Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Työpaikoille lisää luovuudellista itsevarmuutta!



Kirjoittanut: Lotta Lehtikevari - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

⬇️Oletko joskus kuullut tai lukenut edes yhden seuraavanlaisen tarinan?⬇️

Päähenkilö on tehnyt jonkinlaista luovaa työtä ja esittänyt sen toisille ihmisille. Työ saa vastaan valtavan määrän kritisointia tai arvostelua. Tämän jälkeen päähenkilö ei enää tee vastaavanlaista työtä koskaan. Hän ei uskalla edes yrittää ja valittaa, ettei ole luova ihminen.

 

Itselleni juonenkäänteet kuullostavat ainakin aika tutuilta. David Kelley puhuu ”How to build creative confidence” -nimisessä TED-talk -videossa siitä, kuinka yksikin epäonnistuminen luovassa työssä tai huono kokemus sen kritisoinnista ja kyseenalaistamisesta voi aiheuttaa meille valtavan pelon ja juurruttaa päähämme ajatuksen, ettemme ole luovia ihmisiä. 

 

Onko olemassa ”ei-luovia” ihmisiä?

 

Mihin tahansa ympäristöön astuttaessa lähes poikkeuksetta paikalla vallitsee erikoinen jakauma ihmisten kesken. Jotkut ovat niitä luovia ihmisiä ja jotkut vain analyyttisiä tai käytännönläheisempiä. (Kelley, 2012) Yksilön päähän muodostuu helposti vääristynyt kuva omasta luovuudesta varsinkin tällaisissa ympäristöissä. Luovuus ei ole kuitenkaan minkäänlaisen ihmisryhmän yksinoikeus. Kukaanhan ei oikein voi edes yksinkertaisesti määritellä, mitä luovuus on. 

 

Ihmiset tekevät luovaa työtä jatkuvasti huomaamattaan ja silti valittelevat päivät pitkät, etteivät ole sitä luovaa tyyppiä. Ei ole siis olemassa vahvuutta nimeltä luovuus, joka siunaantuu vain harvoille (Lehtonen). Luovuutta voivat olla niin ratkaisut, keksinnöt, runot, maalaukset kuin erilaiset kemialliset systeemitkin. 

 

Ajatteluvinouma ”En ole luova ihminen” voi olla tuhoisa (Kelley, 2012). Ajatuksesta syntyy meissä helposti tukos, joka estää ajattelun ja ideoinnin niin luovuutta vaativissa tilanteissa, kuin muutenkin. Se estää meitä valjastamasta luovuuden käyttöömme. Sitä nimittäin todellakin tarvitaan! Jenna Lehtonen mainitseekin blogikirjoituksessaan ”10 syytä, miksi me kaikki tarvitsemme luovuutta” ihmisen tarvitsevan luovuutta muun muassa mielen virkeyden ja vähäisemmän stressin vuoksi. Luovuutensa osalta itsevarmat ihmiset  ovat usein myöskin työpaikalla askeleen edellä, koska eivät tyydy tekemään asioita aina samalla tavalla.

 

Miksi luovuudellista itsevarmuutta sitten pitäisi löytyä?

 

Luovuudellinen itsevarmuus tarkoittaa käsitteenä yksilön tietoisuutta siitä, että hänellä on suuria ideoita ja hänestä löytyy myös kyky toimia niiden mukaisesti (Kelley,2016). Se on myös jatkuvaa uskallusta kokeilla asioita ja mennä eri reittejä. Kuten jo totesimmekin, luovuus parantaa ihmisen elämänlaatua, kun vain ymmärtää toteuttaa sitä itselle oikealla tavalla. Luovuudellinen itsevarmuus varmistaa, että niin käy, kun päästään irti tuhoisista ajatusmalleista, jotka huutavat päämme sisällä ”ethän sinä ole luova ihminen!”. 

 

Miten saisimme kasvatettua luovuudellista itsevarmuuttamme?

Jotta luovuudellisen itsevarmuuden saisi osaksi omaa elämää, täytyy poistaa jo aiemmin mainitut pelot. Kelley antoi videossa esimerkin psykologi Albert Banduran tekemästä kokeesta, jossa hän pyrki parantamaan ihmisten käärmeiden pelon.  Bandura on tehnyt paljon tutkimusta phobioista, joihin tämäkin luovuudellinen epävarmuus vahvasti linkittyy. Hän on kehitellyt metodin, jolla ihmisten on helpompi päästä eroon peloistaan. Tätä on helppoa hyödyntää ihan arkistenkin pelkojen käsittelyssä.

