Tampere
23 Apr, Tuesday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Tuurilla se talouskin seilaa



Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yrittäjän taloushallinnon ABC
Finago
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Meillä piti tiimistä Annikki talouspajan, jonka tavoitteena oli tutkia ja suunnitella budjetti omalle Projektille. Lähteenä me käytimme Finagon yrityksen taloushallinnon opasta, joka oli hyvin tiivis paketti mutta mistä löytyi suht kattavasti yrittäjän talouden perusteet. Oli itseasiassa ilo huomata opasta lukiessa, että aika hyvin on perusteet hallussa.

Nopeasti pajan aikana kyllä huomasi ne tiimiläiset, ketkä oli tehnyt taloutta aikaisemmin ja oli ollut projekteissa mukana, mihin oli joutunut tekemään budjettia. Valitettavasti meidänkin tiimissämme tuli paljon kysymyksiä sellaisiin asioihin liittyen, joita itse piti päivän selvinä. Ja uskon että tämä ongelma on hyvin monella opiskelijalla akatemialla, ettei talouden perusteet ole kunnossa. Itse olen sitä mieltä, että yrittäjänä on mahdotonta toimia hallitusti, mikäli sinulla ei ole minkäänlaista ymmärrystä taloudesta ja budjetin tekemisestä.

Pajan aikana otimme omat projektimme käsittelyyn ja aloimme Teemun sekä Lassin kanssa perkaamaan Sport & Business Seminarin taloutta. Meillä oli sillälailla mukava tilanne, että Juho on meidän talousvelho ja hän oli tehnyt erittäin hyvän Budjetin, joka perustui edellisvuoden kustannuksiin ja tulevan vuoden muutoksiin. Nyt tätä blogitekstiä kirjoittaessa on sellainen olo, että tiedän suht hyvin SBS:n budjetin, mutta niin ei suinkaan ollut vielä ennen pajaa. Ymmärsin hyvin suurpiirteisesti meidän budjettia että missä on meidän kriittinen piste ja kuinka paljon meidän liikevaihto tulee kasvamaan, mikäli haluamme päästä plussalle. Kuitenkin se kaikki muu budjetin sisältö oli täysin pimennossa, vaikka olisin milloin vain sitä voinut vilkuilla meidän drivesta. Nyt ymmärrän paljon paremmin mistä kustannukset koostuvat ja mitä kaikkia kustannuksia kohdistuu yhtä myytyä lippua kohden jos myymme saman verran lippuja kuin viimevuonna. Puhuimme myös talouden vuosikellosta, että se olisi hyvä rakentaa ja tehdä esimerkiksi kumppanimyyntiin tavoite sen pohjalta.

Summasummaarum. Proakatemialla touhutaan hirveästi, mutta minun todella epävirallisen ja mielivaltaisen tutkimuksen perusteella uskallan väittää talousosaamisen olevan sekä teorian että käytännön osalta aika skeidaa aksun seinien sisällä. Ja tämä perustuu puhtaasti siihen ettei tehdä käytännössä taloutta riittävästi. Ne ketkä siihen alussa hyppää ja on siinä vahvimpia, niin talous äkkiä jää heidän harteilleen. Siksi haluankin kannustaa kaikkia hyppäämään mukaan talouden ihmeelliseen maailmaan ja alkamaan pyörittelemään yrityksenne numeroita ja budjetoimaan projekteja hieman tarkemmin. Itselle ollut suuri oppi kun lähdin mukaan yrityksemme taloustiimiin. Siinä olen suurimman oppini saanut.

Julkaistu: https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2960223276236693008#editor/target=post;postID=8339503466614042026;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname

Kommentit
  • Inga Keski-Heikkilä

    Heippa Matias! Tässä taas nähtiin se, kuinka tärkeää budjettien tekeminen on siltäkin kannalta, kun samaa projektia lähdetään tekemään uudelleen. Olisi aivan mahdotonta muistella jälkikäteen mitä oli aiemmin mietitty, ja mihin sitä rahaa todellisuudessa oikein kului ja miksi. Väitän, että parhaimman opin saa siitä, kun samaa asiaa pääsee toistamaan monta kertaa, niin väkisinkin kehittyy, kunhan on kerännyt dataa ensimmäisestä kerrasta asti.

    3.12.2019
Kommentoi