


Työikä
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Työikä kasvaa kasvamistaan ja ammattitaitoisia nuoria on hyvin haastavaa nykyään löytää. Väestömme ikääntyy ja vanhempien ihmisten on hyvin haastava saada työsuhdetta, kun on täyttänyt 50-vuotias. Yritysmaailma on muuttunut laadukkaasta nopea toimiseen massatuotantoon.
Vanhemmassa ikäpolvessa asuu tieto taito, joka on vanhoja peruja menneestä Suomesta. Suomen väestö ikääntyy ja keski-ikä suomessa onkin jo yli 40-vuotta. Tämä kertoo siitä, että väestömme on vanhenemassa ja työikäisten määrä siis vähenemässä.
IKÄSYRJINTÄÄ
Nykyään on hyvin haastava saada työtä, jos olet juuri valmistunut, koska sinulla ei ole kokemusta. Olet yli 50-vuotias, silloin ollaan saman ongelman äärellä, mutta nyt se on iästä riippuvainen. Paras työläinen yritykselle voisi olla muutaman vuoden työkokemuksella, johon on mennyt suoraan koulun penkiltä. No onko se sitten näin vai onko tämä pelkkää silmälumetta? Nuoret ovat innokkaita ja muuntautumiskykyisiä, kun taas vanhemmat ovat hieman jäyhiä, mutta varmoja toiminnoistaan ja tuottamasta työn laadusta. Tietenkään näin ei voi yleistää, että vanhat ovat jäyhiä ja muuntautumisvastaisia. Omin kokemuksin voin sanoa, että ovat ainakin jäyhempiä muuttamaan omia asenteitaan suhteessaan työhön.
On normaalia, että vanhemmat ikäpolvet eivät ole yhtä ripeitä, kuin nuoret, mutta laatu saattaa olla parempaa ja virheiden tekeminen pienentyy, kun osa työnsä kunnolla.
Ei ole olemassa mitään oikeaa ikäjakaumaa eikä iän perusteella kannata tehdä valintoja. Iällä ei ole mitään väliä, jos puhutaan työstä, jossa on nuori tai vanhempi, koska molemmat saattavat olla yhtä hyviä ja tuotteliaita. Vanhemmat opettavat nuoria tekemään työt omalla tavallaan ja nuorempi voi sitten kehittää työtään, jos niin itse parhaaksi näkee. Aina muutos ei ole hyvästä ja monta kertaa vanha tapa olisi tuotteliaampi.
VANHASSA VARA PAREMPI
Olen seurannut yhden läheisen miehen työuraa ja päässyt näkemään, kuinka innokas yli 50v saa työtä ja on valmis opiskelemaan uuden ammatin. 30-vuotias samassa työssä ollut mies oli firmassa, joka ajautui konkurssiin. Voisi olettaa, että moni jäisi liiton rahoille tai muuten vain paikoilleen tekemättä mitään. Näin kävi monille, mutta kyseinen 50-vuotias oli päättänyt hakea itselleen työn. Hän sai opiskelupaikan yrityksen yhteistyötä tekevästä koulutuksesta. Koulutus kesti 2-vuotta ja tämän jälkeen pääsi töihin ja on ollut siitä asti todella innoissaan ja tehnyt työnsä ansiokkaasti koko ajan kehittäen asioita kyseisessä firmassa. Tämä on ollut mahtavaa seurata sivusta, kun jo nykyään yli 60-vuotias on saavuttanut nuoren miehen innon uudelle opiskellulle alalle. Työnantajan kiitos on ollut työntekijälle se, että hänelle on annettu vastuullisempia luottotehtäviä tuotannon työssä.
YHTEENVETO
Ei ole olemassa yhtään hyvää työntekijää, jos ei ole asennetta tai intohimoa tehtävään työhön. Työn tekeminen vaatii mielenkiinnon ja intohimon työtä kohtaan, jos haluaa hyvää tulosta. Tulokset tulevat itsestään, jos on valmis antamaan kaiken omalle työlleen. Työntekijän ikä ei ole mielestäni merkittävässä roolissa, mutta on tietenkin kokemuspohjaisia töitä, joissa kokemuksesta on hyötyä. Hyödyt iän tuomasta kokemuksesta tulisi tuoda nuorempien tekijöiden osaamiseksi. Ikääntyvien tulisi siis jakaa tietojaan omista opeistaan ja kokemuksistaan, jotta nuorempi ikäpolvi ei hävittäisi vanhoja hyviä tapoja. Nuorten taas tulisi asennoitua vanhempien kokemusperäisiin oppeihin mielenkiinnolla ja pyrkiä mukauttamaan uusi ja vanha osaaminen. Näin voitaisiin saada loistavia tuloksia aikaiseksi. Ihmiset ovat valmiita pitämään kiinni omista tietotaidoista ja ikääntyviltä ihmisiltä tiedon saanti saattaa olla hyvin haastavaa, koska he saattavat pelätä menettää työnsä, jos joku toinen oppii hänen työnsä. Tämä on tietenkin ihan tosielämää ja näin monissa yrityksissä toimitaan. Vanhat pois uuden alta. No jokainen yritys tekee omat päätöksensä ja se on heidän oikeutensa, mutta jos kaikki vanha laitetaan pois uuden tieltä, me mielestäni menetämme kansallisaarteestamme vanhat hyvät tavat.