Tampere
10 Dec, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Tunne lukkosi / blogiesseeKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Meillä oli pajan aiheena Kimmo Takasen Tunne lukkosi –kirja. En valitettavasti päässyt pajaan, mutta aiheesta löytyvä testi kehotettiin silti jokaisen tekemään – mökkipajaa varten. Minun tulokseni eivät varsinaisesti yllättäneet, pikemminkin laittoi enemmän pohtimaan, mitä voisin tehdä toisin, itseäni rakentaen. Tulokset vaikuttivat melko rajuilta ne pari kertaa läpi lukeneena, jonka jälkeen aloin poimia sieltä paljonkin tuttuja piirteitä. Ihan kaikkeen en pysty kuitenkaan samaistumaan, testin tulokset eivät kuitenkaan ole 100 % totuus.

 

Testissä on kahdeksantoista erilaista tunnetta, jotka testin avulla laitetaan järjestykseen: erittäin vahva, vahva, keskivahva, heikko ja ei tunnelukkoa.

 

Minun tulokseni tiivistettynä on tässä:

 

Suojattomuus – erittäin vahva

 

Olen kova huolehtimaan ja usein peloissani. Murehdin terveyttä, vaaroja ja onnettomuuksia sekä kontrollin menettämistä. Pelko aiheuttaa ahdistusta.

 

Pessimistisyys – erittäin vahva

 

Kiinnitän enemmän huomitota elämäni kielteisiin kuin positiivisiin asioihin. Olen kova huolehtimaan ja murehdin tulevia tapahtumia ja tilanteita. Jos asiat tuntuvat menevän hyvin, vaikuttaa se vain väliaikaiselta. Pyrin olemaan mahdollisimman huolellinen.

 

Vaativuus – erittäin vahva

 

Olen vaativa itseäin kohtaan, vaikka luultavasti pidän vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Minun on koko ajan tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. En ole tyytyväinen itseeni, jos en täytä vaatimuksiani – siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellen yllä koviin vaatimuksiini. Ponnistelen välttääkseni näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa ahdistusta ja stressiä.

 

Uhrautuminen – vahva

 

Olen oppinut huomioimaan toisten tarpeita herkästi ja niinpä omat tarpeeni jäävät helposti sivuun. Jos asetan omat tarpeesi etusijalle, tunnet todennäköisesti syyllisyyden tunteita. Uhraudun, jotta en joutusi kokemaan syyllisyyttä siitä, että en ole huomioinut riittävästi toisia. Uhraudun omasta tahdostani, et toisten vaatimuksesta, koska muiden tarpeet yksinkertaisesti ylittävät omani. Saatan olla luonnostasi empaattinen, enkä halua toisten kokevan mielipahaa. Koen itsesi vahvaksi ja kannan vastuuta toisten hyvinvoinnista. Minun on helppo olla toisia kohtaan ymmärtäväinen ja myötätuntoinen. Kuuntelet yleensä toisten ongelmia ja kerrot omistasi vähän.

 

Alistuminen – vahva

 

Minusta tuntuu, että minun pitää olla mieliksi läheisilleni, ystävilleni, työkavereilleni, jopa ventovieraille. En halua olla hankala vaan kiltti ja mukava, niinpä myönnyn helposti asioihin jotka eivät tunnu minusta erityisen tärkeiltä. Minun voi olla vaikea pitää puoliasi niin pienissä kuin isoissa asioissa. Antaudun enemmän tai vähemmän toisten kontrolloitavaksi, koska haluan välttää ikävän seuraamuksen. En ilmaise avoimesti tarpeitasi, koska en pidä niitä tärkeinä. Piilotan tunteitani, varsinkin vihan tunnetta, mikä saa minut välttelemään konflikteja. Vihan tukahduttaminen johtaa sen patoutumiseen, joka yleensä purkautuu joko passiivisena vihan ilmaisuna kuten pienimuotoisena kostamisena, juoruamisena, viivästelynä, kiukutteluna tai yllättävinä agressiivisina kiukunpurkauksina. Viha voi synnyttää myös halua kapinoida ja uhmata tahoja, jotka koet auktoriteetiksi (esim. esimiehet, viranomaiset, puoliso). Ihmissuhteissani toiset ovat yleensä niskan päällä. Sinua saattavat kiehtoa ihmiset, jotka ovat hallitsevia ja määräileviä, jotka sanovat miten sinun kuuluu toimia, käyttäytyä tai tuntea.

 

Hyväksynnän haku – vahva

 

Minulle on tärkeää, että kaikki ihmiset pitävät minusta, jopa ventovieraat. Pyrin olemaan muille mieliksi. Vaikka en pitäisi jostain henkilöstä, haluan kuitenkin että hän pitää minusta. Saatan tehdä pääköksiä ajatellen hyväksyvätkö vanhempasi, kumppanisi tai ystäväsi ne. En ehkä uskalla tehdä asioita oman mielesi mukaan, koska pelkään että sinua moititaan tai kritisoidaan. Ryhmässä yrität kovasti kuulua joukkoon ja saatan muuntautua sen mukaan, miten odotat muiden haluavan minulta. Toivon että minusta pidettäisiin, ja pyrit välttämään ristiriitoja tai toisten loukkaamista. En esitä omia mielipiteitä torjunnan pelossa, tai sitten esitän voimakkaita mielipiteitä testatakseni miten muut minut hyväksyvät. Saatan pukeutua hyvin sovinnaisesti, etten tuntisi itseäni ulkopuoliseksi tai erilaiseksi. Teen paljon sen eteen, että ihmiset arvostaisivat minua. Saatan hankkia menestystä, saavutuksia statusta, rikkautta tai kauneutta, jotta muut voisivat arvostaa minua. Minun on vaikea arvostaa itseäni sellaisena kuin olen, sen sijaan muut ihmiset toimivat arvokkuutesi peilinä.

 

 

Tässä vielä faktatietoa testin tehneiden keskiarvosta:

 1. Uhrautuminen 87% (tuloksesi: vahva)
  2. Alistuminen 82% (tuloksesi: vahva)
  3. Vaativuus 75% (tuloksesi: erittäin vahva)
  4. Pessimistisyys 70% (tuloksesi: erittäin vahva)
  5. Hyväksynnän haku 68% (tuloksesi: vahva)
  6. Emotionaalinen estyneisyys 68% (tuloksesi: keskivahva)
  7. Ulkopuolisuus 64% (tuloksesi: keskivahva)
  8. Riittämätön itsekontrolli 62% (tuloksesi: keskivahva)
  9. Hylkääminen 61% (tuloksesi: heikko)
  10. Kaltoin kohtelu 60% (tuloksesi: ei tunnelukkoa)
  11. Epäonnistuminen 58% (tuloksesi: keskivahva)
  12. Rankaisevuus 57% (tuloksesi: heikko)
  13. Tunnevaje 55% (tuloksesi: ei tunnelukkoa)
  14. Suojattomuus 54% (tuloksesi: erittäin vahva)
  15. Vajavuus 54% (tuloksesi: ei tunnelukkoa)
  16. Riippuvuus 48% (tuloksesi: heikko)
  17. Oikeutus 35% (tuloksesi: ei tunnelukkoa)
  18. Kietoutuneisuus 28% (tuloksesi: ei tunnelukkoa)

Testi on suoritettu yhteensä 460740 kertaa.

Palvelun tuotti Mentores, Oulu. Copyright (c) Mentores. www.mentores.fi

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close