Tampere
01 Jul, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Tsemppikirje johtajatulokkailleKirjoittanut: Nea Systä - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajuuden ristiriidat
Alf Rehn
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tsemppikirje johtajatulokkaille

Johtajuus on kontekstisidonnaista. On siis turha etsiä kirjoja tai artikkeleita siitä, kuinka johtajan tulisi toimia. Johtajuus on niin moninaista, että sitä ei voi kiteyttää yksiin kansiin tai ”näin johdat”-oppeihin. 

Missä johdetaan, kuka johtaa, miten johdetaan ja ketä johdetaan, riittää jo siihen, että voimme havaita johtajuuden liittyvän moneen asiaan, eikä voi kukaan kiteyttää johtajuusoppeja opukseksi, joka toimisi kaikille ja kaikkialla, kaikilla aloilla. (Rehn 2018.)

Epäonnistuminen, onko se sittenkään kirosana?

Pieni lohdutuksen sana näin alkuun: kukaan meistä ei voi aluksi olla kovin hyvä johtaja, ilman pienintäkään kokemusta. Johtajuus vaatii juuri sitä itseänsä eli kokemusta ja johdettaviin sekä toimintaympäristöön tutustumista ja sitä kautta oman johtajuuden kehittämistä.

Johtajuus jatkuvana onnistujana on hyvin epärealistista ja tämä on hyvä muistaa johtajuutta harjoittaessa. Epäonnistumiset eivät tee johtajasta häviäjää, vaan oikean onnistujan, joka osaa selvitä haasteista ja ymmärtää, että epäonnistumisia tulee aina eteen. Monelle meistä tulee varmasti eteen tilanteita, joissa meiltä vaaditaan johtajuustaitoja. Voisin jo heti omasta sekä muiden kokemuksista nähneenä ja kuulleena sanoa, että jokainen meistä haluaa onnistua ja olla se paras ”johtaja”, mitä juuri sillä hetkellä voimme olla. Tällä luomme sekä itsellemme paineita, että osoitamme johdettavillemme, että emme uskalla epäonnistua. Trust me, It’s gonna happen anyway! (Rehn 2018.)

Tästä täysin päinvastaiseen ja rehtiin ajatukseen olen myös törmännyt, kun eräs johtajuusasemaan ryhtynyt henkilö kertoi sanoneensa heti ensimmäisenä päivänä, työyhteisössä, että tulee varmasti epäonnistumaan. Tämä lausahdus osoitti heti johtajan oman haavoittuvuuden ja sen, että on valmis rämpimään yli vaikeimpienkin esteiden, mutta myös sen, että esteiden yli ei pääse yksin, siihen tarvitaan tiimiä. Aikamme suurimmatkin johtajat ovat epäonnistuneet ja silti olleet hyviä johtajia. Ei siis huolta! 

Virheistä opitaan

Hyvät johtajat ovat ottaneet opiksi, oppineet elämään epäonnistumisien kanssa surkuttelematta niitä ja he ovat myös muuttaneet asioita niin, etteivät epäonnistuisi samoissa asioissa toistuvasti.

Olemme siinä mielessä hyvinkin etuoikeutetussa asemassa Proakatemialla, että pääsemme seuraamaan erittäin läheltä eri tyylejä johtaa, erilaisten ihmisten toimesta, erilaisille ihmisille. Tämä jos joku on opettavaista. Tässäkin tapauksessa on kuitenkin hyvä muistaa se kuuluisa akatemiakupla: nämä tyylit eivät välttämättä toimi enää ulkomaailmassa, vaikka kuinka sitä itselleen voisi uskotella, hyviä johtajuusesimerkkejä havainnoineena.

