Tampere
18 Apr, Thursday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Uni



Kirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen pitkään tehnyt pitkiä työpäivä ja tämä on verottanut esimerkiksi yöunista paljon. Olen huomannut kuinka energia tasot laskevat ja jalat muuttuvat makaroniksi, kun ei ole nukkunut tarpeeksi. Samalla mietin, kuinka paljon on tarpeeksi unta ja missä kohtaa on nukuttu niin sanotusti liikaa. Ja jo pelkästään tämän takia väsyttää huomattavasti. Halusinkin tämän myötä tutkia hieman kirjoja ja unen tärkeyttä esimerkiksi tekemiseen, menestykseen ja jaksamiseen. Löysin aiheeseen liittyen erittäin sopivat teokset, jotka ovat Matthew Walker – Miksi nukumme, unen voima 2019 ja Henri Tuomilehdon ja Jouni Vornasen – Nukkumalla menestykseen 2019.

Jo ensiaskeleilla kirjassa Miksi Nukumme mainitaan, kuinka kaikkien kehittyneiden maiden kansalaisista 2/3 ei onnistu nukkumaan kahdeksaa tuntia yön aikana, joka olisi suositeltua. Tässä kohtaa omakin lamppu syttyi ja totesin itselleni, ettei omat kuuden tunnin yöunet ole lähellekään tuota vaadittua kahdeksan tuntia. Kirjassa käydään myös läpi, kuinka kuusi tuntia pienemmät vaikuttavat jo erittäin huomattavasti terveyteen ja lisää esimerkiksi nälän tunnetta, jolloin helposti rupeaa muodostumaan liikapainoa. Vaikkakin tähän asti on painotettua huomattavasti terveyteen liittyviä vaikutuksia, niin on itsestään selvää jo minulle tässä vaiheessa, että kun vireys tila laskee, niin työn teko ei ole enää tuottavaa, etkä tee ns. oikeita asioita. Kirjan mukaan huonot yöunet nostattavat myös esimerkiksi urheiluvammojen riskiä, alentavat urheilusuorituksien tasoa, estävät ihmistä oppimaan täydellä potentiaalilla, sekä tuhoaa luovuuden.

Eniten Miksi nukumme teoksessa, minua herätteli fakta tieto Yhdysvalloista, jonka mukaan Yhdysvalloissa kuolee joka tunti yksi ihminen liikenneonnettomuudessa, joka on aiheutunut unen puutteesta johtuvasta virheestä. Yllättävää kuitenkin oli tieto, jonka mukaan harvemmin ihminen kokonaan nukahtaa auton rattiin, vaan onnettomuuden johtuvat usein niin sanotusta mikrounesta, joka on juuri sitä pilkkimistä autoa ajaessa, jossa luomet tuntuvat raskaalta ja menevät hetkellisesti jopa kokonaan kiinni. Tästä torkahtelusta kärsivät kirjan mukaan yleisimmin ihmiset, joilla on kroonista univelkaa, eli joiden normaali rutiineihin kuuluu nukkua alle seitsemän tuntia yössä. Se minkä takia tämä tieto hätkähdytti minut ja sai vieläkin rajummin miettimään omaa unta, oli se, että ajan itsekin työkseni huomattavan paljon autoa, ja olen huomannut kärsiväni hetkittäin näistä mikrounista ja torkahteluista. Huomasin myös nukkuvani melkein joka yö huomattavasti alle tämän suositellun kahdeksan tunnin. Ja myös teoksessa Nukkumalla menestykseen käydään tutkimusta läpi, jonka mukaan puolet Suomalaisista aikuisista kokee olevansa väsynyt arkisin. Tämä on erittäin huolestuttavaa.

Miten uni vaikuttaa menestykseen? Todennäköisesti paljonkin. Mutta kirjassakin korostetaan pyhää kolminaisuutta, jonka muodostavat uni, ravinto ja liikunta. Nämä kolme asiaa nousee varmasti erittäin paljon esille esimerkiksi kilpaurheilussa, mutta mielestäni näitä asioita korostetaan aivan liian vähän liike-elämässä ja esimerkiksi ammattikorkeakouluissa. Vaikka nämä ovatkin erittäin perustarpeita, niin usein sattuu tapahtumaan niin, että ainakin näistä kolmesta yksi jää epähuomiolle ja siihen ei keskitytä riittävästi. Ja kaikista kolmesta pahin on oikeastaan uni. Jos uni jää pois niin niin kuin kirjassakin mainitaan jää helposti ruokavalio tai ihan vain terveellisesti syöminen epähuomiolle ja tulee helposti naposteltua. Tai kun uni jää huomioimatta niin myöskin liikunta on erittäin haastavaa ilman riittävää unta. Toisen teoksen mukaan huonot yöunet johtavat usein sairaspoissaoloihin ja pidentävät sairaslomilta töihin paluuta. Jolloin jo oikeastaan tämän toteamuksen myötä ja kaiken muun yllä mainitun myötä uni vaikuttaa menestykseen. Ja jos esimerkiksi tästä niin sanotusta pyhästä kolminaisuudesta puuttuu jokin pala, on huomattavasti vaikeampi menestyä, sillä silloin ei ole perustarpeet kunnossa.

 

Seuraavaksi listaan suoraan teoksesta Nukkumalla menestykseen ohjeet kuinka unen laatua voi parantaa.

Näin parannat unen laatua.

  • Arvosta untasi. Ilman sitä kaikki muu on turhaa. Kun ymmärrät, miten tärkeää uni on hyvinvoinnillesi, osaat laittaa sen tärkeyslistasi kärkeen.
  • Rytmitä ruokailusi. Syö useampi ateria päivän aikana, niin vireystilasi pysyy tasaisesti korkealla, ja unipaine lisääntyy iltaa kohden.
  • Liiku säännöllisesti. Päivittäinen 30 minuutin liikkuminen on terveyden kannalta tärkeämpää kuin yhden tunnin hikiliikunta viikossa.
  • Valmista hyvä uni jo illalla. Suunnittele iltapuuhasi niin, että ne tähtäävät hyvään nukkumiseen. Sulje puhelin, lue ja rauhoitu. Illan pitää olla vuorokauden mukavin hetki. Se mahdollistaa rennon olotilan.
  • Tottele väsymystä. Kuuntele kehoasi ja mene sänkyyn heti, kun väsymys tulee. Silloin nukahdat helpoiten.
  • Vältä iltatreenejä. Illalla kovaa treenaaminen nostaa elimistön vireystilaa ja voi venyttää nukahtamisaikaa usealla tunnilla ja myös heikentää unen laatua. Jos liikut illalla, on viisaampaa käydä esimerkiksi kevyellä kävelyllä.

Nämä ohjeet komistavat nykyään myös Apukuskin toimiston seinää, ja näitä ohjeita pyrin itse noudattamaan jatkossa huomattavasti tarkemmin kuin ennen. Kiitos lukijalle ja toivottavasti jäi ohjeet käteen parantamaan unen laatua, varsinkin jos se ei ole ollut parasta mahdollista viime aikoina.

 

 

Lähteet: Matthew Walker 2019 – Miksi nukumme: unen voima

Henri Tuomilehto, Jouni Vornanen 2019 – Nukkumalla menestykseen

 

Kommentoi