Tampere
17 Apr, Wednesday
2° C

Proakatemian esseepankki

Työpersoonallisuustesti osaamisen kehittäjänä



Kirjoittanut: Niina Piirainen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tiimirooleja ja työpersoonallisuuksia

Tiimiyrityksiä muodostettaessa meille tehtiin kattavat Belbin tiimiroolitestit, josta tuloksena sain Shaperin. Shaper on dynaaminen ja aikaansaava vetojuhta, joka pitää tiimin liikkeellä ja vaatii konkreettisia tuloksia. Tähänastinen tiimiyrittäjyys on osoittanut mitkä osa-alueet Belbinin testissä pitivät paikkansa kohdallani sekä sen, mitkä asiat ovat niin sanotusti kiinteitä tai kehitettäviä ominaisuuksia. Tiimityöskentelyni ja vuorovaikutustaitoni ovat kehittyneet viimeisten vuosien varrella, ja osaan nyt myös itse nähdä kokonaiskuvan siitä, mitkä shaperin ominaisuuksista tukevat tai jarruttavat työtäni. Itsensä kehittämisen hengessä on ollut avartavaa saada tällaista dataa ja empiiristä kenttätutkimusta siitä, millainen työpersoona tai tiimiläinen olen ja siksi olinkin innoissani, kun sain mahdollisuuden osallistua SOL- henkilöstöpalveluiden aluepäällikön analysoimaan SHL:n työpersoonallisuustutkimukseen (OPQ).

Tällainen tilaisuus avautui minulle yritysvierailun yhteydessä ja otin innoissani tilaisuuden vastaan. Täytin etukäteen noin 25 minuuttia vievän kyselyn, jossa minulle annettiin kolme väittämää kerrallaan. Väittämät tuli laittaa järjestykseen sen mukaan, mikä kuvasi eniten toimintaani nykyisessä työtehtävässäni ja roolissani. Kysely tehtiin omalta koneelta käsin, vastaukset menivät suoraan analysoitavaksi ja tulokset saisin sitten yritysvierailulla ammattilaisen tulkitsemana.

 

Mihin työpersoonallisuustestiä käytetään?

Työpersoonallisuuskyselyjä hyödynnetään tilanteissa, joissa halutaan kehittää tiimiä, rekrytoidaan tekijää tiettyyn positioon tai halutaan kehittää osaamista. Muita samanlaisia testejä SHL:ltä on esimerkiksi motivaation selvittämiseen, ja kyky- tai myyntiprofiilin koostamiseen. Ammatillinen persoonallisuuskysely antaa vastauksia siihen millaisia toimintatapoja vastaaja suosii ja kuinka ne vaikuttavat hänen potentiaaliinsa 20 eri kompetenssissa. Näistä 20 kompetenssista valitaan tarkkailuun sellaiset, jotka ovat merkittäviä siinä roolissa, jossa vastaaja työskentelee tai johon häntä harkitaan. Näin voidaan selvittää hakijan soveltuvuutta tehtävään.

Minun tutkimukseni tuloksia tarkasteltiin yrittäjyyden ja valmennusten tarjoamisen valossa, jota varten tutkimuksen toteuttaja valitsi kuusi erilaista kompetenssia tarkasteltavaksi. Nämä olivat (tulos perässä):

  • Päätöksenteko ja toiminnan käynnistäminen (4)
  • Verkostoituminen ja suhteiden ylläpitäminen (5)
  • Vakuuttavuus ja vaikuttaminen (5)
  • Asiantuntemuksen ja teknologian soveltaminen (5)
  • Strategioiden muodostaminen ja kokonaisvaltainen ajattelu (5)
  • Selviytyminen paineista ja vastoinkäymisistä (2)

Jokainen kompetenssi arvioidaan numeroilla 1-5, sen mukaan kuinka todennäköisesti tämä on vastaajan vahvuus (1= Ei todennäköisesti vahvuus ja 5= On erittäin todennäköisesti vahvuus). Näiden jokaisen kompetenssin alla on erilaisia ominaisuuksia ja toimintatapoja, jotka muodostavat kompetenssin yhteenvedon.

Esim.

Päätöksenteko ja toiminnan käynnistäminen (5):

  • johtajuuden ottava
  • itsenäinen
  • sosiaalisesti varma
  • huolestuva
  • tavoitteellinen
  • päättäväinen

Raportissa näitä alakohtia kuvataan 1-10-liukuasteikon avulla. Asteikossa ääripäinä on kaksi toisistaan poikkeavaa tapaa toimia, ja vastaajan tulos sijoittuu asteikolle lähemmäs hänelle ominaista tyyliä. Toinen tapa ei siis lähtökohtaisesti ole hyvä tai toinen huono, vaan tuloksia tulkitaan sen mukaan, millaisia ominaisuuksia juuri tässä roolissa menestyäkseen tarvitaan.

