


Työn pitää tyydyttää ihmistä – ei toisinpäin!
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Työn pitää tyydyttää ihmistä – ei toisinpäin! Mielenkiintoinen lause Eero Leppäsen ja Katleena Kortesuon kirjassa Uuden työelämä aakkoset. Kirjassa paneudutaan siihen, kuinka omasta työstä voi saada mielekkään. Jokaisella meistä tulisi on työ tai tehtävä, minkä kokee arvokkaaksi, mielekkääksi ja tärkeäksi. Vaikka kirja käsittelee pitkälti aihetta, miten saat itsellesi työn, josta todella nautit. Kannattaako irtisanoutua töistä ja miten on mahdollista saada palkankorotusta. Päätin lukea sen läpi ja ammentaa, mitä tämän hetkiseen tilanteeseen kirja minulle antaa. Kirjan kannessa on myös yrittäjyys, uusi suunta piirros, joten ei se kovin puskaan toivottavasti mene. Aloitetaan!
Miksi työssä ei viihdytä?
Kiireen ja stressin noidankehä on varmasti yksi pahimpia. Niin kuin alussa kirja toteaa, työn kuuluu tyydyttää ja palvella ihmistä, ei ainoastaan toisinpäin. Ihminen ei ainoastaan palvele työtä, tai työnantajaa. Mikäli näin on, motivaatio tai merkityksellisyys katoaa helposti. Jostain syystä kiire on menestyksen symboli. Mikä on todella surullista, sillä kiire on ainoastaan huonoa ajankäyttöä, tai priorisointia. Itse ajattelen näin. Toki joissain tilanteessa, kiire ja stressi kasaantuvat, mutta niistä pitäisi olla myös aikaa palautua. Jatkuva kiire ja stressi ainoastaan kuormittavat, ja johtavat huonompiin tuloksiin. Liiallinen työ kuvastaan parhaiten huonoa organisointia. Stressiä voi tuntea ajoittain, se ei ole vaarallista. Mikäli sunnuntai on pilalla tulevasta viikosta ja siihen liittyvästä ahdistuksesta, olet noidankehässä, joka täytyy katkaista. Onneksi Hurmassa meillä on mahdollisuus puhua avoimesti asiasta. Pyrimme avoimempaan kulttuuriin jatkuvasti, sekä onneksi meillä on valtava tukiverkosto takana. Mikäli hommaa on liikaa, siitä uskaltaa suoraan sanoa. Nyt olen poikki, tarvitsen aikaa. Liian pitkään liian kovassa stressissä paahtaminen voi johtaa uumupukseen, mikä koulumme kannalta on noidankehä. Täytyy olla itselleen armollinen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta täytyy ymmärtää oma elämäntilanne ja hyväksyä reilusti se, mihin juuri tällä hetkellä ratkeaa. Mikäli liian monta projektia on päällekkäin, mitkä vievät todella paljon aikaa. Ei puoliteholla tekevä ihminen palvele itseään, eikä muita. Tästä meillä ehti puolessa vuodessa tulla jo kokemusta. Nämä täytyy huomata ja huomioida.
En mä tälle mitään voi
Monissa työyhteisöissä varmasti juuri näin. Meillä onneksi on mahdollisuus vaikuttaa asioihin omassa tiimissämme, jopa Akatemialla. Meillä on mahdollisuus ajatella, että me voimme näille asioille jotain, todella. Työpaikoilla yksi tyytymättömyyden syistä on tunne siitä, ettei mihinkään asiaan ole mahdollista vaikuttaa. Ihminen tuskastuu, kun tietää, miten asian voisi hoitaa paremmin, mutta ylempää tulevat käskyt turruttavat. Kaikkiin asioihin on olemassa kuitenkin ratkaisu, mitä voi yrittää. Kirjassa on kahden kohdan lista, minkä avulla ongelman esimerkiksi tiimissä voi tuoda esille. Mikäli se tarvitsee alkuun pohjustusta, tai pieniä valmiita vastauksia.
- Kirjoita ylös ongelma. Tämä hyvä silloin, jos esimerkiksi pajatilanteissa huomaa jatkuvasti ongelman, mihin ei puututa, vaikka siitä olisi aikaisemmin sanottu. Asiaa voi tarkkailla jonkin aikaa, mutta ongelmien ylös kirjaamisella voi palata aiheeseen, onko jokin muuttunut. Kun asia on kirjattu ylös, sitä myös muistaa tarkastella paremmin. Monesti asiat unohtuvat monien puheenvuorojen sisään.
