Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Together is better



Kirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Huonon johtajan alaisuudessa tunnemme tekevämme töitä yritykselle, kun taas hyvän johtajan alaisuudessa tunnemme tekevämme töitä toisillemme. Tämä oli lause, joka herätti mielenkiinnostuksen kyseistä teosta kohtaan. Olen työskennellyt yrityksissä, joissa tiimin johtaminen on ollut molemminpuolista. Huonon johtajan alaisuudessa työskentely on kuin odottaisi omia hautajaisiaan, kun taas hyvän johtajan alaisuudessa nautit siitä, mitä saat itse aikaiseksi ja miten voit aina parantaa tiimisi työmotivaatiota sekä hyvinvointia omalla toiminnallasi.

Hyvä tiimi ei ole loistava yksilö, vaan toimiva kokonaisuus, jossa luottamus on suuressa roolissa.  Hyvän johtajan tulisi ottaa jokaisen alaisensa vahvuudet sekä heikkoudet huomioon ja pyrkiä kehittämään heitä ylittään omat tavoitteensa, jotta kokonaisuus tulisi tuottamaan parempaa tulosta. Elämä sisältää riskejä, jos haluaa saavuttaa jotain. Hyvän johtajan tulisi antaa vastuuta ja pystyä luottamaan työntekijöidensä onnistumiseen tehtävissään. Jos johtaja ei pysty antamaan työntekijöilleen vastuuta tehtävissään, ei myöskään firma tule tuottamaan toivottua tulosta, kun työmäärä kasaantuu suurehkoksi johtajan harteille, joka ei välttämättä edes osaisi hoitaa samoja tehtäviä yhtä hyvin kuin alaisensa.

Olen huomannut monille olevan vaikeaa irtisanoutua töistään, vaikka vihaisivatkin sitä mitä tekevät. Kirjassa on sanottu hyvin ”If you say your job is something you ”don´t plan on doing forever”, then why are you doing it now?”. Tiedän monia pitkän työuran uuvuttamia ihmisiä, jotka ovat joka vuosi kertoneet haluavansa vaihtaa työtä tai lopettaa työskentelyn, silti kuitenkaan sitä tekemättä. Tästä olen ottanut oppia ja olen irtisanoutunut välittömästi, jos en voi itse vaikuttaa omalla toiminnallani työilmapiirin parantamiseen. Jokaisella meistä on oikeus tehdä radikaaleja muutoksia elämässään. Jos et saa tarpeeksi mielihyvää työstä jota teet, mieti mitä tekisit, jotta saisit toteuttaa itseäsi ja omia ideoitasi vapaammin. Ota siis neuvosta vaari ja lähde toteuttamaan niitä. Idea kuitenkin kuolee, jos et tee sen toteuttamisin eteen mitään.

Kuka sitten on hyvä johtaja? Simon Sinek, kirjan kirjoittaja on kuvaillut johtajuuden olevan koulutus, jossa parhaimmat johtajat ajattelevat itsensä oppilaiksi eivätkä opettajiksi. Olen tästä täysin samaa mieltä, sillä ihminen on oppiva ja mitä enemmän kuuntelet muita ja seuraat heidän toimintatapojaan, sitä enemmän opit näkemään uusia näkökulmia asioille ja saatat huomata, että joitakin asioita olisi voinut tehdä helpommallakin tavalla. Hyvän johtajan ominaisuutena näen myös nöyryyden, jota voisin teoksen sanoja lainaten ilmaista seuraavasti ” Tähti haluaa nähdä itsensä nousemassa huipulle, kun taas johtaja haluaa ihmisten ympärillään kasvavan tähdiksi”. Hyvän johtajan on kunnia laittaa muiden mielenkiinnostukset ennen omiaan, jolloin työntekijät edistävät itse omaa työmotivaatiotaan ja kehittävät samalla yritystä paremmaksi. Johtajan tulisi aina ottaa alaisensa huomioon ja kannustaa heitä löytämään omat visionsa ja kannustaa heitä ylittämään omat tavoitteensa. Johtajuuden suurimpia iloja on johtaa ryhmää, joka työskentelee tukeakseen toisiaan ja työskentelevän yhdessä ratkaistakseen selvittämättömiä ongelmia.

Vielä muutama vuosi sitten tykkäsin työskennellä itsekseni, enkä juurikaan kuunnellut mitä muilla oli sanottavaa. Nykyisin olen kuitenkin ymmärtänyt tiimityön mahdollisuudet ja vahvuudet. Simon Sinek on kirjassaan valaissut myös aihetta erittäin hyvin ”yksin olemme hyödyttömiä, emmekä pysty nostamaan raskaita painoja, tai ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, mutta yhdessä olemme lyömättömiä”. Mietitään vaikka organisaatiota jossa on useampi osasto: myynti-, markkinointi- ja vaikka suunnitteluosasto. Olet organisaation johtaja ja olet päättänyt hoitaa kaikkien osastojen päätäntäasiat itse. Liikaa työtä liian vähän aikaa. Joten, jos et pysty hoitamaan kaikkea itse, älä teeskentele, että pystyisit, muuten olet pulassa. Haluan lopuksi vielä tuoda teoksen perus idean selkeäksi kuvaksi, jotta tietäisit miksi se kannattaa lukea.

Together is better teoksessa käydään läpi paljon hyvän johtajan ominaisuuksia sekä kerrotaan, miten saat tiimin työskentelemään yhtenäisesti parhaimman mahdollisen lopputuloksen takaamiseksi. Jos olet miettinyt mitä teet väärin, kun työntekijöidesi työmotivaatio ei ole kohdillaan, tai koet turhautumista tekemääsi työtä kohtaan. Tai kenties teet liian pitkiä työpäiviä tai kärsit unettomista öistä. Jos jatkuvasti saat eteesi ongelmia, joita et pysty ratkaisemaan tai vaikka haluat yleisesti kehittää johtamis-, ja tiimityöskentelytaitojasi paremmiksi. Jos joku näistä asioista tuntuu olevan ongelma tai kehityskohde, suosittelen vahvasti ottamaan Together is better kirjan työn alle.

Kommentoi