Tampere
03 Dec, Sunday
-11° C

Proakatemian esseepankki

Tunnetaidot lukossaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Sosiaalialan opiskelijana ja muutenkin vain asiasta kiinnostuneena olen päätynyt usein tutkimaan syvällisemmin tunteita, niiden merkitystä, syntyä ja vaikutusta niin itseeni kuin muihin ihmisiin. Tätä teemaa tutkiessani ole törmännyt moniin asioihin, joiden todellinen merkitys on ollut hieman kadoksissa niin omissa ajatuksissani.

Esimerkiksi sana emotionaalisuus viittaa ihmisen kykyyn tulkita muiden tunteita, sekä tunnistaa ja ilmaista omia tunnetilojaan ja toisaalta myös kykyyn kontrolloida niitä. Tiesitkö tämän? Emotionaalisuus ei siis tarkoita vain sitä, että pystyy näyttämään omia tunteitaan vaan on paljon muutakin.

Luettuani Kimmo Takasen kirjan Tunne lukkosi, Vapaudu tunteiden vallasta kävin läpi monenlaisia ajatuksia päässäni. Päädyin tekemään vielä kirjan teeman mukaisen tunnelukko testin nettisivuilta www.skeematerapia.fi. Suosittelen ihan jokaista mielenkiinnosta kokeilemaan tätä.

Kirja alkaa suorasti, jokaisella on tunnelukkoja. Okei, selvä juttu. En ollut ajatellutkaan oikein näin enemmin. Jatkaessani huomasin, että tunnelukothan ovat ihan tavallisia asioita ja niistä voi oppia pois. Tunnelukot voivat olla myös äärimmäisen hankalia ja vaikeuttaa yksilön elämää merkittävästi. Tällöin tunnelukkoa kannattaa työstää. Jokainen meistä voi varmaankin tunnistaa itsessään heräävät negatiiviset ja epämiellyttävät tunteet, kun ne hetket jotka ovat meille niitä kaikkein epämieluisimpia koittavat.

Tällöin kannattaa pysähtyä tarkastelemaan tunteita ja tunteiden ohittamisen sijaan pyrkiä hyväksymään tunteet. Tunne kun on vain ohimenevä tunne. Se ei määrittele sitä kuka olet tai mitä sinun tulisi tehdä vaan kertoo, että tältä tämä asia minusta nyt tuntuu. Tunteita pystyy säätelemään mutta niiden ilmaiseminen on myös tärkeää.

Tunteet herättävät tunteita, ja muista kaikki tuntevat niitä mutta eivät läheskään aina samoin kuin sinä. Sinun tunteesi ovat siis jaettuja mutta ainutlaatuisia. Annathan tunteillesi niiden arvoisen arvon.

 

Lähteet:

Takanen, K. Tunne lukkosi. Vapaudu tunteiden vallasta.

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/tunnetaidot/tunnetaitojen-perusteet

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close