


#urbaanilegenda
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Kuten kaikilla yrityksillä, myös Totalilla on visio. Totalin visio on tulla urbaaniksi legendaksi, josta kaikki puhuvat lämpimään sävyyn. Ensin haluamme saavuttaa sen Proakatemian sisällä, mutta sen jälkeen myös suuremmassa mittakaavassa. Luin vasta Lisa Sounion teoksen Brändikäs. Siinä Sounio kertoo, kuinka luoda vahvaa brändiä, mutta erityisesti minuun kolahti kappale, jossa hän kirjoittaa legendan synnystä.
”Obamuutta peliin”
Ensimmäinen kulmakivi legendaksi tulemiseen on oma olemus. Sounion mukaan ollakseen unohtumaton, olemuksen täytyy hohtaa, muttei jättää varjoonsa. Hän kertoi esimerkin tällaisesta olemuksesta: Yhdysvaltojen entisen presidentin, Barack Obaman, kanssa samaan huoneeseen päässeille tapahtui ihmeitä. He eivät suinkaan jääneet presidentin aseman tai persoonan varjoon vaan päin vastoin tunsivat itsensä fiksummiksi ja osaavammiksi kuin Obama. Tällaista suuren johtajan karismaa omaavat myös mm. John F. Kennedy sekä Äiti Teresa. He ovat saaneet muista ihmisistä irti huippusuorituksia ja siihen perustuu heidän legendaarisuutensa.
Obamuus sopii hyvin Proakatemian henkeen, sillä siellä kaikki ovat valmiita auttamaan toisiaan. Tiimitilan avoin ilmapiiri ja tiimien läheisyys jopa kannustavat kysymään apua. Totalissa panostammekin siihen, että olemme helposti lähestyttäviä ja aina valmiita tekemään hieman enemmän kuin avuntarvitsija osaisi pyytää. Haluamme myös olla uusille pinkuille paras kummitiimi, aivan kuten Ote oli meille. Se on ensimmäinen askel kohti legendaarisuutta.
Tyyli ennen kaikkea
Sanotaan, että vaatteet tekevät miehen. Siinä voi olla jotain perääkin, sillä Souniokin puhuu tyylin merkityksestä ja koruttoman harmaista pankkiireista. Muodin edelläkävijät haluavat vaikuttaa pukeutumisellaan ja onhan vaatetus brändin rakentamistakin. Tärkeintä on vain löytää se oma juttu, millä erottuu joukosta. Tyyliin kuuluu myös henkilön olemus. Sounio käyttää esimerkkinään Björn Walhroosia, eli Nallea. Nallen tyyliin kuuluu terävä huumori. Hän on selvästi showmies.
Ei kaiken tarvitse olla vakavaa, oli sitten kyse vaatetuksesta tai ulkoisesta olemuksesta. Tietysti on hyvä miettiä, mitä haluaa ulkoisella habituksellaan tuoda esille. Tosin tyylikäs voi olla myös rennommallakin tavalla näyttämättä pelleltä. Kannattaa toki huomioida, että vaatetus ja muu olemus ovat samassa linjassa. Ei nimittäin auta, vaikka pukeutuu rempseästi, mutta on muuten tylsä ja väritön ihminen. Totalin pukeutumiseen en nyt ota kantaa, sillä koko tiimin ulospäin näkyvä olemus on tärkeämpää kuin yksittäisten ihmisten vaatevalinnat. Vaikka Totalissa on 19 erilaista persoonaa, on siinä kuitenkin havaittavissa tyylillisiä pääpiirteitä: lämmin yhteisöllisyys, hyväntahtoinen hulluus sekä hulvaton itseironia. Vakavuus on Totalista kaukana ja sen näkee koko Proakatemia. Onhan meidät valittu kahdesti peräkkäin kuumimmaksi tiimiksi!
Jätä muut sanattomaksi
Sounio kertoo teoksessaan Suomessa olevan harvinaisen laaja sanavarasto. Hänen mielestään arkikieli on kuitenkin kuihtunut, eikä sanoissa ole enää hurmaavuutta tai yllätyksellisyyttä. Jos käyttää värikästä ja vivahteikasta kieltä sekä taitaa raikkaan rytmin, harppaa pitkälle, Sounio mainitsee.
Kielenkäyttö kehittyy lukemalla, varsinkin nuorella iällä. Siksi onkin hyvä, että luemme Proakatemialla kirjoja ja teemme esseitä. Sounioon viitaten se tukee meidän tavoitettamme tulla urbaaniksi legendaksi. Itse henkilökohtaisesti rakastan kirjoittamista, puhumista ja sanoilla vaikuttamista. Pitääkin pitää Totalille paja vaikuttavasta puhumisesta mahdollisimman pian.
Pienet teot ruokkivat suurta legendaa
Harva toivottaa siivoojalle huomenta, kiittää bussikuskia tai kehuu kaupan kassaa, Sounio selventää. Nämä pienet arkiset teot kuitenkin ovat niitä, joilla jää mieleen. Miten Total halua jäädä mieleen? Sounio neuvoo kehittämään oman jälkensä, joka koskettaa tunteita. Se nimittäin kestää, vaikka lähdemmekin Proakatemialta.
Sounio mainitsee, että kirjailija Kjell Westö on tiivistänyt hyvin eron amerikkalaisen ja suomalaisen ihmiskäsityksen välillä. Amerikkalainen ajattelee, että muut ovat hyviä tyyppejä, mutta niin olen minäkin. Suomalainen taas ajattelee, että olen luuseri, mutta niin ovat kaikki muutkin. Suomalaisten ajattelumallista tulee päästä eroon, jos haluaa legendaksi. Luusereista ei nimittäin tule legendoja, eikä legendoista luusereita. Onneksi Proakatemialla ei ole havaittavissa suomalaista ajattelumallia. Siellä kaikki ovat parhaita parhaiden joukossa. Vaikka Totalin jäsenet itseironisesti sanovat Totalin olevan täysi farssi, niin ainakin olemme paras farssi ikinä!
Riku Mäki
Hyvä essee! Sytyin erityisesti viimeisestä kappaleesta.