Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Toksinen produktiivisuus



Kirjoittanut: Iida Oikarinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Toksinen produktiivisuus

Totuus on yksinkertaisesti se, että mikä tahansa voi olla myrkyllistä, mikäli sitä nauttii liian suurella annostuksella. Mukaan lukien pihatyöt, porkkanat ja produktiivisuus.

Kun kuulet ihmisestä, joka käy töissä, pyörittää omaa yritystä, meal preppaa, harjoittelee maratooniin, opiskelee kieliä vapaa-ajallaan ja meditoi tietenkin illalla. Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Hyi, en ikinä, vai upeaa, tuo ihminen saa paljon hyviä asioita päivänsä aikana aikaan? Itse saatan miettiä, että älytöntä, mutta saatan kyseenalaistaa aika pian myös omaa ajankäyttöäni. Hetkonen, jos joku toinen pystyy kaikkeen tuohon, minäkin varmasti voisin tehostaa ja olla vielä tehokkaampi.

Toksinen produktiivisuus on terminä minulle suhteellisen uusi. Törmäsin siihen ensimmäisen kerran Tiffany Fergin Youtube -videolla, jossa hän analysoi itse netistä löytämiään trendejä. Tämä video käsitteli työnarkomaniaa, hustlausta ja toksista produktiivisuutta.

Nancy Diablon toteaa tekstissään, että meistä on tullut pakkomielteisiä olla mahdollisimman produktiivisia. Aina, kun avaa minkä tahansa sosiaalisen median kanavan, Twitterin, Instagramin tai Youtuben, silmille lävähtää video, meemi tai mainos siitä, kuinka juuri sinä voit tulla vieläkin produktiivisemmaksi! Diablon mukaan tämä myrkyllinen produktiivisuus kulkee käsi kädessä niin kutsutun hustlaamisen ja työnarkomanian kanssa. Näiden aiheiden parissa meille toitotetaan, että on okei uuvuttaa itsensä, koska huipulla hymyillään! Töitä täytyy tehdä ensin, jatka vain, vielä kovemmin! Instagramissa erilaisilla menestymiseen liittyvillä käyttäjillä on videoita miljonääreistä, jotka huutava, mitä enemmän olet hereillä, sitä enemmän tienaat! Tai, jos olet matalapalkkaisessa työssä, et ole käyttänyt kaikkea potentiaaliasi. Jokaisella on mahdollisuus samaan, lähtökohdista huolimatta! Kaunista, kerrassaan, mutta ei unettomuus ole suoraan maaginen avain menestykseen.

Tämä kulttuuri ja sen omat heimolaiset tuntuvat kilpailevan esimerkiksi siitä, kuka nukkuu vähiten. Tiedämme, että unen puute on haitallista terveydellemme. Unen puutteesta on kuitenkin tullut oma synonyyminsä sitoutumiselle ja ahkeruudelle. Mitä enemmän uhraat aikaa unestasi ja elämästäsi työlle, sitä ahkerampi, tavoitteellisempi ja menestyneempi olet. Varsinkin muiden silmissä!

Mikä ongelma tästä on seurannut? Vertailemme itseämme muihin. Linkitämme produktiivisuuden suoraan siihen, minkä arvoisia olemme. Ihailemme sitä, miten paljon joku ihminen saa aikaan ja uskomme, että sellainen ihminen menestyy. Mahdollisimman monta rautaa tulessa, keskitytään vain menestymiseen työn saralla ja uhrataan kaikki muut asiat. Toisaalta puhumme hurjasti mielenterveydestä, vapaa-ajan tärkeydestä, hengitysharjoituksista ja vaikka mistä rentoutumisesta, mikä luo totaalisen ristiriidan näiden kahden asian välille. Ongelma ei ole se, ettei osattaisi ajatella, mikä oikeasti on hyväksi. Ongelma on se, että tästä tullut trendi. Toksinen produktiivisuus ei johda kuitenkaan parempiin tuloksiin, sillä täyttä potentiaalia ei voi saavuttaa liian vähäisillä yöunilla.

Minda Zetlin on kirjassaan The Geek Gap nimennyt kolme toksisen produktiivisuuden tapaa, jotka jokaisen täytyisi lopettaa. Nämä ovat sellaisia tapoja, joiden luullaan olevan hyödyllisiä, mutta todellisuudessa eivät ole. Ensimmäinen on töiden tekeminen lomalla. Loman kuuluisi olla lomailua, mielen kirkastamista ja lepäämistä varten. Toinen, sähköpostien lähettäminen viikonloppuisin ja niihin vastaaminen. Kolmas, multitaskaaminen. Hyvin yksinkertaisia ohjeita, mutta itse sorrun näihin ajoittain. Monesti ajatellaan, että lomalla on hyvin aikaa tehdä tällaisia asioita ja valmistautua tulevaan. Olen myös ajatellut, että niin kauan, kun itse nautin omasta produktiivisuudestani, se on ihan okei. Olen kuitenkin lopulta tullut siihen tulokseen, että vaikka kuinka omaa yritystä pyörittävä huhujen mukaan olisi 24/7 töissä, täytyy olla okei olla myös vapaalla. Ihan sama mitä muut tekevät, tämän kulttuurin seuraaminen ei tee kenestäkään automaattisesti menestyjää.

 

Lähteet:

Nancy Diablo: Let’s Talk About Toxic Productivity. Julkaistu 21.7.2019. Luettu 9.1.2020.

https://medium.com/swlh/lets-talk-about-toxic-productivity-c76b12ec5dee

The Hustle by Lindsey Quinn: A note on toxic productivity. Julkaistu 29.10.2018. Luettu 9.1.2020.

https://thehustle.co/a-note-on-toxic-productivity/

Voice Of Youth By Kamogelo: Toxic Productivity. Julkaistu 1.1.2020. Luettu 9.1.2020.

https://www.voicesofyouth.org/blog/toxic-productivity

Tiffany Ferg: Hustle Culture, Workaholism, and Toxic productivity. Julkaistu 13.7.2029. Katsottu 3.1.2020.
https://www.youtube.com/watch?v=UAwCJAU2tjk

Inc. 3 Toxic Productivity Habits You Need to Drop Immediately. Julkaistu 22.2.2018. Katsottu 9.1.2020.
https://www.youtube.com/watch?v=VypKseNUwxY

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close