Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Tunne itsesi



Kirjoittanut: Kaisa Oksala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuuntelin jo kesälomalla Aki Hintsan kirjan ”Voittamisen anatomia” olin kerennyt jo unohtamaan osan kirjasta mutta onneksi esseepankin esseitä lukemalla sain palautettua hänen ensimmäisen kirjan tärkeimmät pointit mieleeni. Nyt kuuntelin ”Tänään olen elossa.” kirjan. Kirjat olivat varsin erilaisia. Ensimmäisessä kirjassaan Hintsa ottaa tunnettuna urheilu lääkärinä kantaa kokonaisvaltaiseen ihmisen hyvinvointiin. Toisessa kirjassaan hän yllättäen joutuukin itse olemaan potilaana haima syövän vuoksi. Hän pohtii omia oppejaan potilaan näkökulmasta. Jälkimmäisessä päiväkirja muotoisessa kirjassa pohdittiin paljon elämän syvintä merkitystä ja eritoten kirjassa syvennyttiin kysymykseen kuka olen? Hintsa pohtii myös paljon onko hän itse onnistunut noudattamaan omia oppejaan.

 

Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi Hintsan oppien mukaan ja mitä se sisältää. Alla tiivistetty luettelo näistä. Voit lukiessasi reflektoida omaa toimintaasi. Missä olisi parantamisen varaa?

 

Yleinen terveys = Tällä tarkoitetaan ennakoivaa kehollista terveyttä.

 

Uni = Unen tarpeellisuutta korostettiin sillä unettomuus aiheuttaa tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn heikkenemistä. Heikosti yönsä nukkuneet ihmiset syyllistyvät myös päiväsaikaan syömään epäterveellisemmin, sekä olivat alttiimpia loukkaantumisille.

 

Ravinto = Kirjassa kritisoitiin yleispäteviä ravitsemusmalleja ja kannatettiin yksilöllistettyjä ravintosuunnitelmia. Kaikkien ihmisten ruokavaliot rakennettiin kuitenkin muutamien perus elementtien ympärille tasapaino, luonnonmukaisuus, vaihtelevuus ja monipuolisuus.

 

Fyysinen aktiivisuus = Perusliikunnalla ja aktiivisuudella on nykytutkimusten mukaan tärkeämpi merkitys kuin perinteisellä treenaamisella.

 

Biomekaniikka = Tämä tarkoittaa kehon nivelten ja tukirakenteiden hyvinvointia. Tässäkin ennaltaehkäisevä lähestymistapa lihaskunnon, keskivartalon tukilihasten parantamisen ja venyttelyn avulla.

 

Henkinen energia = Jaksaminen ja energisyys. Läheiset Ihmissuhteet, työ ja oma aika.

 

Löysin yhtäläisyyksiä akatemian ja Hintsana oppien välillä. Hän korostaa paljon itsensä tuntemista eli oman ydin minän tiedostamista ja omien perusarvojen tuntemista.

Akatemialla olen joutunut miettimään omia henkilökohtaisia arvojani jopa kyllästymiseen asti. Olen ajatellut, että en jaksaisi miettiä niitä niin usein. Arvot kuitenkin muuttuvat ja eri elämän tilanteissa eri arvojen tärkeys korostuu. Arvojen pohtimisesta voi tehdä mielenkiintoisempaa, jos miettii miten ne ovat muuttuneet viime kerrasta. Onko arvo järjestys muuttunut ja miksi?

Kipinällä on ollut useita arvo pajoja, joissa olemme tarkastelleet henkilökohtaisia arvoja sekä koko tiimin yhteisiä arvoja. Muutamissa pajoissa on noussut keskusteluun arvomme ja ovatko ne toteutuneet? Nyt kun olemme olleet jo jonkin aikaa tiiminä ja olemme kohdanneet ensimmäisen vastoinkäymisen yhdessä, meidän olisi hyvä tarkastella arvojamme uusiksi ja miettiä olemmeko eläneet niiden mukaan ja kaipaavatko ne muokkausta. Jos kaipaavat miksi?

 

Akatemialla korostuu myös ”ydin minän” tunteminen. Itseään tarkastellaan useiden oppisopimuksien kautta. Hintsa puhuu molemmissa kirjoissaan ”coresta” eli ihmisen ytimestä. Sen tavoittaa helpommin kolmen kysymyksen avulla.

1.Tiedätkö kuka olet?

2.Tiedätkö mitä haluat?

3.Kontrolloitko itse omaa elämääsi?

Minulle syttyi lamppu! Nämä kysymyksethän ovat hyvin lähellä ja linjassa akatemian oppisopimuksien kanssa.

 

Ensimmäisessä oppisopimuksessa kerrot tiimille kuka olet. Kerrot ehkä hieman menneisyydestäsi ja autat tiimiläisiäsi ymmärtämään miksi olet sellainen kun olet. Vastaat siis kysymykseen, tiedätkö kuka olet?

 

Toisessa mietit mitä haluat elämältä. Pohdit millaisia projekteja haluat tehdä akatemialla ja mitä mahdollisesti valmistumisen jälkeen? Vastaat Hintsan toiseen kysymykseen, tiedätkö mitä haluat?

 

Toisessa ja kolmannessa oppisopimuksessa vastaat käytännössä Hintsan kolmanteen kysymykseen.(Kontrolloitko itse omaa elämääsi?)Pohdit samaa asiaa vain eri tyyppisesti muotoiltujen kysymysten avulla. Miten pääsen sinne? Mistä tiedän olevani perillä? Eli millä keinoin pääset tavoitteisiisi.

 

Akatemia on mielestäni loisto ympäristö siihen, että opit tuntemaan itseäsi. Mietit oppisopimuksia, tarkastelet Belbin testejä, työskentelet tiiviisti ryhmissä ja saat palautetta tiimiläisiltäsi. Henkilökohtaisesti olen oppinut lyhyellä akatemia taipaleellani itsestäni enemmän mitä koko elämäni aikana. Jotkin luulot itsestäni ovat osoittuneet vääriksi ja olen huomannut itsessäni myös yllättäviä vahvuuksia. Itsensä hahmottaminen on tulevaisuuden työelämässä ja etenkin projekti keskeisessä tekemisessä todella arvokas taito. Uskallat ottaa tietyn tyyppisiä työtehtäviä vastaan ja tärkein osaat myös nöyrästi kieltäytyä, jos tiedät jonkun toisen sopivan sinua paremmin työtehtävään. Ota siis akatemia ajasta ilo irti kokeile pelottomasti kaikkea uutta ja epäonnistu huoleti. Kokemukset opettaa ja niiden kautta löydät itsesi.

 

Lähteet: Saari, O. 2015. Aki Hintsa: Voittamisen anatomia. WSOY.

Saari, O. 2021. Aki Hintsa – Tänään olen elossa. Helsinki: WSOY.

 

Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Myös molemmat kirjat lukeneena, en ole tullut ajatelleeksi, että Core linkittyy näin vahvasti oppimissopimuksen kysymyksiin. Kiinnostava huomio, oletko hyödyntänyt tätä jollain tavalla tehdessäsi oppimissopimustasi? Sillä itsellä herätti ajatuksen, että voisi hyödyntää jotenkin seuraavalla kerralla.

    16.3.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close