Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Tiimiyrityksessäkin voi olla mielialapelaajia – hyvä johtaja vastaa merkityksen tunteen tarpeisiin



Kirjoittanut: Lassi Seppä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Halusin lukea kirjan johtamisesta juuri tähän hetkeen, sillä legendaariset myyntipäivät ovat ovella, ja minulle on suotu rooli tiimiyritykseni erään yksikön päällikkönä kisan tuoksinassa. Minulla ei ole mielestäni juurikaan johtamiskokemusta – ainakaan sellaista, jonka itse tiedostaisin. Olen ollut aina työyhteisöissäni ikään kuin rivimiehen tontilla, mutta tarkemmin ajateltuna olen esimerkiksi Jatkoaika.comissa työskennellessäni toiminut erilaisten projektien vetäjänä ja kokonaisuuksien hahmottajana. Olen siis aiemmin elämässäni johtanut, mutten ole ymmärtänyt tilannetta sillä tavoin juuri sillä hetkellä. Myyntipäivien tiimipäällikkyys on muistini mukaan ensimmäinen kerta, jolloin oikeasti ymmärrän ennen suorituksen alkua, että mikä asema minulla nimenomaan johtajanäkökulmasta on. Pekka Hämäläisen kirja Johda mielelläsi oli mielestäni juuri oikea kirja minunlaiselleni persoonalle, sillä se vastasi niihin olettamuksiin, jollaisena johtajana itseni näin – ja jollainen pyrin olemaan.

Pekka Hämäläinen kertoo kirjansa alussa siitä, kuinka vuorovaikutustaidot sekä johtajan itsetuntemus ovat ensiarvoisen tärkeitä hyvälle johtajuudelle. Johtajan on tiedettävä ketä hän johtaa. Merkityksentunteen luominen työympäristöön on sellainen temppu, jolla pääsee näppärästi alkuun. Kaikki eivät koe merkitystä samoista asioista tai samalla tavalla. Jokaiseen johdettavaan on siis luotava henkilökohtainen side, siinä missä johdettavaan ryhmäänkin. Ennen kaikkea johtajan on ymmärrettävä itseään ja sitä, mihin hän on menossa ja millä keinoin hän sinne aikoo päästä. Hämäläinen toteaa myös, että hyvä johtaja luottaa alaisiinsa ja uskoo heistä lähtökohtaisesti hyvää. Proakatemian myyntipäivät on siinä mielessä metka tapahtuma, että työskentelemme tuttujen ihmisten kanssa, mutta täysin kontekstista irrotetussa tilanteessa. Myyntipäivät kestävät noin kolme päivää, joten puristus ei ole pitkäkestoinen, mutta sitäkin intensiivisempi. Saamme tietää myytävän tuotteen tai palvelun sekä koko toimeksiannon vasta ensimmäisen myyntipäivän aamuna, joten on liki mahdotonta valmistautua johtamaan jonkin tietyn tuotteen myyntiä. Lähden siis siitä ajatuksesta, että minun on keskityttävä johtamaan nimenomaan ihmisiä – tällöin on jokseenkin aivan sama, mikä himmeli eteemme tempaistaan.

Vaikka se lienee sanomattakin selvää, Johda mielelläsi -kirjan mukaan hyvän johtajan ei tarvitse kytätä, päsmäröidä tai korottaa ääntään auktoriteettinsa nostattamiseksi. Hyvä johtaja ei ensisijaisesti mieti, miten hän saisi puristettua kaikki mehut työntekijöistään tai miten hän maksimoisi tuloksen. Hän miettii, miten saada paras kehitys omassa johtamisessa aikaan – hän pyrkii kehittymään persoonana. Hyvässä johtamisessa kaikki tapahtuu innostuneessa ilmapiirissä. Tämä on asia, jonka aion viedä tiimilleni myyntipäivien aikana, ja varmasti sen jälkeenkin. Myyntipäivillä on tietysti tarjolla voitto Proakatemian tiimien kilpailussa, sekä sen tuomana tietty summa rahaa. Mielestäni ei ole kuitenkaan pitkäjänteistä johtamista puskea tiimiläisiä nimenomaan rahapalkintoa kohti. Tärkeää on luoda heille merkityksellisyydentunne siinä, mitä he tekevät – juuri heidän panoksensa on tässä hetkessä kaikkein tärkeintä. Kaikki tämä on tehtävä ilman taka-ajatuksia tai epäilyksiä. Kuten olen monesti tiimini kesken todennut: ”Jos kaikki uskovat asiaan sataprosenttisesti, tiimillä on mahdollisuus onnistua – mikäli joukossa on joku, jonka prosenttiluku on pienempi, tuo mahdollisuus katoaa”. Tältä kantilta lähden lyhyeen, mutta intensiiviseen puristukseen myyntipäivillä. Ensimmäisestä minuutista lähtien on tärkeää, että Promisian jokaisella jäsenellä on tunne ja merkitys siitä, että onnistuminen tapahtuu.

