Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Toimiva dialogi – Onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jäävuoremme sulaa on tarinamuotoinen kertomus pingviineistä, jonka lukee alle tunnissa. Sattumoisin tämä kirja on ollut monien Proakatemialaisten lukulistalla. Esseepankissa on monta sivua ajatuksia tämän teoksen pohjalta. Itse halusin keskittyä omalle tiimilleni tärkeään aiheeseen, dialogiin. Keräsin muutamia ajatuksia pingviineiltä siitä, miten voisimme päästä tiiminä eteenpäin.

 

Valmistele lähtökohdat

  1. Saa aikaan kiireen tuntu

”Auta muita havaitsemaan muutoksen ja pikaisen toiminnan tarve.”

Me ollaan tiimissä paljon pohdittu miten dialogin saisi paremmin toimimaan. Osa on aina äänessä ja osa ei koskaan. Joskus annetaan tilaa muille, mutta aina ei muisteta. Usein innostutaan niin paljon, että puhutaan toisten päälle, eikä todella kuunnella toisia. Olipa syy mikä tahansa, tiimin dialogista jää puuttumaan todella paljon syvyyttä, koska emme ole onnistuneesti saaneet kaikkia tiimin jäseniä antamaan itsestään. Tämä vaatii pikaista muutosta. Vahva dialogi vie meitä tiiminä nopeasti eteenpäin ja toimii alustana uuden innovoinnille. Meillä on nyt yhteinen visio, Value löytää tulevaisuuden supervoimat. Seuraavaksi tarvitaan jokaisen tiimiläisen heittäytymistä syvään päähän. Meidän kaikkien on annettava itsestämme, jotta pääsemme perille. Nyt on muutoksen ja tekemisen paikka.

 

  1. Kokoa ryhmä muutosta vetämään

”Pidä huolta, että muutosta saadaan vetämään vahva ryhmä. Ryhmästä pitää löytyä johtajan taidot, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, analyysikyky ja kiireen sisäistäminen.”

Kuten ollaan huomattu, harva asia syntyy nopeasti kun koko tiimi yrittää sitä pähkäillä. Otetaan pieni työryhmä, joka lähtee tätä muutosta viemään eteenpäin. Voidaan päättää työryhmä myöhemmässä vaiheessa, mutta tässä yksi valmis vaihtoehto: Timo (johtaa työryhmää), Jenni, Olli, Hannu.

 

Päätä mitä tehdään

  1. Kehitä muutokselle visio ja strategia

”Selvitä, millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden.”

Työryhmän ensimmäinen tehtävä on miettiä millainen dialogi palvelee Valuen visiota parhaiten. Tulevaisuudessa dialogin tulisi synnyttää uusia ideoita ja innovaatioita, sekä auttaa tiimin jäseniä löytämään omat polkunsa. Strategiaan tulee sisällyttää ne konkreettiset keinot, joilla visiota lähdetään toteuttamaan. Suuri kompastuskivi lienee se, että tiimiläiset yksinkertaisesti unohtavat dialogin tärkeimmän ajatuksen. Siispä visio ja strategia täytyy luoda niin, että ne voidaan milloin tahansa palauttaa mieleen helposti ja nopeasti.

 

Toteuta

  1. Selvitä visiosi ja kauppaa se muille

”Varmista, että mahdollisimman moni ymmärtää ja hyväksyy visiosi ja strategiasi.”

”Miksi, miten, mitä” on jo meille kaikille tuttu ajatus. Näiden varaan vision kauppaaminen on helppo rakentaa. Tämän kohdan tärkein asia on, että tiimiläiset voivat aidosti hyväksyä tehdyn suunnitelman ja sitoutua noudattamaan sitä parhaan kykynsä mukaan.

 

  1. Valtuuta toiset toimimaan

”Poista mahdollisimman moni este matkan varrelta, jotta halukkaat voisivat tehdä visiosta totta.”

Työryhmän tehtävänä on myös miettiä niitä mahdollisia esteitä, jotka hidastavat tai pysäyttävät tiimin etenemisen. Millä tavalla noita haasteita voitaisiin kohdata ja voisiko niihin valmistatua jo etukäteen? Onko jotakin pelisääntöjä, joilla dialogi voidaan esimerkiksi viheltää poikki tarpeen vaatiessa? Mitkä ovat ne keinot, joilla yhteinen visio voidaan nopeasti palauttaa kaikkien mieleen?

 

  1. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja

”Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin.”

Onnistumisesta tulee yksinkertaisesti hyvä fiilis. Lyhyellä matikalla voisi kuvitella, että jos tiimi onnistuu yhdessä niin tiimille tulee hyvä fiilis. Näitä onnistumisia me tarvitaan, koska tuolla hyvällä fiiliksellä saadaan aina aikaan paras lopputulos. Hyvä fiilis on myös edellytyksenä uusille ideoille ja innovoinneille. Työryhmän tärkeä rooli on luoda mahdollisimman nopeasti ensimmäiset onnistumisen tunteet koko tiimille dialogin suhteen. Tuon onnistumisen tunteen johdosta sitoutuminen muutokseen tulee vahvistumaan ja viimeisetkin epäilijät saadaan mukaan koko tiimin visioon.

 

  1. Älä luovuta

”Paina päälle entistä kovemmin ja kiivaammin ensimmäisten menetysten jälkeen. Toteuta muutos toisensa jälkeen sinnikkäästi, kunnes visio on totta.”

Epäonnistumisia tulee varmasti. Usein todellinen kasvu tapahtuu juuri niiden kautta. Työryhmän täytyy ottaa vankka ote tiimin yhteisestä visiosta, koska muutos ei tule olemaan nopea ja helppo. Sen eteen on tehtävä paljon työtä ja tiimiä on jatkuvasti muistutettava, jotta se oppii. Lopputulos on kuitenkin sen arvoinen. Juuri dialogin kautta meidän tiimillä on mahdollisuus päästä pitemmälle kuin osaamme tällä hetkellä aavistaa.

 

  1. Luo uusi kulttuuri

”Pidä kiinni uusista toimintatavoista ja varmista, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja syrjäyttämään vanhat perinteet.”

Ehkä me tarvitaan t-paidat, joissa lukee ”Eat. Sleep. Dialogi. Repeat.” Mennään askel kerrallaan, mutta varmistetaan että jokainen askel tulee kestämään. Muistakaa, jos haluatte kulkea nopeasti, menkää yksin. Jos haluatte päästä pitkälle, kulkekaa yhdessä. Toivottavasti me Valuelaiset kuljettaisiin yhdessä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close