Tampere
09 Dec, Friday
-7° C

Proakatemian esseepankki

Tuntematon, vai onko sittenkään?Kirjoittanut: Removed User

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alkulätinää

 

Olen aina ollut suuri formulafani ja täten seurannut F1-kisoja telkkarista useamman vuoden ajan. Kiinnostukseni moottoriurheilua kohtaan heräsi jo lapsuusaikoinani. Muistan hyvin ne hetket, kun vanhempani ovat seuranneet kisoja ja kannustaneet Kimiä ruutulipulle ykkösenä. Formuloista puhuttaessa monelle suomalaiselle juolahtaa mieleen välittömästi Kimi Räikkönen: niin tuttu, mutta kuitenkin kovin tuntematon henkilö. Itseäni kiehtoo jollain tapaa Kimin luonne. Miestä ei yksinkertaisesti kiinnosta, mitä ihmiset hänestä tai hänen sanomisistaan ajattelevat. Hän kylmänviileästi letkauttaa asiansa ilman sen kummempaa sensuuria. Mieleeni juolahti eräs uutisartikkeli, jonka olen aikoinaan lukenut. Artikkelissa toimittaja kysyi Räikköseltä, mitä Suomessa voi tehdä. Kuten arvata saattaa vastaus oli odottamaton. No, kesällä voi kalastaa ja panna – mutta talvella kalastaminen on vähän huonoa.”

 

Henkilöbrändi

 

Räikkönen on onnistunut rakentamaan itsensä ympäri melkoisen henkilöbrändin: hänet tunnetaan jäämiehenä, joka ei juurikaan osoita minkäänlaisia tunteita median edessä ja sanoo asiat suustansa niin, kuten haluaa. Kiinnostamattomuutta kuvailee hyvin eräs sanonta, joka on kuultu suoraa Kimin suusta: ”Ei sillä ole väliä, jos ihmiset ajattelevat tuolla tavalla. Minä en oikeastaan välitä paskaakaan.” Kimi ei ole ensimmäinen suomalainen urheilija maailmalla, joka on vähäpuheinen. Hän on kuitenkin ensimmäinen, jonka vähäpuheisuudesta on muodostunut maailmalla tavaramerkki. Hauskinta tässä on se, että brändi on vain muodostunut, sillä Kimi ei ole sitä itse varta vasten luonut. Eräänä päivänä hän on huomannut olevansa se. Hotakaisen sanoin vahvin henkilöbrändi on aina totta ja siksi myös vahinko. ”Heikoin on rakennettu, ulkokohtainen, opittu ja opetettu. Kimi on luomu, jääkylmästä vedestä nostettu, maan uumenista tullut, Espoon Karhusuolla syntynyt.”

Kun kuulin Kari Hotakaisen kirjoittavan kirjan Kimi Räikkösestä, ajattelin välittömästi, että tämä teos on pakko ostaa. Onnekseni sain sen siskoltani joululahjaksi, joten riemu oli melkoinen, pelkästään jo siitäkin syystä, että nyt käsilläni on jotain hyödyllistä ja lahjaksi toivottua. Hotakaisen kirjoittama teos ei ole elämänkerta, vaan ennemminkin tarina ihmisen menestymisestä, voitontahdosta, luottamuksesta ja ylipäätänsä asioista ohjaamon ulkopuolelta. Media antaa aina tietyn kuvan ihmisestä vääristäen asioita hyvin paljon, joten kirjan myötä oli kiehtovaa päästä tutkimaan, ovatko jotkut asiat Kimin kohdalla juurikin niin, kuten media on antanut ymmärtää.

 

Menestyminen

 

Mikä saa ihmisen menestymään? Mitä menestys oikeastaan edes on? Näitä kysymyksiä pohdiskelin useaan otteeseen kirjaa lukiessani.

Nykypäivänä menestymisestä puhutaan erittäin paljon, ja siitä onkin muodostunut melkoinen hittisana. Selattaessa vaikkapa Instagramia saatat törmätä verkkovalmennusmainokseen, jota mainostetaan iskevin sanoin: ”Haluatko menestyä ja hyödyntää täyden potentiaalisi … ?” Oikeastaan olisi jopa hölmöä olla käyttämättä tuota sanaa, sillä jokainenhan haluaa menestyä ja kokea elämässään merkityksellisyyttä. Menestys on määritelty tavoitteiden onnistuneeksi saavuttamiseksi. Voidaan siis hyvin todeta, että jokaiselle ihmiselle menestyminen tarkoittaa mahdollisesti eri asioita. Jotkut voivat kokea menestyvänsä, kun työmaalla asiat luistavat ja toiset taas voivat ajatella, että kun tilillä on X-määrä rahaa, olen menestynyt elämässäni.

