Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Urheilemisesta rutiini arkeen



Kirjoittanut: Inka Tikkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pura rutiinit atomeiksi
James Clear
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto:

 

Sanasta rutiini tuli minulle aikaisemmin mieleen ahdistus, oravanpyörä ja tylsä arki. Syksyn 2022 mittaan mielipiteeni on hieman muuttunut. Rutiinit voivat olla hyviäkin. Rutiinien avulla voi saada arjesta toimivampaa ja saada asioita enemmän aikaiseksi. Huonot rutiinit taas voivat olla aikaansaavuuden kannalta haitaksi ja laiskistaa. Syksyn aikana on tullut ajankohtaiseksi miettiä omia rutiineja. Joudumme itse rakentaa kalenterimme Proakatemialla ja meillä on esimerkiksi tietty määrä esseepisteitä kerättäväksi tiettyyn päivämäärään mennessä. Miten saan lukemisesta rutiinin? Entä kirjoittamisesta? Jos saan näistä rakennettua itselleni rutiinit, ne tulevat kaiken muun sivussa eikä hommat kasaannu deadlinen loppuun. Minulla on ollut ongelma rutiinien rakentaminen pysyväksi ja siksi kuuntelinkin James Clearin kirjan Pura rutiinit atomeiksi: Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy. Tavoitteena oli saada inspiraatiota ja neuvoja omien rutiinien muokkaamiseen mahdollisimman hyvin minua ja tavoitteitani palveleviksi. Reflektoin esseessäni matkaa rutiinin rakentamista itselleni säännöllisestä urheilusta.

 

Näin uuden rutiinin voi saada pysyväksi:

 

Olen kausittain arjessani tosi aikaansaava, urheilen ja syön terveellisesti. Jossain kohtaa kuitenkin joko kyllästyn tapaani urheilla ja täytän ajan jollain muulla. Yhtäkkiä TV:n katselu ja kavereiden näkeminen on tärkeämpää kuin ruoan laittoon panostaminen. Samalla kun säännöllisyys näistä katoaa, syöksykierre on taattu. Clearin mukaan juuri rutiinien toistuvuus on tärkeintä. Hän myös painottaa panostamista pieniin muutoksiin kerralla. Pitkällä aikavälillä muutoksessa on suuri ero lopputulokseen. Jos urheilen kerran viikossa viiden vuoden ajan, olen huomattavasti terveempi henkisesti ja fyysisesti, kun jos en urheilisi kertaakaan viiden vuoden aikana. Muutokset kannattaa aloittaa edes pienesti ja toistaa säännöllisesti. (Clear. 2020) Jotta asiat toistuisivat, kalenterin käyttö on omasta mielestäni hyvin suositeltavaa. Jos merkkaan kalenteriin päivät, ajat ja paikat urheilulle, urheilen todennäköisemmin, kun jos en merkkaisi asioita kalenteriin. Näin voin myös varmistaa, että urheilen säännöllisesti ja riittävästi.

 

Jos aikaisempi urheilutapa ei enää toimi, sitä voi aina muuttaa. Minulla alkoi tökkiä salilla käyminen, koska urheilin yksin ja minun olisi itse pitänyt etukäteen suunnitella, että mitä teen salilla. Koin, että minulla ei ole tähän tarpeeksi osaamista tai kiinnostusta perehtyä asiaan. Poistin näitä esteitä vaihtamalla lajia. Näin myös Clear suosittelee tekemään, jotta rutiinin toteuttaminen ja toistaminen olisi tehty itselle mahdollisimman helpoksi (Clear. 2020). Tärkeintä on että, urheilee. Laitoin salikortin tauolle ja aloitin crossfitin. Se on ryhmäliikuntaa ja tunneille täytyy ilmoittautua ennen osallistumista. Ilmoittaudun kerralla koko viikon tunneille ja sitten tunneille täytyy enää ilmaantua. Tiedän myös etukäteen, että missä ja milloin minun täytyy olla. Minun ei enää tarvitse itse etukäteen suunnitella mitä teen salilla vaan se on minulle jo valmiiksi suunniteltu. Riittää, että ilmaannun paikalle ja teen parhaani. Tiedän myös, että siellä ei voi mennä tunnin kestoa pidempään, koska seuraava ryhmä tulee seuraavan tunnin alettua paikalle. Clearin mukaan on hyvä reflektoida sitä, että miksi välttelee joitain asioita ja poistaa näitä esteitä, jotta tekee rutiinin toteutumisesta itselle mahdollisimman helppoa (Clear. 2020.).

