Tampere
27 Feb, Saturday
1° C

Proakatemian esseepankki

Tiukkaakin tiukempi johtoKirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Pinkut 1.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Leiri 14
Blaine Harden
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jos ette vielä tienneet niin nyt tiedätte, että olen juuri se ihminen, joka keskustelee mielellään koska vain Pohjois-Koreasta ja sen tilanteesta. Kotona minulla on viiden kirjan kokoelma Pohjois-Korea aiheisia kirjoja, ja katson aina kaikki mahdolliset dokumentit televisiosta ja muista palveluista maahan liittyen. Maan johto on mielenkiintoinen. Vaikka heti ei uskoisi maan diktaattorilla Kim Jong-unilla on suunnitelmia maansa elintason ja vaurauden nostamiseksi. Osa näistä on erittäin kieroja ja ihmisoikeuksien vastaisia, osa taas rikollista toimintaa johtuen USA:n kauppasaarroista Pohjois-Koreaa kohti. Pohjois-Korealla on paljon ”rahanpumppaus” laitoksia ympäri Eurooppaa. Tässä esseessä keskityn kuitenkin enemmän maassa asuviin ihmisiin, heidän elintasoonsa ja tyytyväisyyteensä. Kirja, jonka luin käsittelee Pohjois-Korean vankileiri 14:sta olosuhteita. Se on yksi Pohjois-Korean tiukimmista ja raakamaisimmista vankileireistä. Kirjassa käydään läpi Shin Dong-hyukin elämää, ja sitä mitä hän oli leirillä kokenut ja kuinka hän pääsi pakoon sieltä.

 

Ihmisten elintaso ja tietämys

Pohjois-Koreassa ihmisillä ei ole internetiä, vaan uutiset luetaan lehdistä. Uutiset on tarkasti sensuurin valikoimia, jo ennalta suunnitelluista uutisista. Maassa ei tapahdu ikinä mitään kamalaa, ja johtajat ovat verrattavissa jumaliin. Pohjois-Korea menestyy asiassa kuin asiassa, ja murheista ei ole tietoakaan. Ihmiset palvovat johtajiaan eli tällä hetkellä Kim Jong-unia kuin viimeistä päivää. Johtajalle järjestetään isoja paraateja ja juhlia pääkaupunki Pjongjanin aukiolle. Ihmisten palvomisen ymmärtää, sillä pelko on koko ajan läsnä. Vankileirille voi joutua jo väärän radiokanavan kuuntelusta tai oman (väärän) mielipiteen sanomisesta. Myöskään teloitus ei ole harvinaista. Ihmisiä on opetettu pitämään korvansa auki ja kantelemaan kaikesta epäilyttävästä. Kotiinsa ei saa antaa yösijaa kenellekään ilman lupaa. Yllätystarkastuksia koteihin tehdään muutaman kerran vuodessa.

 

Voidaan siis sanoa, että ihmiset pelkäävät ja tätä kautta ovat oppineet pitämään suunsa kiinni, ja ylistämään kaikkea mitä maassa tapahtuu. Kukaan ei ole turvassa rangaistuksilta, jos Kim mokaa joku muu teloitetaan syntipukkina. Ihmiset eivät myöskään tiedä ulkomaailmasta mitään muuta, kuin mitä Pohjois-Korean media uutisoi. Uutiset ovat tarkkaan valikoituja ja ne nostavat maan korkeammalle jalustalle muiden ylle. Moni ihminen on niin tietämätön, ettei osaa edes kuvitella parempaa maailmaa. Osa heistä, jotka osaavat kuvitella, ovat kuulleet siitä tai saaneet jopa maistiaisen Pohjois-Korean ulkopuolelta yrittävät paeta. Vain harva onnistuu, loput kuolevat.