Raha on itselleni yksi asia, jolla mittaan menestymistä. Painotan yksi asia, sillä mittaan myös menestymistä muilla mittareilla. Minulla on esimerkiksi aina ollut unelma, että jossain vaiheessa elämääni haluan olla taloudellisesti riippumaton. Miten tämä unelmani sitten täyttyy? Aion täyttää sen noudattamalla 5 tiettyä asiaa, joita avaan seuraavaksi hieman tarkemmin.

 

Omat askeleeni kohti menestystä ja unelmien tavoittelua

  1. Kehity

Kimillä on aina ollut aito halu kehittyä siinä, mitä hän tekee. Ei ole sattumanvaraista, että hän on yksi maailman nopeimmista kuskeista. Itsensä kehittäminen esimerkiksi uuden tiedonjanolla ja aidolla motivaatiolla ajaa ihmistä eteenpäin. On turhaa jäädä vellomaan paikoilleen, sillä silloin mikään ei edisty.

  1. Ole ahkera

Joskus asiat ovat yksinkertaisesti niin, että tavoitteiden täyttyminen vaatii kovaa työntekoa. On sanomattakin selvää, että kova työnteko palkitaan jossain vaiheessa. Esimerkiksi Kimikään ei ole uransa aikana saavuttanut mitään helpolla. Jos ajattelet rikastuvasi vaikkapa lottoamalla, vaatii sekin ahkeruutta ja kovaa työntekoa. Todennäköisyys päävoittoon on niin pieni, joten saat olla ahkerasti täyttämässä uutta kuponkia joka viikko.

  1. Nauti

Nauti siitä mitä teet, muussa tapauksessa asia ei ole todennäköisesti intohimosi. On helpompaa menestyä esimerkiksi työelämässä, jos nauttii aidosti sitä, mitä tekee.

  1. Muista tavoitteet

Menestyminen vaatii tavoitteiden asettamista ja niihin pääsemistä. Tästä syystä olisi aina hyvä asettaa itselle selkeä päätavoite ja välitavoitteet sen saavuttamiseksi.

  1. Luo verkostoja ja ole luotettava

Luo verkostoja ja hanki ympärillesi oikeita ihmisiä. Esimerkiksi Kimi on ponnistanut Espoon nurkilta maailmalle ilman mitään kielitaitoa tai kokemusta kansainvälisyydestä. Ponnistus onnistui vain ja ainoastaan oikeiden, luotettavien ihmisten ansiosta. Sen aikainen mekaanikko kiersi kisoja nuoren suomalaisen rinnalla ja pystyi englannintaitoisena hoitamaan asioita. Eräänä päivänä Kimi jätti ammattikoulun kesken ja lähti ladalla Hollantiin. Sille tielle on jääty.

”Kimi Räikkönen on ihminen, joka pitää sanansa. Hän on lojaali. Siksi hänen luottamuksensa pettäminen on pahaa katsottavaa. Sen on nähnyt vierestä hänen asiainhoitajansa Sami Visa, jonka mielestä kilttiä ja sydämellistä miestä petettiin pahasti.”

 

Loppulötinää

 

Pidän Räikköstä menestyneenä ihmisenä, koska hän on kasvanut vaatimattomista oloista miljonääriksi, epätavallisen ammatin huipulle menestyväksi kuljettajaksi ja ennen kaikkea kuuluisaksi henkilöksi. Vaikka Kimin perhe on ollut köyhä, on ihailtavaa nähdä, kuinka lasta on pystytty tukemaan harrastuksessaan jo pikkupojasta lähtien. Räikköset ovat olleet yhdessä jokaisella radalla ja miltei jokaisessa kisassa tukemassa lastaan, vaikka rahapussin pohjalla on hädin tuskin ollut pennin hyrrää. Perhe on pitänyt tiiviisti kuitenkin yhtä moottoriurheilun voimin. Isä ja Äiti Räikkönen ovat kiertäneet Kimin ja hänen Rami veljensä kanssa karting-kisoja, korjanneet ja huoltaneet menopelejä ja satsanneet omien resurssiensa äärirajoilla. Isä Räikkönen on nyt jo kuollut, mutta Paula-äiti seuraa poikansa kisoja useimmiten kotonaan konjakkilasin kera. Arvomaailmaa, johon Kimi on kasvanut, ei voi olla huomaamatta. Isä-Räikkönen teki parhaimmillaan peräti kolmea eri työtä saadakseen kasaan riittävästi riihikuivaa, jotta pojat pystyivät jatkamaan ajoharrastuksiaan.

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close