Tampere
16 Oct, Saturday
4° C

Proakatemian esseepankki

Tunteet eivät oikeuta rumaan käytökseenKirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johdata tunteita, menesty työelämässä
Camilla Tuominen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Valitsin tämän kirjan pelkästään kirjan nimen perusteella. Työelämässä menestyminen kiinnostaa, ketäpä se ei kiinnostaisi täällä akatemialla opiskelevista, mutta miten tunteet siihen liittyvät? En näytä tunteitani vahvasti, muuta kuin ihmisille, jotka ovat minulle todella läheisiä. Halusin haastaa ajattelumaailmaani ja tutustua tunteisiin enemmän.

 

Opetushallitus kirjoittaa hyvin tunteista seuraavaa:

Tunteet ohjaavat ihmisen toimintaa ja ovat mukana kaikessa tekemisessä. Tunteet tulevat ja menevät kuten ajatuksetkin. Tunteet sekä kuluttavat energiaa että antavat sitä – tukahdutettuina ne vievät energiaa merkittävästi. Tunteita voi kokea myönteisinä tai kielteisinä. Tunteet eivät ole vain tunteilua varten. Ne ovat selviytymistä varten. Ne virittävät elimistöä ja ohjaavat toimimaan tilanteen mukaan. Tunteet eivät aina ilmene selkeästi, vaan sekoittuvat keskenään. Vaaralliseksi koetussa tilanteessa voi kokea yhtä aikaa niin pelkoa kuin vihaakin. Riidellessä läheisen ihmisen kanssa voi kokea samanaikaisesti raivoa, syyllisyyttä ja rakkautta. Tunteilla on vahva merkitys ihmissuhteissa, onnellisuudessa ja oppimisessa.

 

 

Kehomme reagoi tunteisiin ja tunnereaktioon liittyy aina jokin kehollinen tuntemus. Suru ja ahdistus voivat tuntua paineena rinnan alueella, itku palana kurkussa ja pelko heikotuksena, huimauksena tai jalkalihasten jännittymisenä.​ Kun meitä jännittää, vatsaamme alkaa vääntää, kun pelästymme, vedämme kädet vaistomaisesti pään päälle suojaksi ja kun meitä nolottaa punastumme. Jokaisen keho reagoi eri tavalla tunteisiin ja kaikki eivät tunne asioita yhtä voimakkaasti.

 

 

Primääri- ja sekundääritunteet. Primääritunteet ovat tunteita, jotka syntyvät ulkoisen pakotteen johdosta esim. menetyksen johdosta koettu suru. Sekundääritunteet ovat tunteita, joissa reagoidaan omiin tunteisiin esimerkiksi suuttumus pelon johdosta. Joskus sekundääritunne kuten viha estää primääritunteiden kuten surun ja pettymyksen ulos tulon. Aina ei edes huomaa, että sekundääritunne ottaa vallan, mutta joskus ihminen käyttää sitä suojelukeinonaan, jos ei halua näyttää aitoja tunteitaan. Joskus on helpompi olla vihaisempi ja pyyhkiä sillä surullisuuden tunne pois.

 

 

Tunteita voi hallita. Voimme kehittää tunteidemme hallintaa. Jos olemme vihaisia, ei se oikeuta meitä aggressioon, meidän ei tarvitse paiskoa ja rikkoa tavaroita, tai loukata muita ihmisiä henkisesti tai fyysisesti. Tunteesi, eivät siis oikeuta sinua käyttäytymään asiattomasti. Monet ihmiset sanovat tunnevyörynsä jälkeen ”anteeksi jos olin ilkeä, minulla oli eilen huono päivä”. Älä pura sitä muihin. Joskus vihaa tuntiessa rauhassa hengittäminen voi auttaa rauhoittumaan. Tunteita voi säädellä ajatuksiaan muokkaamalla. Ihminen voi harjoitella ja oppia uusia ajattelu- ja ongelmanratkaisutapoja, esimerkiksi itsensä hyväksymistä tai kehumista. Omia ajatuksiaan voi oppia ohjaamaan siten, että kiinnittää huomionsa mieluummin myönteiseen kuin kielteiseen.

 

Aina voi yrittää nähdä asioista positiivisen puolen, ainakin ennen sitä negatiivista. Itse olen ”pessimisti ei pety” ihminen, mutta viimevuoden ajan olen koittanut harjoittaa omassa päässäni positiivisuutta. Koitan nykyään löytää asioista mahdollisuuden, ennen olisin tyrmännyt kaikki heti kättelyssä. Miksi olin pessimisti ei pety -asenteella? Koska jos jotain pahaa tapahtuu, tai en saavuttanutkaan tavoitettani, en pudonnut niin korkealta. ”Tiesin, että näin käy”, suojelin siis omia surun ja pettymyksen tunteita.

 

 

Minulla on tunne, että suomalaisessa kulttuurissa sinun pitää olla tunteeton. Vain humalassa ihmiset näyttävät voimakkaasti tunteitaan toisilleen. Minä olen suomalainen, näytän voimakkaat tunteeni vain kumppanilleni. Onko se väärin? Pitäisikö ihmisten näyttää rohkeammin tunteitaan? Onko tunteiden näyttäminen noloa? Luulen, että minun pitää lukea vielä muutama tunnekirja, jotta saan avattua ajatteluani tunteista lisää. Kimmo Takasen Tunne Lukkosi -kirja on seuraavana jonossa.

 

 

 

 

Opetushallitus. n.d. Tunteesta tunteeseen – ihmismielen tarina kuvin ja sanoin. Luettu 30.6.2021. https://www.oph.fi/fi/oppimateriaali/tunteesta-tunteeseen-ohjaajan-opas/1-tunteet-mita-ne-ovat

Tuominen, C. 2018. Johda tunteita, menesty työelämässä. Helsinki: Tammi.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close