Tampere
29 Mar, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Uljas maanantai



Kirjoittanut: Annika Viiala - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vihdoinkin maanantai!
Petter Stordalen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Luin taannoin kirjan, jonka on kirjoittanut norjalainen liikemies, Petter A. Stordalen. Hän jakaa kirjassaan Vihdoinkin maanantai! 10 ohjetta uljaaseen arkeen, vaurastumiseen, tavoitteiden saavuttamiseen ja elämänhallintaan omien kokemuksiensa perusteella. Kirja oli helppolukuinen ja innosti lukijaa jatkamaan lukemista. Aivan kuten me kaikki, Stordalen odotti elämänsä parasta vuotta, mutta yhdessä yössä kaikki muuttui niin, että hän näki vain mustan syöverin, jonka syvyydestä hänellä ei ollut aavistustakaan. Koronapandemia oli rokottanut kaikkia hänen tärkeimpiä toimialojaan.

Tuskin kukaan haluaisi elää elämäänsä rakentaen lentokenttää ilman, että yksikään lentokone olisi ikinä sinne lentänyt.

Kymmenestä elämänohjeesta paneudun tässä eseessä niihin viiteen, jotka kolahtivat minuun kaikista eniten:

  1. 80 prosenttia riittää

Stordalenin mukaan 80 prosenttia ei ole pelkästään riittävän hyvä – se on tie menestykseen. Esimerkkinä hän käyttää tästä Steven Jobsia, joka panosti yksityiskohtiin. Toisin sanoen muutamaan tiettyyn yksityiskohtaan. Hän ei odottanut, että tuote olisi hiottu täydelliseksi ennen lanseerausta, päinvastoin, hän esitteli tuotteet ennen kuin ne ylipäätään toimisivat täydellisesti. Toisin sanoen, mikäli hiot tuotteesi tai palveluasi äärimmäisyyksiin tavoittelemalla täydellistä lopputulosta – tuote ei valmistuisi ikinä. Määrä korvaa laadun.

  1. älä seuraa unelmiasi

Maailman tavallisin ohje on se, että seuraa unelmiasi. Monet menestyneet antavat muille ohjeen, että saavuttaaksesi tavoitteet on sinun seurattava unelmiasi. Mitä menestyneempi henkilö, sitä suurempi painoarvo lauseen sanomisella on. Stordalenin mukaan unelma tekee sinusta kuitenkin hyvin kapeakatseisen. Aivan, kun lippu olisi asetettu horisonttiin ja sinun tulisi tavoittaa se ja lukita katseesi pelkästään lippuun. Tästä syystä matkan varrella kohti horisonttia jää moni asia huomaamatta eikä moni kiinnitä huomiota matkan varrella oleviin asioihin. Toisin sanoen unelmoimme laatikon sisällä.

  1. pidä huolta, että olet aina huoneen tyhmin

Perussääntönä Stordalenilla on se, että hän keräsi ympärillensä itseäsi fiksumpia ihmisiä, joilta voit oppia valtavan määrän tietoa. Toisaalta hänellä oli myös mielestäni loistava periaate siitä, että hän piti ympärillään ihmisiä, jotka olivat joistakin asioista eri mieltä, kun hän. Näin ajatusmaailma kehittyy ja toiset osaavat asioita, mitä toinen ei osaa. Hänen mukaansa menestyminen ja tavoitteiden saavuttaminen on kiinni siitä, että ketä hän palkkaa töihin.

  1. älä luule lentokoneiden tulevan vain siksi, että olet rakentanut lentokentän

Toisen maailman sodan aikaan jenkit tekivät tukikohtia saarille, jonne lentokoneet lensivät ja toivat tarvikkeita. Sota loppui ja lentokoneet lähtivät pois vieden kaiken pois mennessään. Saarella olevat ihmiset alkoivat sodan jälkeen rakentaa lentokenttiä ja lennonjohtotorneja siinä uskossa, että voisivat houkutella lentokoneet takaisin sinne. Toisin kävi.  Tämä on Stordalenin mukaan ajatusvirhe, johon sorrumme elämässä koko ajan; se saattaa liittyä syömiseen, menestymiseen, onnellisuuteen jne. Tuskin kukaan haluaisi elää elämäänsä rakentaen lentokenttää ilman, että yksikään lentokone olisi ikinä sinne lentänyt.

  1. hyödynnä koko maailmaa

Maailma ei seiso paikallaan. Stordalenin mukaan aina pitää mennä etkoille, mutta ei koskaan jatkoille. Etkot ovat täynnä positiivista energiaa – jatkot toisinaan väsynyttä epätoivoa. Toisaalta kaikki meistä haluaa olla se, joka on mukana juhlissa alusta asti – sama pätee liike-elämään, haluat varmasti olla yksi niistä, jotka löytävät ratkaisuita uusiin ongelmiin ensimmäisten joukossa. Uusia ratkaisuita löydetään niin, että ympärillä on mahdollisimman laajasti monipuolisuuden kirjoa edustavia ihmisiä.

Itse sain paljon inspiraatiota kirjasta ja aion viedä Stordalenin oppeja käytäntöön omien projektien sekä tiimioppimisen näkökulmasta. Erityisesti minuun kolahti se, että aina ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Tärkeintä on kerätä ympärilleen fiksuja ja itseni kanssa erimieltä olevia ihmisiä, jolloin asiat voidaan nähdä monesta eri näkökulmasta. Projektitiimejä kasatessa on hyvä huomioida projektin jäsenten persoonallisuudet, vahvuudet ja heikkoudet, jotta projektitiimi olisi mahdollisimman moniuloitteinen.

Suosittelen kirjan lukemista kaikille – etenkin, jos lukeminen aiheuttaa haasteita. Tämä kirja oli helposti luettava ja teksti oli mukaansatempaavaa.

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Elina Merviö

    Tässä hyvä huoneentaulu menestykseen 🙂

    24.5.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close