tehdään yhdessä kaikki ensi kerralla paremmin.

 

Tykkään kirjoittaa asioista, joita pystyn peilaamaan itseeni/tiimini/työelämään. Esseetä kirjoittaessani huomasin, että mitä taitoja minulla oikeasti onkaan. Pystyn nyt siis sanomaan kaikesta kirjottamastani olevani kaikessa melko ammattilainen. Yli 20 vuotta olen jääkiekkoa harrastanut sekä muita lajeja siinä ohessa, niin pystyn nyt sanoittamaan niistä lajeista saatuja oppeja sekä osaamista ja soveltaa niitä työelämässä.

 

https://www.winled.fi/blogi/tyoelaman-kilpakentilla/
https://blog.barona.fi/blogi/urheilija-tyomarkkinoilla

https://www.ess.fi/urheilu/Urheilu/art2461691

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close