 

Banduran ajatuksen takana on se, että pelkoja täytyy lähestyä varovasti ja yrittää poistaa yhtä varovasti. Käärmeitä pelkäävien ihmisten kanssa hän rakensi selkeän Step by step systeemin. Aluksi ihmiset istuivat huoneeseen ja Bandura kertoi, että viereisessä huoneessa on käärme ja, että käärmettä on tarkoitus koskettaa. Ensireaktio oli tietenkin kauhu. Tämän jälkeen käärmettä lähestyttiin kuitenkin hyvin hitain askelin, joka teki pelon käsittelyn mahdolliseksi. Pointtina oli edetä niin hitaasti, että jokaiseen askeleeseen pystyi totuttelemaan. Kun esimerkiksi lasin läpi käärmeen katsominen alkoi tuntumaan mukavalta, siirryttiin vaiheeseen, jossa oltiin jo samassa huoneessa, mutta edelleen hyvin kaukana. Näin edettiin niin pitkälle, että jopa käärmeen koskettaminen tuntui mahdolliselta. Kokeen päätyttyä monet sanoivat ajattelevansa nyt käärmeiden olevan jopa kauniita. 

 

Miten me selätämme ”Step by step” esimerkiksi kritisoinnin pelon luovien töiden osalta?

 

STEP1   TÄTÄ LUOVAA TYÖTÄ TULLAAN ARVOSTELEMAAN ——> käsittely: miksi tuntuu pahalta, miksi se pelottaa

STEP2   ARVOSTELEN ITSE TYÖNI KRIITTISESTI ——> käsittely: kritisointi voi auttaa ja tuoda hyvää, kun tein sen pohjalta esimerkiksi muutoksia —> Luotto silti omaan visioon

STEP3   TODELLA HIENOVARAISESTI ANNETTU PALAUTE LÄHEISELTÄ ——> käsittely: positiivinen kokemus palautteesta, vaikka se olisikin kriittistäkin, toteamus: mitään pahaa ei tapahtunut, olen silti taitava

STEP4   SUORA PALAUTE ESIM. TYÖKAVERILTA ——> Vaikka palaute annettaisiin voimakkaasti, ymmärrys, että olen silti luova ihminen —> Hyväksytään ”epäonnistuminen”

STEP5   YRITÄN UUDELLEEN, VAIKKA PALAUTE TUNTUI PAHALTA ——> käsitellään epäonnistumisen tunnetta niin kauan, että uudelleen yrittäminen tuntuu mukavalta

 

Tämä Banduran systeemi on helposti hyödynnettävissä minkälaisten pelkojen tahansa käsittelyyn! On tärkeää oppia omista peloistaan ja ymmärtää miten niistä pääsee eroon. Kuten tiedämme luovuudellinen itsevarmuus ei ole ainut asia, jonka ympärille linkittyy vahvoja pelkotiloja ihmisissä.

 

Maailmaan tarvitaan enemmän luovuutta ja tietoisuutta siitä, mitä se edes tarkoittaa! Lisäämällä yksilöiden luovuudellista itsevarmuutta saavuttaisimme varmasti parempia ratkaisuja ja innovatiivisempia tuotteita tai palveluita yritysmaailmassa. Työnteko helpottuisi ja asiakkaalle olisi huomattavasti enemmän tarjottavaa. Muuttuvassa yritysmaailmassa tarvitaan sanan mukaisesti yritteliäisyyttä. Sen lisäksi myös ketterästä mielestä ja ennen kaikkea mielikuvituksesta on suuri hyöty muutosketteryyttä vaativassa maailmassa. Tämä kaikki on saavutettavissa muun muassa luovuudellisen itsevarmuuden kautta. Jos työpaikalla ei lokeroida luovuuden kautta ihmisiä vaan annetaan kaikkien terveellä tavalla tuntea itsensä luovaksi, on työnteko varmasti tuloksellisempaa. Jokaisen työyhteisön tulisi siis keskittyä poistamaan luovuuden ympärillä lentelevät pelot!

 

Lähteet:

  • TED 2012 How to build your creative confidence I David Kelley. YouTube-video. Julkaistu 16.5.2012. Viitattu 18.12.2019  

  • IDEO.org: Kelley, D. 2016 Creative Confidence. Youtube-video. Julkaistu 9.2.2016. Viitattu 18.12.2019. 

           https://www.youtube.com/watch?v=Km-L90aEaYs

  • Lehtonen, J.  2019 10 syytä, miksi me kaikki tarvitsemme luovuutta, Blogi Jenna Lehtonen. Ei julkaisun päivämäärää. Luettu 18.12.2019.

10 syytä, miksi me kaikki tarvitsemme luovuutta

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close