Tampere
29 Nov, Tuesday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Tunnelukot vahvuuksiksiKirjoittanut: Amanda Hiltunen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tunne lukkosi: Vapaudu tunteiden vallasta -kirja käsittelee 18 tunnelukkoa, joita ihmisillä esiintyy. Tunnelukot ovat lapsuudessa syntyneitä toiminta ja selviytymismekanismeja, jotka ohjaavat käytöstämme ja päätöksentekoa. Tunnelukkoja voi olla erittäin vahvoja, keskivahvoja, vahvoja ja heikkoja. Kirjan tunnelukko testi auttaa löytämään omat tunnelukkosi ja avaa erilaisille tunnelukoille tyypillisiä ominaisuuksia. Tunnelukot tuovat elämäämme pelkoja ja huolia, jotka eivät pohjaudu todelliseen vaaraan. (Takanen, 2011, s. 9) Rakennamme elämäämme tunnelukkojen takia sellaiseksi, että tunnelukot aktivoituisivat mahdollisimman vähän, koska haluamme vältellä niihin liittyviä epämiellyttäviä tunteita mahdollisimman paljon.

alistuminen

emotionaalinen estyneisyys

epäonnistuminen

hylkääminen

hyväksynnän haku

kaltoin kohtelu

kietoutuneisuus

oikeutus

pessimistisyys

rankaisevuus

riippuvuus

riittämätön itsekontrolli

suojattomuus

tunnevaje

uhrautuminen

ulkopuolisuus

vaativuus

vajavuus

 

Itselläni on kirjan mukaan 3 erittäin vahvaa tunnelukkoa, joista lukeminen oli itselleni melko herättävä kokemus. Yllätyksenä tunnelukkoni eivät tulleet, mutta niistä luettuani aloin ymmärtämään paremmin omaa käytöstäni tietyissä tilanteissa. Tunnelukoista voi päästä eroon niitä työstämällä, mutta tunnelukoista eroon pääseminen ei ole asian ytimessä. Olisi toki hienoa, jos kaikki pystyisivät pääsemään eroon tunnelukoistaan ja elämään helpompaa elämää ilman niitä. Koen kuitenkin, että on tärkeämpää ymmärtää ja tiedostaa omat lukkonsa ja ymmärtää niiden vaikutus toimintaan. Kun tiedostan tunnelukkoni ja ymmärrän niistä johtuvaa käytöstäni, pystyn kääntämään tilanteet voitokseni.

 

Itselläni esimerkiksi epäonnistumisen tunnelukko on vahvin lukkoni. Sitä kuvaillaan kirjassa näillä sanoin:” Epäonnistumisen tunnelukko aiheuttaa tunteen, että sinussa on jotain ihan perusteellista vikaa, eikä sinulla ole kykyä eikä keinoja saavuttaa elämässä samanlaisia asioita kuin muut ikäisesi ihmiset. Oletkin ehkä alisuoriutuja ja näin ollen vahvistat lukkoasi jättämällä vahvuutesi ja lahjakkuutesi käyttämättä.” (Takanen, 2011, s. 58)

 

Tämä ilmenee itselläni juurikin niin etten aina uskalla ottaa haasteita tai vastuuta vastaan koska pelkkään epäonnistuvani. Kirjan luettuani opin ymmärtämään aiempaa vastuunvälttelyäni paremmin ja syitä sen taustalla. Vihaan epäonnistumista ja ennen en edes tahtonut tarttua tilaisuuksiin, joissa oli mahdollisuus epäonnistumiseen, ellei ollut aivan pakko. Tiedostettuani tämän tunnelukkoni opin haastamaan itseäni tilanteissa missä oli mahdollisuus epäonnistua. Nykyään uskallan ottaa vähän paremmin vastuuta enkä anna epäonnistumisen pelon johtaa elämääni. En sanoisi, että olen päässyt tunnelukosta eroon, mutta olen kääntänyt sen voitoksi. Tiedostan lukkoni ja haastan itseäni sen takia tietoisesti, vaikka pelko epäonnistumisesta on usein mielessä. Viimeisimpänä esimerkkinä se, että lupauduin tiimistämme tulevien myyntipäivien vetäjäksi, vaikka se jännittääkin minua kovasti ja pelkään epäonnistuvani tehtävässäni. Fakta kuitenkin on se, että jos en yritä en voi epäonnistua mutta en myöskään onnistua.

 

Tunnelukkojen tunnistaminen ja niihin perehtyminen tekevät mielestäni kaikille hyvää. Kun tunnelukkojaan pääsee työstään ja oppii ymmärtämään, tulee elämästä kevyempää ja turhista peloista ja jännitteistä pääsee paremmin eroon. Tunnelukot kannattaa ehdottomasti kääntää vahvuudekseen ja niitä kannattaa tietoisesti haastaa. Jos sinulla on esimerkiksi emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko, joka siis vaikeuttaa tunteiden näyttämistä spontaanisti, pystyt treenaamaan sitä, kun tiedostat sen. Koen että meille voisi olla tiiminä hyvä käydä aiheesta paja, niin että jokainen lukisi kirjan tai ainakin tekisi tunnelukko testin ja voisimme puhua tunnelukoista. Itse olen ainakin oppinut paljon uusia asioita ja ymmärtänyt paremmin ystävieni käytöstä, kun olen puhunut heidän kanssa heidän omista tunnelukoistaan. Esimerkiksi kun ystäväni tietävät, että pelkään epäonnistumisia tunnelukkoni takia, tsemppaavat he minua enemmän ottamaan haasteita vastaan.

 

Uskon ettei tunnelukkoja pidä ottaa liian vakavasti. Ne ovat hyvä apuväline itseensä tutustumisessa ja oman käytöksen analysoinnissa, mutta absoluuttisena faktana en niitä joka tilanteessa pidä. Tunnelukot muuttuvat, poistuvat ja niitä voi tulla uusia iän mukana ja ympäristön vaikutuksissa. Tietyissä tilanteissa sinulla voi olla tunnelukkoja, joita sinulla ei välttämättä muuten ole, tai ainakaan ne eivät tule esille. Hyvä esimerkki on se, että joillain ihmisillä työelämässä olevat tunnelukot eivät ole samoja kuin heidän ihmissuhteissaan. Itse esimerkiksi pelkään epäonnistumista ja haasteista juurikin työasioissa, mutta harrastusteni parissa uskallan ottaa haasteita aivan eri tavalla vastaan.

 

Kaiken kaikkiaan suosittelen tunnelukkoihin tutustumista jokaiselle, joka on kiinnostunut ymmärtämään omaa käytöstään paremmin ja haluaa kehittää itseään.  Tunnelukoista ei pidä mennä lukkoon vaan ne kannattaa nähdä työkaluina ja apukeinoina paremman minän luomiseen. Heikkouksien kääntäminen vahvuudeksi onnistuu, kunhan toimintansa tiedostaa ja on valmis haastamaan itseään. Helppoa se ei välttämättä ole mutta sitäkin palkitsevampaa.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close