Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Tunnelukkoja



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yksilöessee

Tunnelukoiksi kutsutaan lapsuudesta ja nuoruudesta opittuja tapoja, joiden mukaan reagoimme, käyttäydymme ja ajattelemme erilaisissa tilanteissa nykyään. Tunnelukon aktivoituessa nykypäivänä, viritymme tiedostamatta siihen lapsuuden tunteeseen ja toimimme lapsuudessa opitun selviytymismallin mukaisesti. Tunnelukko saattaa esimerkiksi pakottaa ihmisen välttelemään, antautumaan tai hyökkäämään kohtaamassaan tilanteessa opitun tavan mukaisesti. Tunnelukko pakottaa ihmisen toimimaan lapsuuden keinoin ja saattaa olla haitaksi itselle aikuisiällä, se pakottaa toimimaan itseämme vastaan.

Tutustuin tunnekukkoihin ensimmäisen kerran tiimimme yhteisen työpajan aikana. Olin kuullut puhuttavan näistä ja saanut suosituksia lukea aihetta käsittelevän kirjan. Minusta kai huokui lukollinen ihminen ja lapsuuden kokemukseni vahvistivat sitä. Tunnelukkoja on kaikkiaan 18 erilaista.  Tunnelukot voivat olla henkilöllä erittäin vahvoja, vahvoja, keskivahvoja, heikkoja tai lukkoa ei välttämättä ole ollenkaan. Tunnelukon selvittämiseksi internetistä löytyy nopealla hakemisella testi. Suosittelen testin tekemistä, mikäli haluat tietää itsestäsi, puolisostasi tai työkavereistasi hieman enemmän. Testin tekemiseen menee noin 10 minuuttia, jonka päätteeksi saat selvitettyä tunnelukkosi.

Olen silti hieman skeptinen kyseiseen teoriaan, koska nämä ei tietääkseni perustu ollenkaan tieteelliseen tutkimukseen, vai jonkin henkilön näkemykseen. Kuitenkin testien tekeminen on mielestäni hauskaa ja aina niiden pohjalta voi oppia jotain uutta muista ihmisistä ja itsestä. Turhaa testin tekeminen tiimin kanssa ei missään nimessä ollut. Monet, mukaan lukien itseni allekirjoittivat suuren osan tunnelukkojen kuvauksista.

Voisin kuitenkin avata omia tunnelukkojani tieteellisyyden puuttumisesta huolimatta. Sain kaikkiaan 6 tunnelukkoa – kolme erittäin vahvaa ja kolme vahvaa. Ne kyllä kertovat käyttäytymisestäni melko hyvin. Lukkoja ei kuitenkaan kannata ajatella liian mustavalkoisina. Useat kohdat pitävä paikkansa, mutta eivät todellakaan ole osana päivittäistä toimintaa. Epäselväksi vielä on jäänyt, että mistä nämä lukot ovat saaneet alkunsa.

 

  • Hyväksynnän haku – erittäin vahva

”Sinulle on tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät sinusta, jopa ventovieraat. Pyrit olemaan muille mieliksi. Vaikka et pitäisi jostain henkilöstä, haluat kuitenkin, että hän pitää sinusta. Saatat tehdä päätöksiä ajatellen hyväksyvätkö vanhempasi, kumppanisi tai ystäväsi ne. Ryhmässä yrität kovasti kuulua joukkoon ja saatat muuntautua sen mukaan, miten odotat muiden haluavan sinulta. Toivot että sinusta pidettäisiin, ja pyrit välttämään ristiriitoja tai toisten loukkaamista. Teet paljon sen eteen, että ihmiset arvostaisivat sinua. ”

 

 

  • Vaativuus – erittäin vahva

”Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi, jos et täytä vaatimuksiasi – siksi tuntuu, ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon – vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä – osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä. Ehkä lyöt laimin ystäviäsi tai läheisiäsi – koska et ehdi rentoutua ja antaa toisille aikaasi. ”

 

 

  • Uhrautuminen – erittäin vahva

Olet oppinut huomioimaan toisten tarpeita herkästi ja niinpä omat tarpeesi jäävät helposti sivuun. Jos asetat omat tarpeesi etusijalle, tunnet todennäköisesti syyllisyyden tunteita. Uhraudut, jotta et joutuisi kokemaan syyllisyyttä siitä, että et ole huomioinut riittävästi toisia. Uhraudut omasta tahdostasi, et toisten vaatimuksesta, koska muiden tarpeet yksinkertaisesti ylittävät omasi. Saatat olla luonnostasi empaattinen, etkä halua toisten kokevan mielipahaa. Koet itsesi vahvaksi ja kannat vastuuta toisten hyvinvoinnista. Sinun on helppo olla toisia kohtaan ymmärtäväinen ja myötätuntoinen. Kuuntelet yleensä toisten ongelmia ja kerrot omistasi vähän. ”
 

  • Emotionaalinen estyneisyys – vahva

”Sinun on vaikea ilmaista tunteitasi spontaanisti. Sinusta on hämmentävää ilmaista positiivisia kiintymyksen tai välittämisen tunteita toisille ihmisille. Uskot että tunteet on parempi pitää sisällään ja siksi pyrit kontrolloimaan itseäsi, varsinkin muiden seurassa.”

 

  • Ulkopuolisuus – vahva

”Tunnet itsesi erilaiseksi, muita huonommaksi keskustelijaksi ja siksi ulkopuoliseksi. Uusien ihmisten kanssa tunnet olosi epämukavaksi ja hermostuneeksi etkä oikein tiedä mitä sanoisit. Saatat arkailla huomion kohteena olemista ja jännittää esiintymistä. Ahdistuneena mietit mitä muut ajattelevat sinusta. Läheisissä suhteissa tunnet olosi varmemmaksi ja levollisemmaksi – voit olla enemmän oma itsesi.”

 

  • Pessimistisyys – vahva

Olet pessimisti, ja kiinnität huomiota enemmän elämäsi kielteisiin kuin positiivisiin asioihin. Olet kova huolehtimaan ja murehdit tulevia tapahtumia tai tilanteita. Jos asiat tuntuvat menevän hyvin, se vaikuttaa vain väliaikaiselta. Jos jotain hyvää tapahtuu. odotat että jotain pahaa on tapahtumassa seuraavaksi. Pelkäät, että saatat tehdä päätöksiä jotka johtavat kriisiin tai katastrofiin. Pelkäät virheitä ja pyrit siksi olemaan mahdollisimman huolellinen. 

 

 

Tunnelukot perustuvat Kimmo Takasen kirjoittamaan kirjaan: Tunne lukkosi – Vapaudu tunteiden vallasta. Hän on kirjoittanut tähän kyseiseen teokseen jatko osan: Murra lukkosi- Työstä tunteet, toimi toisin. Tässä kirjassa käsitellään keinot lukkojen avaamiseen. Ehkä pureudun siihen seuraavaksi.

Takanen on sitä mieltä, että lukot ovat tärkeä tunnistaa ja niiden avaaminen on suotavaa.Tällöin lukot eivät käyttäytyisi itseäni vatsaan. Ymmärrykseni ei ehkä ole vielä riittävän syvällä tasolla, että voisin sanoa lukkojen käyttäytyvän minua vastaan. Millainen persoonallisuuteni sitten olisi, jos murtaisin lukot ja käyttäytyisin päinvastoin? Käyttäytymisen tietoinen muuttaminen työkalujen avulla kuulostaa työläältä projektilta, mutta ehkä sellainenkin projekti on Proakatemialla koettava.

Aihetunnisteet:
Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close