Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Unelmaduunia



Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Halusin löytää itselleni kirjan, joka innostaisi ja tsemppaisi mua tavoittelemaan unelmaduuniani ja tekemään sitä juttua jota oikeasti rakastan. Halusin kuunnella kirjaa siitä miten harrastuksesta tehdään työ ja kuinka tärkeää on, että oma duuni ei tunnu työltä lainkaan. Tai ehkä mä vaan halusin varmistuksen sille onko se edes mahdollista?

Aloitin kuuntelemalla äänikirjaa nimeltä Unelma hommissa, joka käsittelee nimenomaan kyseistä aihetta. Kirja kertoo siitä kuinka omasta harrastuksesta, lempijutuista arjessa voi tehdä työn millä elättää itsensä ja jopa perheensä, ja etenkin kuinka se on todellakin enemmän kuin mahdollista!

Mie itse rakastan juhla, tapahtuma, -ja sisustussuunnittelua, mutta en oo koskaan uskaltanut ajatella sitä työnä jolla voisin elää. Havahduttiin kuitenkin kaverin kanssa siihen, että piruvie meitä kiinnostaa samat hommat ja ois enemmän kuin siistiä tehä näitä juttuja koulun jälkeen ihan työnä!

Yrittäjä mä olen aina halunnut olla, en voi sietää sitä kun muut sanelevat mulle säännöt enkä pääse käyttämään omaa luovuutta ja vapautta vaikuttaa asioihin. Tarvitsen tilaa ja vapautta, että voin olla inspiroitunut ja saada kaiken potentiaalin itestäni irti. Siks yrittäjyys on niin siisti juttu just mulle. En oo tosin milläänlailla yksinyrittäjä. En tykkää tai oikeastaan osaakkaan olla kamalasti yksin. En oo ollenkaan yhtä luova yksinäni ja toisinaan tuntuu, että mun ajatukset ei purkaudu samalla lailla ulos kun nyhjötän keskenäni ajatuksieni kanssa. Musta mahtavaa on se, kun joku ihminen on edes jakamassa sitä tyhjää tilaa ja hetkeä mun kanssa. Molemmat voi olla vaan hiljaa ja tehdä juttujaan, mutta aina on se mahdollisuus avata suu ja heittää jerryä tai mennä yhdessä kahvipaussille. Se tekee työnteosta musta tuplasti kivempaa ja antoisempaa! Tiimissä ja porukassa on huippu olla!

 

No mennääs siihen kirjaan. Kirja kertoi tosiaan siitä kuinka oma harrastus ja lempparipuuha on saatu räätälöityä omaksi työpaikaksi yrittäjänä, ja siitä kuinka siistiä on tehdä työtä jota rakastaa! Lähden purkamaan ajatuksia kirjasta jälleen kerran kolmen pointin muodossa. Oon todennut sen kaikkein selkeimmäksi tavaksi jäsennellä omia ajatuksia ja saada ne kaikkein ymmärrettävimmässä muodossa ulos paperille.

 

Pointti yksi koski klassista työn ja vapaa-ajan erottelua. Milloin ollaan töissä ja milloin vapaa-ajalla, ja sitä kuinka nämä kaksi täytyisi muka erottaa toisistaan. Erilaisten tutkimusten mukaan nykyään työn ja vapaa-ajan sekoittaminen on jopa suotavaa, etenkin luovien alojen töissä! Tietyillä aloilla rajan vetäminen näiden kahden välillä on taatusti järkevää, ja jokaisella alalla inasen verran suotavaa, mutta täyden rajan vetäminen työ -ja vapaa-ajan välille on silkkaa tyhmyyttä, sen tietää varmasti monikin yrittäjä. Sen sijaan ajatus siitä, että työskentelee silloin kun on luovimmillaan ja paikoissa joissa on hyvää ”luppoaikaa” oli mahtava! Nykyajan maailmassa on paljon paikkoja joissa me vain odotellaan, räplätään kännykkää tärkeilevän näköisenä kuitenkin kissavideoita katsellen ja aikaa tappaen. Nämä ajat voisi hyödyntää. Lääkärin odotusaula, pitkät lennot, lasten treenit ynnä muut vastaavat. Pienet juoksevat asiat on enemmän kuin hyödyllistä hoitaa ajalla, jolloin ei ole sitä tärkeämpää tekemistä, ja tilaa vapautuu muulle! Muutenkin rajujen raamien vetäminen työaikojen välille saattaa tappaa luovuuden, jolloin aikaansaannokset jäävät mitättömiksi. Korostan sitä, että tällainen tyyli ei taatusti sovi kaikille. Jotkut meistä tarvitsevat varmasti selkeät rajat jolloin tehdään mitä milloinkin tarvitsee, näin ajatukset eivät poukkoule kokoajan tiesmissä jälleen kerran mitään aikaan saamatta. Siisteintä onkin etsiä juuri se tyyli mikä itselle sopii ja elää sen mukaan!