Kompetenssiprofiilin lisäksi sain palauteraportin ja kehittymisraportin, joissa sanallisesti kuvataan ominaisuuksiani työroolissa, todennäköisiä vahvuuksiani ja kehitysehdotuksia. Kehitysraportissa sain kehitysehdotuksia mm. taipumukseeni kyseenalaistaa sääntöjä ja ohjeistoja. Raportti ehdotti, että tarkastelisin näkemyksiäni organisaation arvoista ja säännöistä jonkun luotettavan kollegan tai mentorin kanssa ja pyytäisin esimiestäni selventämään niiden arvojen ja sääntöjen merkityksen, jotka helposti sivuttaisin.

 

Mitä testi kertoi minulle?

Analyysin tulokset puhuivat suurimmalta osin soveltuvuuteni puolesta valmennustyöhön ja yrittäjyyteen. Seuraavaksi avaan eri kompetenssien tuloksia ja omia ajatuksiani, miten nämä asiat näkyvät työssäni tai persoonassani.

Päätöksenteko ja toiminnan käynnistäminen toistuivat niin näissä, kuin Belbin tuloksissani. OPQ-analyysi osasi kertoa mm., että otan mielelläni tilanteita vastuulleni, päätän tarvittavista toimista nopeasti, pyrin lähes aina ymmärtämän mikä motivoi muita ja johdan ryhmää luontevasti ja mielelläni. Tunnistan, että olen nopea käynnistämään toimintaa ja tekemään päätöksiä sitä mukaa kun se on tarpeellista. Erityisen helppoa minulle on päättää muiden asioista. Omissa asioissani saatan ajoittain uppoutua punnitsemisen syövereihin, mutta tällöin pyrin järkeistämään asioita itselleni päätöksentekoa helpottaakseni.

Olen ulospäin suuntautunut, minkä vuoksi verkostoituminen on minulle suht vaivatonta. Suhteiden ylläpitämistä helpottaa melko hyvä muisti ja se, että olen vilpittömästi kiinnostunut auttamaan ihmisiä heidän haasteissaan. Työhistoria myyntityössä on osoittanut minulle kerta toisensa jälkeen, kuinka tärkeää on luoda asiakassuhteille luottamukseen perustuva pohja. Analyysin tuloksissa toistui myös suhteita ylläpitävissä ominaisuuksissa pyrkimykseni ymmärtää muiden motivaation lähteet.

Vakuuttavuus ja vaikuttaminen ovat suurimmalta osin sisäsyntyinen ominaisuus, mitä olen kuitenkin päässyt kehittämään myynti- ja koulutustyössä vuosien varrella. Myös OPQ tukee tätä teoriaa kertomalla, että olen äärimmäisen kiinnostunut myymisestä ja neuvottelusta ja käyttää erittäin todennäköisesti suostuttelua perustellessaan kantaansa. Eli myyn ajatuksia ja motivoin.

Yhtenä tärkeistä ominaisuuksista oli mainittu asiantuntemus ja teknologian soveltaminen. Testi avaa soveltuvuuttani tässä kompetenssissa seuraavasti: on äärimmäisen kiinnostunut teoreettisten ja abstraktien käsitteiden soveltamisesta. Meni hetki ennen kuin ymmärsin mistä on kyse, jos ymmärrän ihan vieläkään.

Asiantuntemus liittyy olennaisesti siihen, kuinka haluan auttaa etsimään ratkaisun avaimia ihmisten kohtaamiin haasteisiin. Myyntityössäni rakastin sitä, että tietotaitoni avulla pystyin säästämään asiakkailta valtavasti aikaa ja vaivaa, sekä löytämään heille toimivampia ratkaisuja, kuin mihin he olisivat itse päätyneet. Myös valmennustyössä minua viehättää se, että asiantuntemukseni voi olla käytännön työkalu usealle ihmiselle yhtä aikaa ja kehittää kokonaisen organisaation toimintaa.