 

Johdon pelko totuuden paljastumisesta

Johtoa pelottaa, että ihmiset saavat tietää jostain paremmasta, ja alkavat kritisoimaan ja kapinoimaan. Siksi myöskään intranetiä ei maassa ole. Jos totuus paljastuisi maan johto voisi menettää asemansa, tai joutua jopa itse vankileireille. Totuutta pidetään salassa kaikin mahdollisin keinoin, valeuutiset, agentit, velvollisuus kannella, yllätystarkastukset, pelottelun keinot… Vain harva maan hallituksen jäsenkään tietää totuuden siitä, mistä maa saa rahaa, tai miten ulkomaailmassa menee. He ovat myös ensimmäisiä, joita rankaistaan, jos joku menee pieleen. Sanotaanko, että paluuta ei enää olisi, jos ihmiset tietäisivät kuinka heidän ihmisoikeuksiaan rikotaan, samalla kun maan johto laittaa kaikki rahansa ydinaseisiin, armeijaan ja pääkaupungin eliittiin.

 

Tyytyväinen kansa voisi nostaa maan elintasoa? Myös Kim yrittää modernisoitua

Kuten jo kirjoitin edellisessä kappaleessa, maan johto pelkää kansalaisten saavan tietoa ulkomaailmasta. Valheiden esirippu kaatuisi ja kansa voisi tyytymättömyyden johdosta alkaa kapinoihin. Samaan aikaan Kim Jong-un koittaa modernisoida ja länsimaalaistaa maataan. Hän on opiskellut teini-ikänsä Sveitsissä, ja jäänyt selvästi kaipaamaan sieltä asioita. Hän on rakennuttanut Pohjois-Koreaan mm. laskettelukeskuksen. Kim on myös pitänyt kokouksia muiden maiden johtajien kanssa, mutta erityisesti avannut neuvottelut Donald Trumpin kanssa. Neuvottelut koskivat kauppasaarron purkamista ja ydinaseita, lopputulokseen ei kuitenkaan neuvotteluissa päästy, koska Kim ei ollut valmis sulkemaan ydinaseidensa tehdasta. Kauppasaarto on siis edelleen voimassa, ihmiset näkevät nälkää ja tämän lisäksi korona jyllää. Monet pääkaupungin ulkopuolella asuvat ovat aliravittuja. Kim on myös ottanut vaimonsa mukaan Pohjois-Korean ulkopuolelle edustamaan maata kanssaan, mikä oli ennennäkemätöntä.

 

Diktatuuri on noussut niin vahvaksi Pohjois-Koreassa, että sitä ei ole niin vain helppo lopettaa. Jos maa suostuisi luopumaan ydinaseistaan ja USA lopettaisi kauppasaarron saisivat ihmiset ruokaa, ja maan elintaso voisi kasvaa. Tämä voisi nostaa tyytyväisyyttä ja vähentää loikkausyrityksiä pois Pohjois-Koreasta paremman elämän toivossa. Tyytyväinen kansa voisi oikeasti haluta pysytellä maassa ja nostaa sitä muiden tasolle pikkuhiljaa. Tämä hyödyttäisi maan johtoakin.

 

Pohdintaa

On mielenkiintoista, miten maailmassa on vieläkin maita, joissa eletään kuin vankilassa. Vankilamaisen maan lisänä siellä on monia vankileirejä, joihin joutuu pienimmistäkin ”rikoksista” kuten huonosti kohdistetusta vitsistä. Pohjois-Korea yrittää samalla kehittyä ja pysyä mukana muun maan menossa, mutta johtaminen on niin tiukkaa ja vanhoillista, että maan on mahdotonta nostaa elintasoaan. Ainoastaan pääkaupunki Pjongjanin kehityksestä pidetään huolta. Kaupungissa saavat asua vain varakkaimmat ja tärkeimmät hallituksen tai muissa tärkeissä tehtävissä työskentelevät. On mielenkiintoista pitkään Pohjois-Korean tilannetta seuranneena katsoa johdon toimintatapoja ja käytöksen muuttumista muuttuvan maailman mukana. Johto keksii ovelia laittomia bisneksiä ja aivopesee asukkaita valeuutisilla säilyttääkseen heidän kovan luottonsa johtoon. Pohjois-Korea ei ole mikään leikin asia, sillä on ydinaseita ja yksi maan isoimmista ja tehokkaimmin koulutetusta armeijasta. Mielenkiinnolla odotan mihin maan tilanne kehittyy vuosien saatossa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close