Tampere
16 Jan, Saturday
-15° C

Proakatemian esseepankki

Toivon Revenan tulevilta päättäjiltä harkintaa ja viisauttaKirjoittanut: Kaisa Ojaniemi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtaminen kompleksisessa maailmassa
Pirkko Vartiainen
Harri Raisio
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Revenan BL:llän valinta

Meillä Revenassa valittiin uusi Business Leader eilen. Olimme metsäretkellä ja kävimme dialogia ensikevään tavoitteista ja siitä, millaista johtamista Revena kaipaa. Johtamistyylejä on yhtä monta kuin revenalaistakin ja odotuksia johtajalle on ainakin saman verran. Päädyimme siihen, että ensivuoden tavoitteemme olisi bisneksen ja bisnesälyn kehittäminen sekä projekteissa, että tiimissä. Nousi myös esiin toive, että kevään tavoite näkyisi konkreettisesti meidän arjessamme, kuten pajoissa. Toisin kuin keväällä, nyt Business Leader saa valita itselleen oman dream teaminsa. Tämä dream team tarkoittaa Revenan jorya, eli talouspäällikköä, oppimispäällikköä tai kenties jotain bisnespäällikköä. Ymmärtämäni mukaan myös nämä henkilöt kokoavat itselleen tiimit, eikä tilanne ole se, että kaikki valitsevat oman kiinnostuksen kohteen mukaisesti sen tiimin, jonne haluavat mennä. Mielestäni tämä järjestely on aivan loistava. Koska tänä syksynä johtajia oli vaikea saada, niin nyt tilanne on varmasti helpompi. On varmasti ihana saada BL:ltä viesti että hei, olisit aivan mieletön johtaja, tulisitko kanssani dream teamiin? Myös johtajien on varmasti mukava rekrytoida tiimi itselleen ja päästä miettimään omaa visiotaan ja strategiaansa ensi keväälle.

Johtajan visio

Pajassamme nousi esille se, että olisi hyvä, että johtajalla olisi jonkinlainen visio siitä, miten hän johtaa ja mitä hän haluaa saavuttaa. Niin kuin aikaisemmassakin esseessäni mainitsin, onko hyvä että tiimi noudattaa johtajan eikä tiimin visiota? Tässä tapauksessa on hyvä, että päätimme tavoitteemme ennen johtajan valintaa, koska nyt BL:llä on paljon helpompi lähteä viemään meitä haluamaamme suuntaan. Itse datapäällikön kokemuksella voin sanoa, että johtajuus on helpompaa, mukavampaa ja parempaa silloin, kun johtaja seuraa visiotaan. Konfliktitilanteissa johtajan on helpompi tehdä päätöksiä ja ”pitää päänsä” silloin kun hän tietää johtavansa kohti tavoitetta. Erimielisyyksiä, vastalauseita ja muuta nillitystä tulee varmasti, mutta johtajan on siedettävä riski ja tehtävä omat päätöksensä. Ei ole oikein, että johtaja pomppii ja häslää päätöksenteossaan vain siksi että yrittäisi miellyttää jokaista kritisoijaa.

Ristiriitaiset viestit ja odotukset aiheuttavat henkistä kuormitusta. Ne ovat kuitenkin luonnollinen osa johtamistodellisuutta. Ajatteleva ihminen tuottaa arjessa jatkuvasti ylhäältä-toisaalta-päätelmiä. Inhimillinen toiminta synnyttää jännitteitä, kun teot, toiveet, tulkinnat ja näkökulmat ovat ristiriidassa keskenään. (Vartiainen; Raisio, 94)

