Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Tuplatiimillä tuplavoitto tiimidiilistä



Kirjoittanut: Kiia Innanmaa - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Blogiessee julkaistu myös LinkedInissä: https://www.linkedin.com/pulse/tuplatiimill%C3%A4-tuplavoitto-tiimidiilist%C3%A4-kiia-innanmaa/

Tiimidiili – Mikä se on?

Tiimidiili on jo perinteeksi muodostunut mittelö joka kevät Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemialla. Sen aikana Proakatemian yrittäjyysopiskelijoista koostuvat tiimit, jotka tavallisesti tekevät paljon töitä myös yhdessä, kilpailevat toisiaan vastaan joka vuosi hieman erilaisessa haasteessa. Lopuksi tiimit esittelevät, miten ovat haasteen ratkaisseet ja parhaat tietysti palkitaan!

Tänä vuonna haaste oli kolmipäiväinen ja se oli toteutettu yhteistyössä Business Tampereen ja Start up Tampereen kanssa. Tiimidiili olikin viime vuotta pidempi ja varmasti myös haastavampi. Lisähaastetta toi myös se, että tällä kertaa Tiimidiilin toimeksiantoja oli kaksi ja jokaiselta tiimiltä odotettiin ratkaisua molempiin!

Kaksi pientä tiimiä yhdistävät voimat yhdeksi suureksi tiimiksi

Olin itse tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana tiimidiilissä. Omasta tiimistäni on muutamia opiskelijoita tällä hetkellä ulkomailla tekemässä projektia ja vaihdossa, joten kärsimme pienestä vajeesta. Myös naapuritiimin opiskelijoita oli poissa, joten päätimme päivää ennen Tiimidiilin alkua yhdistää voimamme ja fuusioitua haasteen ajaksi yhdeksi suureksi tiimiksi.

Proakatemialla toki tiedämme kaikki suurin piirtein toisemme ja naapuritiiminkin opiskelijat ovat ainakin nimeltä tuttuja, jos sen syvemmin ei tunneta. Silti tällainen yhdistyminen päivää ennen jo valmiiksi vaativaa haastetta tuo oman mausteensa koko hommaan. Meistä oli kuitenkin hienoa, että löysimme toisemme ja uskalsimme lähteä näinkin nopeasti tällaiseen haasteeseen yhdessä!

Aloitimmekin porukalla jo hieman ennen Tiimidiilin toimeksiantojen julkistusta siten, että tutustuimme toisiimme paremmin muutamien leikkien kautta. Varmistimme, että jokainen muistaa jokaisen nimen ja ainakin muutaman hauskan faktan toisistamme. Itse uskon, että tällaisella aamun aloituksella oli merkittävä positiivinen vaikutus työskentelyymme, sillä siinä heti kättelyssä poistettiin kaikki mahdollinen kiusallisuus ja ujous, ja sen jälkeen uskalsi rohkeasti heittää villejä ideoita ja omia mielipiteitä myöhemmin paljastetun haasteen ratkaisemiseksi.

Tiimidiilin kaksi toimeksiantoa yllätti meidät, emmekä siis tienneet tästä etukäteen. Odotimme vain yhtä. Kaksi toimeksiantoa kuultuamme olimme kuitenkin entistä vakuuttuneempia siitä, että oli hyvä päätös yhdistää kahden tiimin voimat. Jakauduimme siis tässä vaiheessa kahtia molempia toimeksiantoja ratkomaan niin, että kummassakin porukassa oli molempien tiimien edustajia. Ennen yhdistymistämme oma tiimini oli siis Hurma ja naapuritiimi Motive ja yhdistymisen ja uudelleen jakautumisen jälkeen meistä tuli Morma ja Hutive!

Kulttuurierot johtamisessa, yhdistävä tekijä ja tuplavoitto

Teimme yllättävän itsenäisesti töitä näissä kahdessa porukassa koko Tiimidiilin aikana. Itse olisin toivonut, että olisimme näitä kahta eri toimeksiantoa työstäneiden ryhmien kanssa jakaneet ajatuksia jossain välissä, mutta työskentelimme niin eri tahdissa, ettei se olisi kovin kätevästi onnistunut. Ja kuten äskeisestä väliotsikosta voi arvata, lopputulos oli oikein hyvä näinkin!

En siis voi puhua juuri kuin oman ryhmäni puolesta, kun kerron millaista oli työskennellä tällaisessa yhdistetyssä ja sitten uudelleen halkaistussa porukassa. Yhteistyö sujui meillä yllättävän hyvin ja keskustelu oli sujuvaa. Ei tullut vaikeita, kiusallisia hiljaisuuksia tai pitkiä taukoja, jolloin työskentely tai keskustelu ei olisi edennyt. Emme myöskään puhuneet toistemme päälle tai liikaa kukaan yrittäneet saada omaa tahtoamme läpi. Tavallaan jo haasteen ensimmäisen päivän loppupuolella alkoi tuntua siltä, kuin olisimme tehneet pidempäänkin töitä yhdessä.

Suurin kokemamme ero olikin ehkä johtamisessa. Omaa ryhmääni johti eräs naapuritiimin edustaja, jonka kanssa emme olleet aiemmin tehneet juuri töitä. Hän olikin johtajana paljon tiukempi, vaativampi ja suorempi, kuin mihin olimme oman tiimimme kanssa tottuneet. Hänen tiimissään ei löysäilty turhia, ja hän vaati, että tulosta tulee. Poissaoloille on oltava hyvä selitys ja tämä haaste on nyt priorisoitava muiden juttujen edelle.

Ja tämähän se vasta välillä turhautti! Kun oman tiimin kanssa työskennellessä, niin tavallisessa arjessa kuin erilaisten haasteidenkin parissa, on tottunut siihen, että enemmänkin paapotaan ja luotetaan, todetaan vain että ”itsehän sinä tiedät parhaiten” ja ”tee niin kuin parhaaksi näet”, turhauttaa se, kun yhtäkkiä joku vaatiikin perusteluja ja tulosta.

Meillä myös molemmille alkuperäisille tiimeille (jo ennen yhdistymistä siis) oli tärkeää, että haaste suoritetaan hyvinvointi edellä. Proakatemialla erilaiset haasteet monesti otetaan rankasti, töitä tehdään yötä myöten ja sitten niistä toivutaan viikko tolkulla. Tähän haasteeseen olimme sekä Hurma että Motive päättäneet lähteä sillä näkökulmalla, että huomioidaan jokaisen hyvinvointi ja tehdään töitä parhaamme mukaan. Ei äärirajoilla, vaan hyvinvoinnin rajoissa parhaamme mukaan! Tämä olikin ehkä sellainen sopiva yhdistävä tekijä, jonka ansiosta yhteystyö sujui niinkin hyvin, kuin se sujui.

Ja lopputuloksenahan meillä tästä Tiimidiili-haasteesta oli tosiaan tuplavoitto. Lyhyt ja nopeasti alkanut yhteistyö toisen tiimin kanssa olikin siis ainakin tässä tapauksessa aivan loistava veto! Tulemme varmasti tämän naapuritiimin kanssa tekemään yhteistyötä jatkossakin!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close