Johtajuuden mittarit

Onnistumisia ja hyvää johtajuutta tulisi mitata jatkuvasti. Yrityksen menestyminen ei kuitenkaan ole hyvän johtajuuden mittari, sillä yrityksen tulos on melko varmasti riippuvainen koko tiimin panoksesta. Hyvään johtajuuteen vaaditaan hyvää itsensä johtamista. Mitenkäs tätä voisi sitten mitata? Voisiko tässä hyödyntää omien vahvuuksien hyödyntämistä tai toisaalta taas omien heikkouksien vaikutusten mittarointia? Kyllä voi ja niin kannattaakin! Jos oletat muiden tulevan kertomaan sinulle, oletko onnistunut johtajana, päästään pitkälle metsäretkelle. Älä siis oleta, ellet halua lähteä sinne metsään ehdoin tahdoin. Mieti mieluummin seuraavia asioita:

”Miten omat vahvuuteni tuovat arvoa yritykseeni ja kuinka voisin mitata niitä?”

Jos esimerkiksi vahvuutesi on henkilöstöjohtamisessa sekä työhyvinvoinnin ylläpitämisessä ja pystyt tuomaan työhyvinvointia parantavia toimintatapoja yrityskulttuuriinne, voit sanoa onnistuneesi. Tähänkin voi luoda konkreettiset tavat mitata hyvää johtajuutta, kaikessa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi työhyvinvointikyselyt.

Mitenkäs sitten heikkouksien vaikutusten minimointia voisi mitata ja työstää? Sanotaan, että olet heikko projektinhallinnassa ja aikataulutukset pettävät jatkuvasti sinun käsissäsi ja pakka alkaa rakoilemaan. Pystyt hyvällä johtamisella luomaan uudet raamit projektin aikataulutukselle ja organisoinnille esimerkiksi kokoamalla projektiin johtoryhmän, jonka tiedät hallitsevan aikataulutuksen. Tämäkin on mitattavissa, sillä jos aikataulut pitävät ja pakka ei enää hajoilekaan, voit jälleen kerran taputtaa itseäsi olalle, projekti saatiin suoritettua aikataulussa maaliin. Hyvä sinä! (Rehn 2018.)

Mustaa ja valkoista vai sittenkin kaikki sateenkaaren värit?

”Johtajuus ei ole joko-tai- juttu. Eli ei millään tavalla yksinkertaista tai mustavalkoista. Johtajuus on sekä-että- eli paradoksaalista toimintaa”

Johtajalta vaaditaan kykyä ajatella useampaa ideaa vastakkain ja silti kykyä säilyttää toimintakyky, tästä esimerkkinä muutama ajatus paradoksaalisuudesta: yritystoiminta on rajallista sekä rajatonta, organisaatio on yksi kulttuuri sekä samalla tuhansia yksilöitä, toimintaa tapahtuu suoraan ja mutkan kautta. 

Johtajuus on siis yhtä ristiriitaa, mutta jos kykenet selviämään niistä, olet voittaja. Otetaanpa tähän vielä yksinkertainen esimerkki selventämään asiaa: osaat kuunnella alaisia, mutta pystyt toimimaan päättäväisesti ja tekemään päätöksiä. Aina päätökset eivät kaikkia miellytä, mutta jos joka tilanteessa kuuntelisit kaikkien mielipiteitä, et välttämättä kykenisi tekemään yritykseen vaikuttavia päätöksiä riittävän nopeasti. Näin ollen liiketoiminta kärsisi, eikä se lopulta olisi vastarannan kiiskienkään etu, kyllä he sen vielä ymmärtävät, toivottavasti. Tämä vaatii ristiriitojen hallintaa, sopeutumista ja päättäväisyyttä. Se ei tietenkään ole helppoa, joten muista antaa itsellesi armoa, ne jatkuvat ristiriitaiset ajatukset päässäsi johtajuudesta ovat totisinta totta. Älä siis murehdi liikoja, hyvä siitä tulee. (Rehn 2018.)

Terveisin,

Johtajuudesta myöskin ristiriitaisesti ajatteleva kollegasi

 

LÄHDE: Rehn, A. 2018. Johtajuuden ristiriidat — Miksi johtaja aina epäonnistuu ja miksei se ole ongelma. E-kirja.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close