Antaa johtajien johtaa

Palautepajassa kävimme läpi sitä, että ketkä kokevat arvostusta meidän tiimissä ja ketkä eivät. Meillä nousi esiin sellainen ongelma, että johtaja omaa johtamistyyliä ei kunnioita ja pahaa mieltä puretaan selän takana muiden kanssa. Meidän ongelmamme oli myös se, että johtajien ei annettu johtaa vaan halusimme kapinoida ”epämiellyttäviä” sääntöjä vastaan. Annettaisiinko johtajien johtaa? Mielestäni yksi syy sille, ettei vastuurooleihin löydy vapaaehtoisia on se, että tiimiläiset eivät anna johtajan johtaa. Uskon, että syy tälle on se, että osuuskunnassa kaikki jäsenet ovat loppupeleissä tasavertaisia. Mutta nyt, kun asiaa on käsitelty tiedän, että johtajahalukkaita löytyykin enemmän. Niin, nyt meiltä löytyy paljon pikkutiimien johtajahalukkaita, mutta itse BL:n paikalle ei silti hirveän montaa ehdokasta ollut. Miksi ei? Moni sanoi sitä, että Revenan tavoite ei ole sellainen, jota he haluisivat olla johtamassa. Myös kiire omien projektien kanssa on syy haluttomuudelle. Aloin miettiä, että vaihtuuko yrityksissäkin toimitusjohtaja sen perusteella, minkälaisia tavoitteita yrityksessä on? Ei varmasti vaihdu. On kuitenkin ihanan virkistävää, että johtaja ja johtamistyyli vaihtuvat aina puolivuosittain. Siitä saa paljon eväitä myös omaan tekemiseen.

Vai vaihtuuko sittenkin? Hetken asiaa pohdittuani ja asiasta juteltuani tajusin, että kun yritys on eri vaiheessa, se tarvitsee myös erilaista johtajuutta. Stockmann tarvitsee kriisivaiheessa erilaista johtajuutta kuin silloin, kun mietitään tulevaisuuden visioita ja trendejä. Myös Steve Jobs on saanut potkut omasta yrityksestään, kun oli liian kykenemätön hoitamaan operatiivista toimintaa. Jobs oli kuitenkin suuri innovoija ja visionääri, joten myös hänen arvonsa ymmärrettiin osana Applen organisaatiota.

Johtajan kunnioitus

Mitä arvostaminen ja kunnioittaminen edes tarkoittaa? Itse pajan pohjalta pohdin sitä, että kunnioitus on sitä että kiittää, pyytä anteeksi ja huomio. Ei se tämän kummallisempaa ole. Arvostuksen tunne tai sen puuttumisen tunne ovat varmasti hyvinkin yksilöllisiä, mutta uskon, että näillä kolmella eleellä pääsee pitkälle. Eilisessä pajoissa jaettiin kunniakirjoja henkilöille, joita muut ovat halunneet kiittää. He varmaan ovat sitten niitä henkilöitä, jotka ovat nauttivat tiimin arvostusta ja kunnioitusta. Moni todella herttainen ihminen sai kunniakirjan ja syyt tähän kunnian osoitukseen olivatkin muiden auttaminen tai tiimin nakkihommien tekeminen. Itsekin sain tällaisen kunniakirjan ja olen siitä todella kiitollinen. Perusteet jonka takia sain kunniakirjan kuitenkin yllättivät minut. Minua arvostetaan sen takia, että kirjoita avoimia ja henkilökohtaisia esseitä, sekä sen takia että hain datapäälliköksi. Minua ei arvostettu sen takia, että varsinkin nyt myöhemmin syksyllä minulla oli hirveä työ päivittää meidän talous- ja raha-asioita. Homma on toki sellaista, jonka halusin, mutta koin suuresti tekeväni sitä arvostuksen takia. Minua ei kuitenkaan arvosteta sen perusteella mitä minä teen, vaan sen perusteella mitä minä olen. Aloin miettiä, että arvostuksen saamiseen periaatteessa riittää se, että on avoin, rehellinen ja auttavainen tyyppi. Arvostusta lisää myös se, että osaat kertoa ja näyttää osaamisesi ilman, että se näyttää itsekehulta.