Me kaikki olemme erilaisia persoonia ja teemme työtä, sekä suhtaudumme johdettavana olemiseen täysin eri tavoin. Johtajan on myös tiedostettava, etteivät kaikki tiimin jäsenet välttämättä ajattele johdettavana olemisesta samalla tavalla. Onkin tärkeää kysyä, mitä johtajalta odotetaan projektin yhteydessä – millä keinoin johdettavien mielestä syntyy paras lopputulos. Johtaminen on jatkuvaa reflektointia johtajan ja johdettavien välillä. Hämäläinen puhuu kirjassaan ”kilteistä johtajista”, joita esiintyy hänen mukaansa erityisesti julkisella sektorilla. Tällaiset johtajat joutuvat yleensä liemeen, kun heidät nostetaan työporukassaan johtajan asemaan, eivätkä he uskalla tehdä päätöksiä. Tiimiroolit muuttuvat, kun entisestä työntekijästä tehdään työkavereidensa pomo. Näin tapahtuu Proakatemiallakin kolmen päivän ajaksi, ja tällä kertaa itse olen sillä puolella, jonka on tarkoitus hypätä isoihin saappaisiin.

Minulla on neljän vuoden kokemus varhaiskasvatuksen alalta. Lasten kanssa työskentely opetti minulle sen, että oma persoona on itse asiassa ryhmänvetäjän tai johtajan tärkein työväline. Tämän myös Hämäläinen allekirjoittaa kirjassaan Johda mielelläsi. Minulla on mielestäni varsin tunnistettava persoona ja minulla on vahvoja persoonaani nojautuvia mielipiteitä myös tavallisessa arjessa. Minun ongelmakohtani johtajana saattaa olla toisinaan voimakas ääriesimerkkien käyttö. Saatan joskus sanoa jotain siksi, että uskon kommenttini tai ajatukseni tuovan ratkaisun. Nyt myyntipäivillä minun on kuitenkin muistettava, että johtaja-asemassani ei ole tippaakaan kyse itsestäni, vaan tiimiyrityksestäni. Olen yksi muiden tiimijohtajastamme joukossa, ja meidän yhteispelistämme syntyy Promisian myyntipäivien johtajuus. Meillä on oltava yhteinen punainen lanka siitä, mitä Promisia haluaa. Hyväksikäyttämällä persooniamme voimme löytää tien perille.

Myyntipäivien kaltaisessa projektissa koen, että johtajuus ilmenee nimenomaan muutosjohtajuudessa. Tilanteet myyntipäivillä saattavat muuttua erittäinkin nopeasti. Myytävä artikkeli saattaakin osoittautua sellaiseksi, ettei sitä voi myydä tietyllä tavalla tai tiimini kokoonpano muuttuu äkisti. On varauduttava sopeutumaan. Tietynlaisen struktuurin ja luovuuden yhdistelmän luominen on avainasemassa onnistumista mietittäessä. On pystyttävä säännöllisesti reflektoimaan tiimini onnistumisia ja haastepaikkoja pitkin matkaa, ja nopeissa palavereissa tehtävä päätöksiä seuraavasta siirrosta.

 

Kirjan pohjalta oma viiden kohdan muistilistani johtamiseen on seuraavanlainen:

  1. Tunne itsesi – millainen persoona olet, miten viestit muille
  2. Tunne tiimiläisesi – kuinka kutakin jäsentä tulee johtaa ja miten heidät kohtaan
  3. Ole valmis muutoksiin – ihmisten johtamisessa mikään asia ei ole niin tärkeä, etteikö toisinkin voisi tehdä
  4. Anna ja vastaanota palautetta – välitön vuorovaikutus
  5. Innosta, motivoi, luo merkitys

Hämäläinen puhuu kirjassaan latistajan ja kannustajan jatkuvasta kamppailusta. Tunnistan itsessäni molempia puolia. Mikäli jokin tilanne tai päättämättömät asiat mustaavat mieleni, minun on välillä hankala tuottaa sellaista ulosantia, joka motivoisi ketään suoriutumaan paremmin. Pahimmillaan saatan sanoa sellaisia asioita, joilla on todellakin latistava vaikutus ympärillä oleviin ihmisiin. Aion myyntipäivillä erityisesti keskittyä tällaisten ajatusten kitkemiseen. On tärkeää, että saamme luotua ketterän ja avoimen päätöksentekokulttuurin, ja siinä minulla on käsittääkseni aika iso rooli tarjolla. Jo lukioaikanani tutuksi tuli Tampereen yhteiskoulun lukion iskulause ”luovuus kasvaa sallivassa ilmapiirissä”. Erityisesti alallaan taitavimmat henkilöt saattavat tarvita silloin tällöin paljonkin tilaa luovuudelle. Kuten tämän esseen alussa totesin, olen työskennellyt jääkiekkojournalismin parissa pitkän tovin. Jääkiekkoilijat, jos jotkut, ovat osaltaan taitelijoita. Parhaille pelaajille, niin kutsutuille taitopelaajille, on annettava enemmän peliaikaa ja vastuuta, jotta he kokevat merkityksentunnetta. Toisenlaisille pelaajille saattaa riittää se, että he kuuluvat porukkaan ja saavat auttaa joukkuetta omalla olemassaolollaan menestymään. Kummankin pelaajatyypin lopullinen panos joukkueelle on yhtä tärkeä, vaikka se näyttäytyy ulospäin täysin eri tavoin. Meilläkin on tiimissämme kumpaakin edellä mainittua ihmistyyppiä, ja heitä tulee johtaa omilla tavoillaan. Taitava johtaja vastaa kunkin johdettavan tarpeisiin siinä, mitä tulee merkityksen tunteen löytämiseen. Uskon luovuuden, keskustelun ja motivaation olevan niin johtamisen kuin johdettavana olemisenkin tärkeimmät peruspilarit.

Kommentoi