Tampere
24 Mar, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Tunnelukko: tunteiden vallassa



Kirjoittanut: Maria Välimäki - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiteksti löytyy osoitteesta: https://www.vaellusjourney.com/single-post/2019/05/02/Tunnelukko-tunteiden-vallassa

 

Ihminen tuntee tunteita joka päivä. Tunteet vaihtelevat miellyttävistä epämiellyttäviin. Erilaiset kohtaamiset ja muistot tuovat tunteita pintaan. Tunteilla voi myös olla vahva vaikutus ihmisen käyttäytymiseen.

Mikä on tunnelukko?

Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, meissä virittyy lapsuutemme tunteita, ja lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsuudessa opittujen selviytymismallien mukaisesti (tunnelukkosi.fi).

Miten käsitellä tunnelukkoja?

Tunnelukkoja käsiteltäessä on hyvin tärkeä oppia tunnistamaan jokin asia, joka sielun syövereissä vaivaa meitä. On oltava kiinnostusta omasta hyvinvoinnista ja eheytymisestä. Tunnelukon voi tunnistaa siitä, että tuntee olevansa jumissa jonkin asian kanssa pitkään. Kun sitä alkaa tarkastelemaan tietoisesti ja havainnoimaan omaa käyttäytymistä voidaan tunnistaa, että jokin lapsuudessa opittu käyttäytymismalli ohjaa elämässä.

On tärkeää tunnistaa ne asiat, jotka ovat tunnelukkojen taustalla. Tunnelukkojen taustalla on usein jokin inhimillisen tarpeen vaille jäämisen tai trauman kokeminen. Jokainen ihminen kokee elämänsä aikana jonkintasoisia tunnelukkoja ja se on täysin normaalia. Joillakin tunnelukot voivat olla todella vahvoja ja pitkään käyttäytymismalleja ohjanneita, että ne aiheuttavat ahdistusta ja hankaluutta ihmissuhteissa. Nämä käyttäytymismallit ovat auttaneet meitä selviytymään lapsena kipeistä tunteista. Ne ovat jääneet pinnalle ja tiedostamatta. Ne suojelevat meitä tuntemasta sitä lapsena tunnettua kipua, jota aloimme pelkäämään.

Tunnelukkoa voi tutkia niin, että ymmärtää mitä sen taustalla on. Mikä lapsuuden trauma tai inhimillinen tarve on jäänyt selvittämättä tai täyttämättä? On tullut aika tarkastella omaa käyttäytymistä ja tunteita. Mikäli tämä on vaikeaa, voi terapiasta olla apua selvittämään taustoja.

Tunnelukkojen tunnistaminen on peiliin katsomista. Miten minä toimin tietyissä tilanteissa? Sen tutkiminen ja tunnistaminen voi olla hyvinkin kipeää ja rankkaa, mutta välttämätöntä eheytymisen kannalta. Kun tiedostamme oman mallin toimia, voimme oppia hyväksymään sen ja alkaa muuttamaan omaa toimintaa. Oman toiminnan muuttaminen ei ole hetkessä tehtävä päätös, joka muuttaa toimintamme vaan hidasta pitkäjänteistä työtä.

Kun olemme tiedostaneet ja tunnistaneet oman mallin toimia, alkaa varsinainen eheytymisen työ. Siihen tarvitaan mielikuvitusta ja rohkeutta, lempeyttä ja luottoa elämään. Syvällä alitajunnassamme olevat käyttäytymismallit ovat syntyneet lapsuudessa, joten on hyvä alkaa harjoitella lempeyttä. Itseensä ja tähän prosessiin luottaminen ovat tärkeitä oppeja. Voi myös olla, että ajattelemalla mikä on sinun toimintamallillesi päinvastaista, auttaa pääsemään eteenpäin.

On hyvin tärkeää pystyä sanomaan, että luotan ja sitoudun tähän prosessiin itseni vuoksi. Tätä prosessia ei tehdä muiden vuoksi, vaan itselle. Sitoutuminen on myös lupaus itselle siitä, että hankalissakin paikoissa lupaan olla itseni kanssa ja päästä niistä yli. Vei se kuinka paljon aikaa tahansa. En luovuta. Yksin ei kuitenkaan tarvitse jatkaa, vaan matkaa voi jakaa ystävien kanssa. Myös kirjoittaminen voi olla apukeino.

Yhteenveto

Lapsena opimme erilaisia käyttäytymismalleja, jotka voivat jättää meihin syviä tunnelukkoja. Ne tunnelukot ohjaavat meitä aikuisina ja estävät kasvamasta täyteen potentiaaliimme. Jokainen meistä on upea ja kykenevä toteuttamaan unelmiaan. Jos kuitenkin koet oman mielesi olevan este omille unelmillesi, suosittelen tutkimaan omia tunnelukkoja ja tarvittaessa pyytämään apua ammattilaisilta.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close