 

Monesti nopea palkinto rutiinin suorittamisen jälkeen on tärkeämpää, kuin pidemmän ajan vaativa mahdollisesti paljon parempi lopputulos (Clear. 2020). Yhden urheilutunnin jälkeen ei näy vielä muutoksia kropassa ja sekös laskee motivaatiota ja lannistaa. Jos yhden urheilukerran jälkeen tulee hyvä olo siitä, että sain aikaiseksi jotain tai edistyin jossain tai saavutin jonkun tavoitteen, se taas on palkinto, joka tulee heti urheilusuorituksen jälkeen. Näitä voi ja kannattaa myös luoda itse, jolloin yhden rutiinin suorittamiseen olisi parempi motivaatio. Tämä voi olla esimerkiksi lupa rentoutua yhden tai kahden jakson verran lempisarjan äärellä. Ei tarvitse miettiä työasioita tai stressata, kun pitäisi tehdä jotain. Tämä on myös tapa helpottaa yhden rutiinin yhden suorituskerran toteuttamista. Madaltaa kynnystä sen tekemiseen.

 

Suuri ongelma rutiinin omaksumisen kannalta on se, että tavoittelemme päämäärää, emme rutiinia (Clear. 2020). Tahdomme saada unelmavartalon tai huippukunnon ennen kuin itse urheileminen on muodostunut omaksi rutiiniksi tai edes toistuvaksi tavaksi viikoittaisella tasolla. Ja myönnän! Nämä ovat minunkin tavoitteitani halutessani luoda itselleni uutta rutiinia. Ne motivoivat minua urheilemaan yhdessä oman fyysisen ja henkisen terveyden sekä paremman unensaannin kanssa. En kuitenkaan mieti unelmavartaloani tai huippukuntoa lähtiessäni urheilemaan. Menen sinne, koska haluan, koska olen aikatauluttanut sen, koska haluan urheilla tietyn määrän viikossa, koska tahdon siitä itselleni rutiinin. Kyllästyminen johtuu siitä, että odottaa päämäärän toteutumista heti tai hyvin lyhyessä ajassa. Tämä on miina, johon monesti itsekin astun. Liian pinnalliset tavoitteet eivät myöskään välttämättä motivoi tarpeeksi paljoa siihen, mitä sen saavuttamiseen tehtävä työ vaatisi. Tämän takia rutiinit eivät välttämättä jää kuin kausiluontoisiksi.

 

Yhteenveto:

 

Rutiinien rakentamisen voi ja kannattaa aloittaa pienellä tasolla. Rutiinin toistamisesta kannattaa rakentaa itselle mahdollisimman helppoa ja mielekästä.  Esteitä kannattaa poistaa ja miettiä uusia ratkaisuja toiston helpottamista varten. Itsereflektointi auttaa hahmottamaan mikä rutiinin omaksumisesta mahtaa tehdä vaikeaa. Havaintojen jälkeen niiden poistaminen ja muokkaaminenkin on helpompaa. Rutiinille kannattaa luoda porkkanoita, jotka motivoivat toistoa. Tavoitteet ja motivaation lähteet ovat pakollisia, mutta liian suuria kerralla ei kannata tavoitella. Välitavoitteet voivat pitää päätavoitteen itselle realistisempina. Välitavoitteiden tavoittelu vaikuta yhtä kaukaiselta, kun päätavoitteen tavoittelu suorilta. Näillä ohjeilla uuden rutiinin rakentaminen on itselle huomattavasti helpompaa.

 

Lähteet:

 

Clear, J. 2020. Pura rutiinit atomeiksi: Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy. Nextstory. Jyväskylä: Tuuma-Kustannus.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close