Vinkkivitonen! Jos ajatus ei kulje ja ideat tuntuu laahaavilta, mikään ei oo parempaa lääkettä aivoille kuin liikunta! Taatusti urheilusuorituksen jälkeen ideat on freesimpiä ja uusia näkökulmia syntyy käden käänteessä!

 

Pointti kaksi koski tasapainoisen arjen suunnittelua:

  1. Suunnittele tekeminen, se helpottaa tiettyjen rutiinien ja askareiden hoitamista ja vaikuttaa paljon omien tavoitteiden saavuttamiseen. Käytä kuitenkin luppoajat hyöhyksi ja tehosta tällaiset hetket osaksi arkea, voit vaikka aikatauluttaa nekin kalenteriin! Illalla on myös hyvä miettiä mitä huominen tuo tullessaan ja mitä hommia listalta löytyy!
  2. Käytä aika fiksusti, eli juuri se aika minkä voit käyttää hyödyllisesti käytä se. Se ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa suorittamista ja kaikkien hetkien pusertamista ja tehostamista. Lenkillä ei tarvitse naputtaa sähköpostia ja tehdä seuraavan päivän ruokalistaa. Lepo ja rauhoittuminen tulee todella muistaa ja pitää arvossaan!
  3. Älä ylisuorita, eli edelliseen kohtaan peilaten, kaikkia hetkiä ei tule suorittaa. Elämässä tulee myös elää ja jättää varaa sattumalle. Jätä tilaa jutuille, joista et tiedä ja ennen kaikkea jätä tilaa ajattelulle, koska hieno ajattelu synnyttää hienoa elämää!
  4. Karsi ja valitse, äläkä unohda valinnan seurauksia. Kun teet mitä tahansa valintoja, mieti aina sen aiheuttamia seuraksia eli sitä mitä toinen valinta tuo mukanaan. Mieti mitä toisen valitsematta jättäminen puolestaan kantaa kotiisi. Hyvänä esimerkkinä kirjassa käytettiin siivoamisen ja työn valillä valitsemista. Kirjoittaja kirjassa vihasi siivoamista, mutta rakasti työtään. Hän päätti palkata siivoojan kahdeksi tunniksi kotiinsa, tämä maksoi 200€,  ja tehdä itse töitä joista hän tienasi 400€ samassa ajassa. Seuraukset ovat siis vähemmän palkkaa siivouskulut miinustettuna, mutta säästettyä aikaa eli periaatteessa kuitenkin enemmän rahaa kuin ilman siivoojaa, lisäksi hyvä mieli siitä, että itse ei tarvitse siivota, sekä puhtaampi koti kuin omalla siivoamisella. Kirsikkana kakun päällä myös ulkopuolisen työllistäminen.

 

Pointti kolme käsitteli verkostoitumista, ja sitä kuinka paljon siitä puhutaan. Verkostoituminen on elintärkeää etenkin yrittäjille, sen me kaikki tiedämme ja ymmärrämme. Kirjassa puhuttiin kuitenkin siitä, millainen verkosto on tärkeää ja kuinka verkostoituminen heidän silmissään nähdään. Pystyin samaistumaan ajatuksiin todella, sillä näen itse asiat samoin. Verkostoituminen ei saisi olla toisesta hyötymistä ja yksipuolista mielistelyä, jolla halutaan saavuttaa jonkinlainen apu. Ideaali verkostoituminen on sitä, kun kaksi ihmistä luottaa toisiinsa, sparraa toisiaan, jopa ystävystyy keskenään rakentaen luottamuksen ja molemminpuolisen hyödyn toisistaan. Vilpitön halu auttaa toista on kaiken ydin! Vahvan verkoston saavuttaa tavoittelemalla unelmaansa ja auttamalla muita omissaan. Loppujenlopuksi verkostoituminen on aikamoista ihmissuhdetyötä ja hienoja sattumia!

 

Kirjaa kuunnellessani huomasin ajelehtivani unelmoimaan työstä jota voin tehdä paljon myös etänä, ja mistä tahansa paikasta. Olisi myös mahtavaa pystyä matkustamaan työ mukanaan ja tehdä suunnittelutyötä välillä esimerkiksi ulkomailla, silloin kun Suomessa on kaikkein kylmintä ja pimeintä!

Lähteet:

Satu Rämö, Hanne Valtari. Unelma hommissa. 2017. Werner Söderström Osakeyhtiö.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close