


TOMAATEILLA TEHOKKUUTTA AJANKÄYTTÖÖN
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Syksy on täällä ja taas on aika palata näpyttelemään myös esseitä. Myönnettäköön, että alkukankeutta on havaittavissa ja väsymys painaa päälle kesän jäljiltä. Kävin hyvää keskustelua valmentajamme kanssa tulevasta syksystä omalta osaltani, että tiimitasolla ja kantavana teemana taitaakin olla suunnitelmallisuus sekä tehokkuus, unohtamatta kepeyttä kaikessa tekemisessämme. Ensimmäisissä pajoissa on noussut puheeksi esseiden kirjoittaminen, ajanhallinta ja pomodoro-tekniikka, josta ajattelinkin ensimmäisen esseeni rustata kepein sormin. Alkukankeuden myötä olenkin alkanut miettimään ja työstämään ajatusta siitä, miten hallita paremmin omaa ajankäyttöä, oppia tehokkaammin ja paremmin, mitä voisin tehdä eri tavalla, löytyisikö jotain vinkkejä, miten saisi itsestään parhaiten tehot irti, liikaa väsymättä?
Ajanhallinnan tärkeys
Monesti kuulee akatemialla puhuttavan kuinka nämä esseet ovat kuin yksi iso mörkö, jotka on vain pakko suorittaa ja niiden kirjoittamisessa tulee aina kiire. Meidän tarvitsisi useammin pysähtyä ajattelemaan kokonaiskuvaa ja niiden todellista tarkoitusta, nehän ovat oppimisemme yksi suurimmista perusteista. Myönnän, että itsekin sorrun siihen, että ”suoritanpa nyt nämä esseet pois” vaikka pitäisi ajatella mitä hyötyä ja oivalluttavaa näistä saakaan. Ajatusmaailmaa muuttamalla varmasti moni saisi enemmän irti esseistä, juuri sitä kaivattua teoriaa sekä oppeja, eikä niistä aiheutuisi turhaa stressiä ja ahdistusta sekä loppujen lopuksi itseluotua kiirettä.
Moni ihminen voi varmasti samaistua siihen, että koko aika on olevinaan kiire ja ikävä kyllä yleensä se on ihmisen itse luomaa. Multitaskingin aikakautena sorrutaan siihen, että sählätään montaa asiaa samaan aikaan ajatellen, että olenpas minä tehokas! Todellisuudessa tehokkuutemme ja usein myös tekemisemme laatu kärsii moisesta, silloin pitäisi osata priorisoida asioita, mikä on tärkeää, mitä pitäisi tehdä ensin? Tässä nouseekin esiin ajanhallinnan tärkeys arvoon arvaamattomaan. Koen, että hyvä ja tehokas ajanhallinta on paljolti kiinni itsensä johtamisesta, kun osaat johtaa itseäsi, osaat myös hallita kallisarvoista aikaasi. Muutama hyvä vinkki, joilla olen helpottanut omaa ajanhallintaani ovat tavoitteiden ja tehtävien selkeyttäminen itselleni, suunnitelmallisuus, miettiminen mikä on riittävän hyvä suoritus sekä ajankäytön rajaaminen, kuinka paljon on aikaa tehdä mitäkin. Kaksi viimeisintä kohtaa ovat niitä, joissa itselläni on eniten kehitettävää ja joista olen aiemmissa esseissäni myös maininnut, mutta olen kokenut niiden auttaneen omaa ajanhallintaani, koska olen joutunut kiinnittämään niihin erityistä huomiota.
Mikä ihmeen pomodoro?
Pomodoro-tekniikka on italialaisen Francesco Cirillon kehittämä todella tehokas menetelmä ajanhallinnan parantamiseksi. Pomodoro nimi tulee italian kielen sanasta ”tomaatti” ja tekniikan nimi on tullutkin klassisesta tomaatin muotoisesta munakellosta. (Vikman 2021) Pomodorossa ideana on yksinkertaisesti keskittyä lyhyt aika tehokkaasti yhteen tehtävään ja sen jälkeen pitää lyhyt tauko, jonka jälkeen jatketaan uudella työjaksolla eli ”tomaatilla”. Tällä menetelmällä tehtävien tekeminen ja eteneminen konkretisoituu ja monella saattaa herätä luonnostaan halu tehdä lisää pomodoroja sekä edistää tehtävien tekemistä ilman turhaa stressiä to do -listan suorittamisesta. Pomodorossa siis pyritään juuri saamaan tekemisestä parhaat tehot irti intervalleihin perustuvalla työnteolla. Tämän avulla tuottavuus ja tehokkuus kasvaa, keskittyminen paranee, hommiin tarttuminen sekä asennoituminen helpottuu. (Pomodoro on kokeilun arvoinen ajanhallintamenetelmä 2022)
Miten pomodoroa sitten toteutetaan?
- Valitse yksi tehtävä, jonka haluat tai sinun pitää saada tehtyä, oli se sitten jokin pienempi tai isompi tehtävä. Tämä tehtävä voi olla töihin/kouluun liittyvä, laskujen maksaminen, sähköposteihin vastaaminen tai ihan mitä vain, kunhan vain ryhdyt tekemään! Pyri saamaan myös kaikki mahdolliset häiriötekijät minimiin, ettei tekeminen keskeydy.
