Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Tiimityöskentelyn muutoksia Revena Osuuskunnassa



Kirjoittanut: Tatu Arminen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Onnistu tiimityössä
Jari Salminen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tiimityöskentely Revenassa

 

 

 

Perustimme syksyllä 2020 Revenalle oppimistiimin. Sen tehtävä oli järjestää meille toimiva, tiimiytymistä tukeva mökkipaja. Oppimistiimi piti huolta pajakalenterista ja pyrki pitämään huolta, että pajoissa käsitellään aiheita, jotka tukevat syksymme tiimitavoitteita ja vähän oppimistakin. Oppimistiimi kanssa kerättiin oppimisen ja tyytyväisyyden dataa pajakyselyiden sekä työhyvinvointikyselyn muodossa.

Oppimistiimin kesken sovimme, että luemme Jari Salmisen: Onnistu Tiimityössä -kirjan. Päätimme näin muistaakseni siksi, että palauttaisimme tiimityöskentelyn perustan mieleemme, ennen kuin toimeenpanemme ja analysoimme Nellyn tekemän työhyvinvointikyselyn Revenalle. Toki itselleni oli uuden opin kannalta myös hyvä lukea tämä kirja, sillä en ollut lukenut paljoa mitään tiimityöskentelystä.

Oppimistiimi ei oleellisesti liity tähän esseeseen. Tämä oli vain pohjustus siitä, miten päädyin lukemaan tätä tiimityöskentelyn kirjaa. Haluan avata omia ajatuksia Revenan tiimipelaamisen kehityksestä sekä kirjaan nojaten pohtia tämän hetken tilannetta Revenassa.

Ensimmäinen kevät Proakatemialla oli tiimillemme raskas, voisin olettaa näin. Perustimme meille osuuskunnan mielestäni hyvällä energialla ja innolla. Perustamisvaiheessa työtehtävien jalkauttaminen pienryhmiin toimi hienosti erityisen hienosti. Jos yksittäisen asian haluaa nostaa esille.

Perustamisvaiheen jälkeen, emme oikein löytäneet yhteistä visiota siitä, kuinka tehdä yrittäjyyttä Revenan alle. Mietimme ja kiistelimme paljon siitä, kuinka meidän kuuluisi tehdä ja hankkia projekteja. Kuuluisiko projekteja hankkia koko tiimille ja minkälaisia projekteja voimme tehdä.

Keväällä valmentajan ja joidenkin tiimiläisten välille kehittyi riitaa. Riita oli melko suuri ja sitä myös selviteltiin koko tiimin voimin. Kaiken lisäksi tiimissämme vahvat persoonat haastoivat toistensa näkemyksiä siitä, miten Revenassa yrittäjyyttä voisi tai kannattaisi harjoittaa. Mielestäni suurin ero näkemyksissä oli se, että tehdäänkö enemmän kollektiivisesti koko tiimin voimin projekteja vai voiko ihmiset lähteä innovoimaan alusta lähtien omien mielenkiintojen ympärille yritystoimintaa ja toteuttaa sitä.

Rankan kevään jälkeen moni revenalainen vietti työntäyteistä kesää. Joka voi olla oikein hyvä projektien kannalta, mutta voi olla jaksamisen kannalta haasteellista. Syksyn alettua tuntui siltä, että kevään haasteellinen ja kiivas ilmapiiri oli jäänyt pinnalle. Syksyn alettua suunnittelimme Revenan tulevaa syksyä. Tiimiälyä ei ehkä löytynyt tarpeeksi. Monissa asioissa näimme punaista valoa toistemme erilaisuudessa ja erilaisissa intresseissä. Kompromissejä ja päätöksiä oli meidän vaikea tehdä. Jumppasimme esimerkiksi mökkipajaan liittyvää alkoholikeskustelua melko kiivaasti ja Revenan syksyn tavotteita käytiin myös moneen otteeseen läpi. Kaikkien ääntä päätöksen teossa ei oltu kuunneltu, vaan tavoitteet olivat lyöty ehkä turhan hätäisesti.

Syksyn mittaan tunnelma ja tekeminen muuttui mielestäni parempaan suuntaan. Tänä syksynä Revenassa kyettiin panostamaan projekteihin ja niiden kehittämiseen uudella tavalla, kun ei ollut esimerkiksi osuuskunnan perustamista käynnissä tai kevään liiketalouden kursseja määrittämässä aikatauluja. Myös jollain tavalla saimme voimaa toistemme projekteista ja onnistumisista. Oli hieno nähdä konkreettisia steppejä eri liiketoiminnoissa, sillä niitä ei keväällä samalla tavalla nähty tai koettu.

Saimme myös syksyn tavoitteet asetettua. Niitä oli muun muassa myyntipäivien voitto, liikevaihtotavoitten asettaminen joulukuulle sekä tiimiytymisen ja pajojen laadun parantaminen.