Strategioiden muodostaminen ja kokonaisvaltainen ajattelu on minulle pääasiassa luonnollista ja mieluisaa. Analyysin mukaan hyödynnän käsitteellistä ajattelua kehittäessäni strategiaa. Toimeliaisuuteni kääntöpuolena on kärsimättömyys, mikä tuo välillä haastetta kokonaisvaltaiseen ajatteluun, kun tartun ensimmäiseen ratkaisuehdotukseen ja alan löytämään keinoja sen toteuttamiseen. Testin mukaan kuitenkin kyseenalaistan erittäin todennäköisesti perinteisen lähestymistavan muodostaessani visiota, joten ehkä olen kehittymisen tiellä hötkyilyssäni.

Selviytyminen paineista ja vastoinkäymisistä oli OPQ-analyysin mukaan ainoa valmennuksen ja yrittäjyyden kannalta kriittinen kompetenssi, jossa tulos (2) arvelutti minua. Kuullessani tulokset hämmennyin. Siedän mielestäni painetta keskitasoa paremmin ja resilienssini on vähintäänkin kohtalainen. Sain testaajalta kuitenkin tarkemman tulkinnan tuloksesta, jolloin huomasin, että olen aika ankara itseäni kohtaan ja en ohita vastoinkäymisiä vain olankohautuksella. Tässä osiossa mitattiin myös testattavan kykyä rentoutua ja irtaantua työasioista, ja tässä on kyllä parantamisen varaa. Saattaa kokea työpaineista irrottautumisen jossain määrin hankalana. Kahden lapsen äitinä vastuu ja suorittaminen ei pääty konttorin oven sulkeutuessa, vaan siitä alkaa ikään kuin seuraava työvuoro äitinä. Näin ollen ei rentoutuminen ja vastuista irtaantuminen ole niin helposti sanottu, kuin tehty ja se näkyy selvästi näissä testin tuloksissa.

 

Miten vien tämän käytäntöön?

Tällainen data tuo minua tietoisemmaksi siitä, kuinka toimin työolosuhteissa, paineen alla ja tiimissä: Millaisissa olosuhteissa kukoistan ja kuinka voin valjastaa luontaiset vahvuuteni palvelemaan tavoitteitani? Mitä asioita minun kannattaa itsessäni kehittää ja mitä asioita hyväksyä sellaisenaan? Opin paitsi tuntemaan itseäni paremmin myös löytämään ympärilleni sopivia ihmisiä ja keskittämään energiani sellaisiin asioihin, joilla on merkitystä.

Haaveenani on tehdä valmennuksia tiiminä, eikä yksinyrittäjänä. Tämä on mielestäni paras ratkaisu siksi, että useassa ihmisessä on enemmän vahvuuksia, enemmän kokemusta, enemmän ulottuvuuksia ja enemmän ihmisiä jakamassa vastuuta. Kun puhutaan tasapainottelusta työn ja perheen välillä prioriteettini on selvä. Työ on minulle tärkeää, mutta lapset ovat kaikkein tärkeintä. Siksi haluan jo nyt rakentaa yritystoiminnan ja työkulttuurin omalta osaltani sellaiseksi, joka mahdollistaa työn ja perheen balanssin. Otan siis selviytyminen paineista ja vastoinkäymisistä -osion tarkastelun alle ja pyrin kehittämään siihen itselleni taidot rajata, rentoutua, jakaa vastuuta ja kohdata vastoinkäymisiä rakentavasti, mutta niihin takertumatta. Muiden osa-alueiden kanssa kehittyminen saa tapahtua omalla painollaan kokemuksen karttuessa.

Oman itsen kehittäminen on sikäli vasta alkua, että kun tavoitteenani on löytää tasapainoinen tiimi valmennustyön ympärille, tulee minun tietää, millaisten ihmisten kanssa työskentelyni on hedelmällisintä. Voin ottaa huomioon tiimiroolit, aiemmat kokemukset, vahvuudet, haasteet, kompetenssin ja kemiat, mutta silti lopputulos on tekijöidensä summa. Se mitä kuitenkin voin tehdä on pitää huolen siitä, että viestin avoimesti siitä, mitä olen itsestäni oppinut ja olla avoin yhteistyölle erilaisten persoonien kanssa. Toivon todella, että olemalla avoimesti oma itseni, vedän puoleeni juuri niitä ihmisiä, joiden kanssa minun kuuluukin tehdä töitä.

 

LÄHTEET

SHL. 2023. OPQ Kompetenssiraportti. Tehty 7.2.2023. Tulosten tulkinta Niina Vuoksi, Aluepäällikkö SOL-henkilöstöpalvelut.

Kahden lapsen äiti, ex-myyntitykki, nykyinen tiimiyrittäjä ja oppija läpi elämän. Suuntana valmennustyö ja se mystinen balanssi työn ja perheen välillä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close