Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Työhaastattelu toisinpäin



Kirjoittanut: Esa Ekholm - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Työhaastattelu toisinpäin

 

 

 

”Onko sinulla jotain kysyttävää?” -lausahdus löytyy jokaisen rekrytoijan kysymyssarjasta, mutta voisiko työntekijää rekrytoida kääntämällä haastattelutilanteen toisinpäin? Voisiko työnhakijan esittämien kysymysten perusteella luoda hänestä samanlaista kokonaiskuvaa kuin hänen antamillaan vastauksilla?

 

Yleensä työhaastatteluun päädytään työhakemuksen ja ansioluettelon perusteella. Hakija kertoo niissä itsestään sekä työ- ja opiskeluhistoriastaan jo aika paljon. Lisänä voi olla valokuva ja video-cv. Seuraavaksi kutsutaan työnhakija tapaamiseen, ja käydään hänen jo hakemuksessaan esittämät asiat uudelleen läpi. Kokeneelle työnhakijalle tämä on mahdollisuus, hän tietää mitä asioita hänen kannattaa tuoda esiin ja millä tavoin. Uudenlainen haastattelu olisi varmasti haastava molemmille osapuolille, mutta toisaalta työnhakijan kysymysten asettelu avaisi yllättävän paljon hänen perehtyneisyyttään hakemaansa työtä ja työnantajaa kohtaan. Noloa tilannetta yllättävästä roolien vaihdosta ei syntyisi, jos hakijalle kerrottaisiin etukäteen asiasta ja hän voisi valmistautua kysymyksillä.

 

Kysymykset kertovat paljon kysyjästään. Kysymyksen esitystavallakin on merkitystä, Kysymys voi olla johdatteleva, haastava, se voi olla vastakysymys, inttävä tai toteava. Sen voi esittää epäsuorasti, kohteliaasti, käskevästi tai pyytävästi. On helppoa esittää samoja kysymyksiä, varsinkin jos kysymykset ovat hyviä, mutta riskinsä siinäkin on. Myös vastaukset saattavat olla samansisältöisiä, jolloin keskustelu ja ideointi pysyvät samalla tasolla. Siksi myös on syytä välillä kyseenalaistaa myös haastattelutilanteiden käytännöt ja kysymykset.

 

Kun uusi työntekijä on tullut valituksi, hän alkuun esittää monia työhön liittyviä kysymyksiä. Menee kuitenkin melko pitkään, ennen kuin hän alkaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joista voisi syntyä sellaista keskustelua, mikä kehittäisi koko organisaatiota. Usein kuitenkin on niin, että työympäristössä kyseenalaistaminen on vähintäänkin, no, kyseenalaista, koska ne saattavat muuttaa vallitsevia käytäntöjä. Osittain tästä syystä kysymykset usein koetaan kielteisinä tai jopa uhkina, vaikka kysymykseen ei tarvitse löytyä heti vastausta vaan avata ajattelua uudelle tavalle toimia. Siksi kehittyvä organisaatio saattaisi saada uutta ajateltavaa työnhakijoiden kysymyksistä e

 

Parhaimmillaan kysymykset aloittavat keskustelun, joiden vastaukset johtavat uusiin kysymyksiin, näkemyksiin, ideoihin sekä antoisaan yhteistyöhön sekä oikean henkilön löytämiseen työyhteisöön.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close