Tavoitteita oli paljon. Mielestäni tartuimme myyntipäiviin ja pajoihin selkeimmin kiinni. Myyntipäivät voitimme hienosti. Se oli minulle henkilökohtaisesti hieno kokemus. Mielestäni siellä näkyi tiimipelaamisen vahvuus ja hieno sitoutumisen taso. Myyntipäivien voitto ja mökkipaja tiimiytti myös meitä mukavasti. Myyntipäiviä varten valmistauduttiin syksyn pajoissa paljon. Pidimme monta pajaa aiheeseen liittyen. Pajoissa käytiin läpi tuntemuksia myyntipäiviin liittyen, suhtautumista myyntiin ja myyntitapoihin sekä käytiin vastuualueita läpi. Valmistautuminen oli hyvää. Oli myös hienoa, että tiimimme sisällä syntynyt tuote, Herkkä oli myyntipäivillä. Se kasvatti myyntihaluja.

Pajoja seurattiin syksyn mittaan. Teetimme jokaiseen pajaan kyselyn, jonka pystyi parissa minuutissa pajan jälkeen täyttämään. Kyselyssä mitattiin oppimista, aktiivisuutta ja dialogia.

Myyntipäivillä oli suurin rooli paja-aiheissa. Revenassa pidettiin myös pajoja muun muassa talousasioista, lukemisesta sekä tiimin tavoitteista ja suunnitelmista. Henkilökohtaisesti olisin toivonut lisää spesifejä bisnekseen liittyviä aiheita esimerkiksi taloudesta, yritysmuodoista ja vaikka markkinoinnista. Mutta Revenassa tänä syksynä ei otettu pajoista vetovastuuta kovinkaan helposti. Tietyt henkilöt vetivät ja suunnittelivat pajoja suureksi osin. Itse en myöskään ottanut tarpeeksi vastuuta.

Kuitenkin pajat liittyivät oleellisesti arkeemme ja sen hetkisiin tilanteisiimme, joten ne toimivat. Pajakyselyt ovat mielestäni myös toimiva metodi ja uskon, että ne jatkuvat jatkossa. Pajojen laatu tulee jatkossa paranemaan ja ihmiset ehkä hahmottavat pikku hiljaa, mikä potentiaali pajoissa on. Itsekin olen havahtumassa siihen. Innostuin esimerkiksi suuresti, kun Revenassa pohdittiin projekteja sparraavia pajasessioita tulevaksi kevääksi.

Tiimiäly on parantunut ja ihmisiin luotetaan enemmän tällä hetkellä. Mielestäni vapautta on annettu paremmin. Toki on huomattu myös, että vastuuta ei myöskään kaikesta oteta automaattisesti. Osa tekee kirjaesseitä pakon edessä hutaisten, osa myöhästelee pajoista ja osa ei ota vastuuta pajoissa. Kuitenkin nykyään viihdymme paremmin toistemme seurassa ja mielestäni kuuntelemme toistemme sanoja ja tilanteita paremmin. Myös toistemme vahvuuksia on nostettu hienosti esille. Siitä nautin suuresti. Kun huomaa, mitä konkreettista osaamista ympäriltä löytyy. Yrittäjyyden alkutaival vaatii monesti monenlaista osaajaa, että asioita voi viedä sujuvasti eteenpäin.

Salmisen kirjassa lueteltiin tiimin mahdollisia vaiheita epäjärjestyksessä: perustamisvaihe, myrskyvaihe, oppimisvaihe, suoritusvaihe ja huipputiimivaihe. Lisäksi valetiimi tuotiin esille, ja se linkitettiin perustamis -ja myrskyvaiheeseen. Mielestäni osuuskunnan perustamisen jälkeen koimme myrskyvaihetta keväällä ja se ylettyi kesän yli syksyyn. Kuitenkin nyt elämme mielestäni oppimisvaihetta Revenassa. Oppimisvaiheessa on ominaista, että syvempiä yhteistyösuhteita tiimistä löytyy, tiimin tavoitteet kirkastuvat sekä mahdollisia ristiriitoja osataan selvittää jo rakentavassa hengessä.

Mielestäni Revenassa ei haluta enää riidellä samalla tavalla, vaan halutaan enemmän ymmärtää ja mahdollistaa asioita. Kuten myös aiemmin mainitsin, niin apua tarjotaan vilpittömästi ja ihmisten vahvuuksia on osattu hyödyntää esim. projektien välillä, projektoreissa ja vaikka myyntipäivillä. On mielenkiintoista miettiä, saatammeko olla valetiimi, joka vain näyttelee tiiminä toimimista. Henkilökohtaisesti haluan uskoa, että Revena on yrittäjyyteen, oppimiseen ja tiimioppimiseen soveltuva toimiva alusta, mutta ennen kaikkea luotettava tiimini.

Toivon keväällä, että revenalaiset innostuvat uudella tavalla pajoistamme ja innostuvat myös pitämään niitä erilaisista bisnestä ja yrittäjyyttä tukevista, spesifeistä aiheista. Näen ison potentiaalin projektipajoissa sekä projektiemme innovoinneissa. Odotan myös innolla uusia vapaa-ajan viettoja, spontaaneja sekä suunniteltuja. On myös siistiä, että olen Proakatemian johtoryhmän uusi edustaja Revenasta. Aion nostaa esimerkiksi kirjaesseeprosessin pöydälle joryssä. Siitä, kuinka sitä voi parantaa, on Revenassakin keskusteltu.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close