Tampere
23 Apr, Tuesday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Työnhakua omana itsenä



Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nyt olen sellaisessa jännittävässä tilanteessa, että kahden tunnin kuluttua on minun ensimmäinen työhaastatteluni. Se sai sitten ajattelemaan työnhakua kokonaisuutena. Ja tulipahan todettua, että on se maailma ihan vinksallaan sen suhteen.

 

Työn hakeminen on tätä nykyä totuudenmukaisuuden ja mielistelyn risteymä. Halutaan tuoda ilmi omaa persoonaa ja mielenkiinnon kohteita. Toisaalta halutaan sovittaa omaa minää työnhakukriteereihin sopivaksi.

 

Tätä nykyä jokaista pilkkua nussitaan ja rassataan ikään ja ikuisuuteen saakka työhakemusta laatiessa. Mietitään kirjoitetaanko innostunut vai kiinnostunut kertoessa omasta tunteestaan kyseistä työtehtävää kohtaan. Onkohan toinen nyt liian voimakas sana. Eihän tässä halua kuulostaa siltä, että nuoleskelee. Toisaalta ei voi kuulostaa liian alakuloiselta ja tylsältä. Kyllähän tämän työpaikan haluaa ja haluaa myös osoittaa sen hakemuksessaan. Kuulostanko nyt liian pyrkyriltä? Miten olisi kirjoittaa asiat omilla sanoillaan, tarkastaa kirjoitusvirheiltä, antaa kaverille luettavaksi, tehdä muutokset ja lähettää hakemus. Yksinkertaista. Järkevämpiä kysymyksiä mielestäni on: miksi haen tänne töihin? Onko se raha? Miksi? Onko se askel omalla urapolulla? Vai eikö ole oikein syytä hakemiselle. Jos ei tiedä tarkkaa syytä työnhaulle, niin kuinka hyvin voi sen kuvitella menevän.

 

Työhaastattelu on seuraava asia. Neuvotaan, että puetaan siistit vaatteet päälle, hymyillään, ollaan luettu kaikki saatavilla oleva tieto työpaikasta ja tämänhetkisistä uutisista liittyen työpaikkaan. Pitää muistaa varma, mutta ei liian puristava, kädenpuristus tervehtiessä. Sen lisäksi on neuvoja hyvään esiintymiseen. Älä liikuta käsiäsi liikaa, seiso suorana tai istu selkä suorana. Älä katso koko aikaa silmiin. Katso vähintään puolen minuutin välein pois haastattelijasta, mutta älä samaan aikaan, kun hän kysyy kysymystä. Älä naputa sormiasi pöytään. Se viestii hermostuksesta. Älä puhu liian nopeaa tai toisaalta myöskään liian hitaasti. Sopiva nopeus vaihtelee tilanteen mukaan. Ole luonnollinen. Ole oma itsesi. Milläköhän järjellä sitä on oma itsensä samalla noudattaen kaikkia yllä mainittuja ohjeita. Tämä kaikki tulisi suorittaa myös hyvin luonnollisesti. Voin vain kuvitella itseni katsomassa kellosta puolen minuutin välein, koska käännän pääni pois haastattelijasta ottaen huomioon etten tee sitä kysyksen aikana. Vaikuttaisin varmasti hyvin luonnolliselta…

 

Eihän se niin ole, että ollaan, jotain, mitä ei olla ja sillä päästään sisään. Sehän on valehtelua sekä itselle, että tulevalle työnantajalle. Erinomainen tapa aloittaa työsuhde. Työnhakuun kannattaa siis tähdätä aivan omana itsenään ja muistaa oppaiden olevan vain suuntaviivoja helpottamaan hakemuksen täyttöä. Ei kun työtä hakemaan.

Kommentoi