Tampere
20 Apr, Saturday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Ulkoilemalla ulos flunssakierteestä!



Kirjoittanut: Mimmi Saarinen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämä blogiteksti on julkaistu Motiven nettisivuilta löytyvässä blogissa 8.2.2021. Linkki kyseiseen blogipostaukseen: http://www.motiveosk.fi/ulkoilemalla-ulos-flunssakierteesta/

 

 

Flunssa eli vilustuminen eli nuhakuume on yksi yleisimmistä syistä kipeänä ololle, sekä lääkärin vastaanotolle hakeutumiselle. Se tarkoittaa akuuttia ylähengitysteiden tulehdusta. Yleensä flunssakausi sijoittuu viileille vuodenajoille ja tästä syystä vilustuminen liitetään usein ulkona kylmettymiseen. Monilla onkin tapana varoitella siitä, että märillä hiuksilla ulos meneminen johtaa vilustumiseen. Flunssan alkaessa henkilöltä saatetaan usein tiedustella, että onko tämä ollut ulkona liian vähissä vaatteissa.

 

Flunssan takana on virus

Flunssalle on itseasiassa syynä viruksen aiheuttama infektio. Ulkona kylmettyminen ei siis johda vilustumiseen, vaikka näin Suomessa uskotaankin. Tässä on maakohtaisia eroja ja eri maissa onkin erilaiset uskomukset sille, miksi ihmiset vilustuvat. Flunssaa on kuvattu jo muinaisessa Egyptissä 1500 eKr., joten emmekö voisi tänä päivänä jo päästää irti vanhoista myyteistä? Lääketiede on kehittynyt niin paljon, että voimme sen avulla jo tietää flunssan todelliset syyt. Ja tämä syy ei ole ulkona kylmettyminen.

 

Eroon myyteistä

Vilustuminen yleistyy usein säiden kylmetessä ja flunssakausi kestääkin yleensä talven yli. Kylmemmillä säillä ihmiset viihtyvät enemmän sisällä ja vähemmän ulkona. Flunssakierre on valmis!

Rhinovirus on yleisin flunssan tartuttaja, mutta nuhakuumetta aiheuttaa sadat eri virukset. Virus lisääntyy nopeammin kylmässä, joka on osasyy flunssakauteen. Flunssaa aiheuttava virus voi levitä esimerkiksi aivastelemalla, yskimällä, kättelemällä, puhumalla tai pintojen välityksellä. Kylmällä ilmalla ihmiset hakeutuvat herkemmin sisälle ja viettävät enemmän aikaa paikoissa, joissa ihmisiä on paljon. Tällöin virus leviää useisiin ihmisiin ja tämä usein liitetään ulkona kylmettymiseen.

Alle kouluikäiset viettävät myös paljon aikaa ulkona esimerkiksi eskarissa ja päiväkodeissa, mutta tämä ei ole syy sille, minkä takia heillä esiintyy paljon flunssaa. Syy tähän löytyy epähuolellisesta hygieniasta, kuten huonosta käsien pesusta ja desinfioinnista. Lapset ovat myös suorassa kontaktissa aikuisia enemmän leikkiessään ja jakavat yhteisiä tavaroita, kuten leluja ja kirjoja.

Kylmällä säällä kannattaakin lähteä ulos, mikäli haluaa säästyä flunssalta! Kylmettyminen voi olla riskitekijä, joka helpottaa virukselle altistumista. Ulkona märin hiuksin kävely ei kuitenkaan itsessään aiheuta vilustumista. Mikäli kuitenkin altistut tällaisella reissulla flunssavirukselle, voit sairastua itämisajan jälkeen. Toivottavasti pääsisimme vihdoin eroon tästä myytistä ja uskaltaisimme ulkoilla talvellakin ilman pelkoa flunssasta!

 

Fysioterapeutin rooli myytinmurtajana

Fysioterapeuttiopiskelijana miettii heti, miten voisi itse tulevan työnsä kautta vaikuttaa tämän kaltaisiin myytteihin. Fysioterapeutit ja muut terveydenalan ammattihenkilöt voisivat omalta osaltaan kannustaa ihmisiä ulkoilemaan kylmilläkin säillä pitäen huolta tarpeeksi lämpöisistä varustuksista. Tällöin tämäkin riskitekijä viruksen altistumiselle saadaan minimoitua.

Tutkimuksien mukaan säännöllinen liikunta saattaa vähentää alttiutta sairastua flunssaan, mutta sen vaikutusta vastustuskykyyn ei ole voitu kiistattomasti todistaa. Säännöllinen liikunta ja ulkoilu kuitenkin parantavat unen laatua, jolloin palautuminen on tehokkaampaa. Palautuneena infektioherkkyys on alhaisempi kuin stressaantuneena ja kuormittuneena. Faktatiedon avulla fysioterapeutin on helpompaa murtaa myyttejä sekä kannustaa ihmisiä ulkoilemaan ja liikkumaan viileämmilläkin keleillä.

 

 

Lähteet:

Askel terveyteen. 2020. Miksi me vilustumme? Luettu 5.2.2021. https://askelterveyteen.com/miksi-me-vilustumme/

Piirtola, M. 2015. LISÄÄKÖ LIIKUNTA VASTUSTUSKYKYÄ FLUNSSALLE? UKK Terveyspalvelut. Luettu 5.2.2021. http://www.ukkterveyspalvelut.fi/kaikki/lisaako-liikunta-vastustuskykya-flunssalle/

Tunturi, S. 2020. Nuhakuume, flunssa. Lääkärikirja Duodecim. Luettu 5.2.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00590

Kommentoi