- Listaa, mitä olet tehnyt ongelman ratkaisemiseksi. Isäni on aina minulle sanonut, että älä tuo mulle ongelmia tuo mulle ratkaisuja. Esimerkiksi mitä isäni tekee sillä tiedolla, että appelsiinimehu on loppunut. Jos en kerro, että toivoisin sitä juovani seuraavana aamuna, vastaus on se, että sitä pitää ostaa lisää. Tällöin kerron isälleni, että voisitko käydä ostamassa huomiseksi lisää appelsiinimehua, koska haluan juoda sitä seuraavana aamuna. Mikäli kerron vain, että appelsiinimehu on loppunut, isäni ei välttämättä tiedä, mitä toivoisin hänen asialle tekevän. Pitääkö hänen heittää tyhjä purkki roskiin, pitääkö roskat viedä, eikö se mahdu sinne. Mikä oli tämän ongelman pointti?Mikäli ongelmaan ei tiedä ratkaisu, on se hyvä tuoda silti esimerkiksi tiimissä suoraan esille. Tällöin tiimin kanssa yhdessä voimme pohtia, mitä asialle tehdään. Jokaiseen ongelmaan ei tarvitse olla ratkaisu. Mutta voi miettiä, minkä takia se on ongelma, tai miten toivoisi, että tiimi hoitaa sen. Onko yksi tai kaksi ihmistä kykeneviä hoitamaan sen, vai tarvitaanko siihen koko tiimi. Älä tuo minulle ongelmia, tuo minulle ratkaisuja, ei tarkoita sitä, että ratkaisu ja ne vaiheet, kuinka sinne päästään on selvillä sillä yhdellä ihmisellä, kuka ongelman on bongannut. Ratkaisu on se, että tietää, missä toivoisi parannuksen, tai missä toivoisi esimerkiksi tiimin olevan. Hyvänä esimerkkinä, mikäli tiimin yhteishenki on huono. Ei sille saman tien yksi voi tietää yhtä ainoaa ratkaisua, miten yhtäkkiä tiimihenki kukoistaa. Voi kuitenkin tuoda ilmi, minkälaisen tiimihengen kokisi paremmaksi. Haluaisin, että tiimimme kannustaisi toisiaan enemmän, tai toivoisin, että viettäisimme enemmän yhdessä aikaa.
- Erittele ongelman syyt. Mikäli ongelmassa on jokin syy-seuraus-suhde, on hyvä kirjata ylös, mistä kokee ongelman johtuvan. Toistaiseksi meillä tiimissä isommista asioista olemme kaikki aika hyvin samaa mieltä, mistä mikäkin ongelma esimerkiksi johtuu. Joku toinen on kuitenkin voinut huomata pienempiä asiaan vaikuttavia asioita, joita voidaan käydä yhdessä läpi.
- Kun ongelma on, ja sille on mietitty erilaisia syitä, miksi tämä on ongelma, on aika siirtyä ratkaisuvaiheeseen. On rikkaus, että Hurmassa on niin monenlaisia persoonia, jotka tuovat omat ratkaisuvaiheensa pöytää, aina kun ongelmia syntyy. On myös mahtavaa, että meidän ympäristössä on muita tiimejä, keneltä kysyä neuvoja vastaavanlaisiin ongelmiin. Ratkaisuja saattaa hyvinkin löytyä yhtä monta erilaista, kuin tiimiläistäkin, niistä voidaan helposti tehdä koonti, miten lähdemme purkamaan ongelmaa.
- Pitkäjänteisyys ei missään nimessä ole omia vahvuuksiani, mutta olen pyrkinyt ja päässyt kehittämään niitä Akatemialla hurjasti. Uusien ratkaisuiden pitkäjänteinen testaaminen on avain, jolla ongelma voidaan purkaa pois. Hetkelliset spurtit auttavat nimenomaan hetken.
Työn mielekkyys peilautuu aina odotuksiin työstä
Tämä on varmasti totta, mutta mikäli pystymme hetkeksi luopumaan omista ennakkoluuloistamme ja lähtemään avoimin mielin tehtävä, voikin se paljastua joksikin aivan muuksi. Voi olla, että talousasiat eivät kiinnosta alkuunkaan, on ennakkokäsitys, että ne ovat kuivaa numeroiden pyörittämistä. Mitä jos ajatukset kääntäisi toisin? Numeroiden pyörittämisessä ei ole mitään ehkäpä sittenkin kohtia. Ne ovat juuri sitä, ei turhaa bullshittiä, kunhan sen osaa. Joskus voisi olla virkistävää olla pohtimatta syvällisemmin asioita, kuten markkinoinnin linjoja, tai Hurman kehitystä. Numerot ei valehtele, ellei itse laske aivan miten sattuu. Tässä syy, miksi en taloustiimissä vielä ole. Aion kuitenkin joskus siihenkin pestiin mennä. Ilman ennakkoluuloja, voin yllättyä. Se voikin minusta olla erityisen mielenkiintoista, ehkä jopa vapauttavaa. Täytyy rohkeasti kokeilla. Kun osaa avartaa mieltää ja omia ennakkoluulojaan, voi yllättyä. Myös työskentely tälläisen ihmisen kanssa on varmasti mukavampaa, kuka ei tule paikalle omien negatiivisten ajatusten siivittämänä.