


Tulevaisuuden myynti, mitä mieltä sä olet?
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Myyntityö ja asiakkaiden ostokäyttäytyminen ovat muuttunut viime vuosien saatossa, tehden asiakaspalvelusta ja myynnistä entistä vaativampaa. Ostajasuuntautuneisuuden keskellä̈ kaupankäynnin valta on käytännössä siirtynyt ensimmäistä kertaa historiassa yrityksiltä asiakkaille Teknologian ja digitalisaation tuomien mahdollisuuksien avulla kuluttajilla on jatkuvasti enemmän ja enemmän informaatiota tarjolla. Elämme yhteiskunnassa, jossa ihmiset altistuvat jatkuvasti uudelle tiedolle ja meillä on mahdollisuus saada tietoa käsittämättömän nopealla vauhdilla eri alustojen, kuten internetin, sosiaalisen median ja omien verkostojemme kautta. Suuri määrä tietoa ohjaa päivittäistä päätöksentekoamme ja siksi myyjäorganisaatioiden on kyettävä myös uudistamaan myyntitapojaan.
TULEVAISUUDEN MYYNTI ON AUTTAMISTA
Ostokäyttäytymisen muutos ja uudet myyntimenetelmät pitäisi huomioida myös Proakatemialla. Tuntuu, että Proakatemialla myyntiä pidetään edelleen mörkönä, joka tosin todennäköisesti johtuu perinteisestä ja stereotyyppisestä mielikuvasta, jossa nahkasalkkua kantava myyntimies, Arttu Myllyksen sanoin, kulkumulkuttaa (lue lisää) sitä sun tätä. Olen itse toiminut nyt noin kaksi ja puoli vuotta myyntityössä, jossa kylmäsoitot ovat osana jokapäiväistä työskentelyä. Olen pitänyt tätä myöskin toimivana tapana saada kauppaa, mutta opinnäytetyöni myötä ajatusmaailmani myynnistä on muuttunut huomattavasti. Kaikki oikeastaan alkoi Mika Rubanovitschin Espoossa pidetyssä Myyntikapina -seminaarissa, jossa sain myös aiheidean opinnäytetyölleni. On valitettava tosiasia, että varsinkin B2B-puolella kylmäsoitot ovat historiaa ja uusien asiakassuhteiden solmimiseen tarvitaan entistä enemmän luottamusta, asiantuntijuutta ja auttamista. Myynti on myöskin tulevaisuudessa vähemmän yksittäisen myyjän tai myyntitiimin vastuulla ja kaikkien on osallistuttava tavalla tai toisella myyntiin.
”Kun asiakkaalla ilmenee hetki ostaa, on ostamisen oltava silloin helppoa. Reagointiajat lasketaan sekunneissa: ostamisaika on 6 sekuntia! Siksi kaikkien on osallistuttava myyntiin. ”
– Mika D. Rubanovitsch
Oma tiimimme on ollut alusta asti myynnin suhteen aikamoinen sekamelska, eikä tavoitteellista myyntiä ole juurikaan tehty. Kävin hiljattain keskustelua tulevaisuuden myynnistä Proakatemialla, ja erityisesti kehuin kummitiimiämme Value Creativea. On ollut hieno seurata vierestä, miten he ovat tuotteistaneet omaa osaamistaan palveluiden muotoon ja samalla ottaneet käyttöön uusia myyntimenetelmiä. Vaikuttamista LinkedInissä ja muutenkin sosiaalisessa mediassa on ollut ilo seurata vierestä. Lisäksi sosiaalista myyntiä on lähdetty toteuttamaan rohkeasti. Sosiaalisessa myynnissä on kuitenkin muistettava olla kärsivällinen, sillä luottamuksen ja asiakassuhteiden luominen vie aikaa, eikä tulokset ole nähtävillä vielä viikon tai välttämättä vielä kolmen kuukaudenkaan sisällä. Valuen Eeva on omassa esseessään peilannut hyvin ajatuksiaan Rubanovitschin uusimman Myyntikapina -kirjan sanomaan. Itsekin olen kyseisen kirjan lukenut ja se kyllä herättää paljon ajatuksia, joten suosittelen muitakin lukemaan kyseisen teoksen.
Mitä mieltä te lukijat olette tulevaisuuden modernista myynnistä?