- Aseta ajastin, joko puhelimesta tai munakellosta soimaan 25 minuutin päästä. Käytät siis seuraavat 25 minuuttia valitsemasi tehtävän parissa keskeytyksettä ja koitat saada mahdollisimman paljon aikaan, kunnes kello soi. Työskentelyjakson aikana tulleita ajatuksia tai muistettavia asioita ei pidä jäädä miettimään, vaan kirjoita ne ylös ja palaa niihin myöhemmin.
- Kellon soidessa on vuorossa lyhyt 5 minuutin tauko, jolloin voit ottaa kupin kahvia, hengitellä ja venytellä tai vain miettiä kivoja asioita, jotka rentouttavat mieltäsi. Tärkeintä on, että tauolla tekemäsi asiat eivät liity mitenkään työskentelyyn.
- Tauon jälkeen jatketaan seuraavalla 25 minuutin työjaksolla. Tätä kaavaa jatketaan niin pitkään, että neljännen pomodoron jälkeen pidetään pidempi 20–30 minuutin tauko. Tällä aikaa voit esimerkiksi syödä jotain, käydä happihyppelyllä ja katsoa vaikka saapuneet viestit läpi. Tämän ajan tarkoituksena on, että aivosi saavat levätä, ajatus pysyy virkeänä ja pystyt omaksumaan tekemääsi ennen seuraavaa tomaattijaksoa! (Pomodoro on kokeilun arvoinen ajanhallintamenetelmä 2022)
”Aivojen palkitsemiskeskus myös kehrää tyytyväisenä, kun pomodoro on onnistuneesti suoritettu.” – Vikman
Puheista tekoihin
Itse olen kova likka ajattelemaan ja reflektoin paljon omaa tekemistäni sekä ajatuksiani, joten miksi en käytä tätä hyödyksi esseissä ja kirjoittamalla enemmän? Voisiko epämiellyttävistä asioista saada mielekkäämpiä kokeilemalla tällaisia erilaisia tekniikoita? Tätä esseetä kirjoittaessani hyödynsin kyseistä pomodoro-tekniikkaa, koska ajatuksenani oli kokeilla, toimisiko se minulla ja olisiko siitä oikeasti jotain hyötyä. Kellon kertoessa, että pidä tauko ja mieti muita kivoja asioita tai juo kuppi kahvia, sai se kirjoittamisen tuntumaan kepeämmältä. Monesti kirjoittaessani esseitä tekeminen ei lainkaan tunnu kepeältä vaan enemminkin raskaalta, koska yritän yhteen menoon saada kirjoitettua koko tekstin valmiiksi. Toisin sanoen luon itselleni turhaan ahdistusta isosta työmäärästä, kun sen voisi jakaa pienempiin osiin ja täten aloittaminenkin voisi tuntua helpommalta.
Tämän kokeilun myötä nousi oivalluksia siitä, kuinka lyhyemmät kirjoituspätkät ja useammat pienet hengähdystauot auttoivat ajatuksen pysymään virkeämpänä ja tekstin kirjoittamisen tuotteliaampana. Minulle jopa kävi niin kuin aikaisemmin mainitsin, eli kellon soidessa, että on tauon paikka ja pitäisi lopettaa kirjoittaminen, olisin halunnut vain jatkaa, sillä olin saavuttanut jonkinlaisen flow-tilan. Kyseisellä tekniikalla sain siis haastettua itseäni tehokkaampaan ja ajastettuun tekemiseen sekä yksinkertaisesti tarttumaan toimeen helpommin.
Tiimimme on myös pyrkinyt pitämään esseen kirjoituspäiviä joka toinen viikko vaihtelevalla menestyksellä, mutta yhtenä kertana tiimiläisemme olivat käyttäneet pomodoro-tekniikkaa yhdessä ja antoivatkin kehuja sen toimivuudesta. Jatkossa tätä olisi hyvä käyttää yhdessä myös esimerkiksi projektien työstämisessä varsinkin silloin, jos tekeminen takkuaa. Pyrin myös itse ottamaan käyttöön kyseisen menetelmän muissakin arjen askareissa kuin esseen kirjoittamisessa, koska koin olevani huomattavasti tehokkaampi käyttäessäni sitä. Kaikille se ei varmasti sovi, mutta on kokeilun arvoinen tekniikka missä vain tekemisessä. Veljeni onkin toistanut minulle usein lausetta: ”työllä on tapana täyttää sille määritetty aika”. Heh niinpä! Aikaisemmin mainitsemani kehityskohta liittyy juuri tuohon eli ajankäytön rajaamiseen mitä vain teenkin. Suosittelenkin siis käsi sydämellä kaikkia rohkeasti kokeilemaan, saisitko juuri sinä apua ajanhallintaasi tomaateilla?
LÄHTEET:
Vikman, V. 2021. Joko tunnet Pomodoro-tekniikan? Yksinkertainen sääntö antaa yllättävää tehoa työpäivään. Viitattu 24.9.2022.
https://duunitori.fi/tyoelama/pomodoro-tekniikka
Koulutus.fi. 2022. Pomodoro on kokeilun arvoinen ajanhallintamenetelmä. Viitattu 24.9.2022.
https://www.koulutus.fi/artikkelit/pomodoro-tekniikka-on-toimiva-ajanhallintamenetelma-17172