Myös erilaiset tittelit lisäävät arvostusta. Itse esimerkiksi koen, että minua arvostetaan eri tavalla kun minulla on hieno päällikön titteli. Kaipaanko tittelini takia jotenkin erikoista arvostamista? En varmaankaan. Päällikön työ on yksi työ siinä missä muutkin työt. Johtajan/päällikön työssä vastuuta on vain enemmän. Olen myös miettinyt, että onko esimerkiksi minulla tai muulla akatemiassa olevalla johtajalla oikeaa vastuuta? Minusta tuntuu että ei ole. Opinnot etenevät, pajat ja projektit pyörivät myös ilman, että esimerkiksi Business leaderia olisi edes olemassa. Kuinka hyvin ne sitten pyörivät? Siihen johtaja pystyy vaikuttamaan.

Jos mietitään oikeaa yritystä, niin toimitustehtävän tärkein tehtävä on loppupeleissä päättää, minne yrityksen rahat laitetaan. Toimitusjohtajan on myös tiedettävä mitä yrityksessä tapahtuu, ja mikäli yrityksessä tapahtuu jotain pahaa, on toimitusjohtajan irtisanouduttava. Jossain yrityksissä toimitusjohtaja vastaa myös rekrytoinneista. Mikä sitten on Revenan johtajien oikea vastuu? Vastuu koskee varmasti sitä, että yrityksen kaikki pakolliset tehtävät tulee hoidettua ja tiimiläiset ovat onnellisia Revenan toimintaan. Mikä sitten olisi sitten niin paha tilanne/moka, että BL joutuisi esimerkiksi eroamaan? Olen miettinyt asiaa hetken, ja luulen että yksi mahdollinen tilanne olisi se, että ressuissa oleva raha ja pankkitilillä oleva raha olisi ristiriidassa, eli että rahaa olisi esimerkiksi kadonnut. Koen tämän asian olevan ehdottomasti Revenan tärkein ja vastuullisin osa-alue.

Koska jokaisen esseen alullepanija on pieni ahdistus, niin on myös tämän esseen syy löytynyt. Koen Revenan vastuullisimmaksi rooliksi olla perillä meidän raha-asioita. Tänä syksynä minä olen kuitenkin ollut vastuussa meidän ressun pyörittämisestä. Olenko minä siis hoitanut Revenan vastuullisinta roolia koko syksyn ilman, että moni edes tietää asiasta tai puhumattakaan arvostuksesta jota olen saanut? Minusta tämä on erittäin huolestuttavaa koska myös itse olen ollut melkoisessa informaatiopimennossa ja tietoa tulosta ja menoista ja tullut ihan ripotellen, jos on tullut ollenkaan.  Silmäni avautuivat vasta kun pääsin Netvisoriin ja tajusin kuinka paljon tilitapahtumia Revenalla oikeasti on. Sillon myös tajusin, että perkele, minähän olen vastuussa kaikkien tiimin jäsenien, mutta myös projektien talouden hallinnasta. Pahinta tässä on ehkä se, että tiimiläiset ja projektit eivät ymmärrä että heidän taloushallintoon menee aikaa ja että inhimillisiä virheitä myös tapahtuu. Mielestäni tiimiläsilläni on myrkyllinen ajatus siitä, että talous pyörii itsekseen ja talous itse pitää itsestään huolta. Ei. Toivonkin Revenan tulevilta päättäjiltä viisautta pureutua tähän ongelmaan ja uskon että osaamista siihen myös löytyy. Toivon myös, että kukaan epämotivoitunut tai asiasta ymmärtämätön ei lähde viemään taloustiimiä eteenpäin, koska halua että Revenan rahat ovat vastuullisissa ja turvallisissa käsissä.

 

Vatanen, P. Raisio, H. Johtaminen kompleksisessa maailmassa – viisautta pirullisiin tilanteisiin. 2020. Gaudeamus, Suomi.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close