Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Tiimiläisestä tiimipelaaja



Kirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Paras mahdollinen joukkuepelaaja – tiimiläisen kolme parasta ominaisuutta
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Tiimityöskentely ja tiimityön taidot ovat nykypäivänä kasvava tarve, jota tarvitaan ja arvostetaan monilla työpaikoilla, sosiaalisessa mediassa sekä ihan arkipäivän puheissa. Patrick Lencioni on nostanut kirjassaan, tiimiläisen kolme parasta ominaisuutta. Nämä kolme ominaisuutta ovat nöyryys, nälkä ja älykkyys. Kirjassa erotellaan hyvin, mitä nämä käsitteet tarkoittavat ja miksi ne ovat parhaan mahdollisen joukkuepelaajan ominaispiirteitä.

 

Nöyryys on näistä kolmesta välttämättömin. Nöyrä ihminen korostaa itsensä sijaan tiimiä. Hän on ihminen, joka kohtelee kaikkia ihmisiä samalla tavalla. Hän kuuntelee ja on kiinnostunut katsomatta statustasi. Nöyrää ihmistä on helppo lähestyä, sillä tiedät että hän kunnioittaa sinua. Hänen ei ole vaikea myöntää omia virheitään, pyytää tai antaa anteeksi. On kahdenlaista tyyppiä, joilta puuttuu nöyryyttä: Ensimmäinen on ylimielinen, huomionhakuinen tyyppi, joka ei keskity muuhun kuin itseensä. Tällaiset tyypit aiheuttavat tiimissä yleensä vain mielipahaa sekä hajaannusta. Toiselle tyypille on ominaista itseluottamuksen puute. He eivät ole ylimielisiä, mutta jättävät huomiotta omat taitonsa ja panoksensa, mikä luo muille helposti kuvan nöyryydestä. Vaikka nämä tyypit eroavat paljon toisistaan, heikentävät ne silti tiimin suoritusta.

 

Nälkäisyys kuvaa sitä, kuinka intohimoisesti yksilö suhtautuu työhön. He ovat motivoituneita ja ahkeria, jotka ovat menossa jatkuvasti eteenpäin ja etsivät lakkaamatta uusia mahdollisuuksia. On tietenkin ymmärrettävää, miksi tällaiset persoonat ovat hieno osa tiimissä. Jotkin nälkäisyyden muodot voivat kuitenkin olla haitallisia tiimille, esimerkiksi jos nälkäisyys on ohjautunut itsekkäästi tiimin sijasta suoraan yksilön hyväksi. Ihminen voi myös olla liian nälkäinen. Tämä tapahtuu silloin, kun työstä tulee liian tärkeää ja se hallitsee yksilön elämää ja esimerkiksi tärkeiden ihmissuhteiden hoito ja harrastukset unohtuu.

 

Älykkyys ihmisten suhteen on sitä, että osataan sanoa sekä tehdä ja jättää sanomatta oikeat asiat oikeassa paikkaa.  Älykäs tiimiläinen ymmärtää mitä on meneillään, kysyy hyviä kysymyksiä, kuuntelee ja pysyy tiiviisti keskustelussa mukana. Älykkyydessä on myös vaaransa, sillä usein älykäs henkilö tiedostaa taitonsa, jolloin he voivat käyttää tätä pahaan, vaikkapa manipulointiin. Kirjassa sanotaankin, että jotkut historian vaarallisimmista henkilöistä ovat olleet älykkäitä ihmisten välisissä kanssakäymisissä.

 

Minä tiimipelaajana

Kirja laittoi pohtimaan omaa käyttäytymistä, siitä olenko tarpeeksi nälkäinen, nöyrä tai älykäs. Samalla toi hiukan painettakin, sillä jos yksikin näistä ominaisuuksista on heikolla tasolla, vaikuttaa se merkittävästi sekä yksilön että tiimin toimintaan.  Belbinin tiimiroolitestin mukaan olen aina ollut Implementer eli Tekijä sekä toinen osa-alue, joka testissäni on noussut esiin, on Resource Investigator eli Tiedustelija. Koen, että profiilini on ollut haaste tiimin kannalta ainakin jollain tasolla, etenkin kevään aikana. Tämä siksi, koska Implementerina minun on oltava jatkuvasti tekemässä jotakin hyödyllistä, joka vie minua eteenpäin kohti tavoitettani, mutta syystä ja toisesta oma henkilökohtainen suunta on ollut keväästä lähtien hukassa. Yleensä saan hyvin nopeasti oman pakkani kasaan, mutta kun tätä jatkuu pidempään, se aiheuttaa itselleni paljon stressiä sekä turhautumista. Ja koska elän aika vahvasti tunteella, se näkyy ulkopuolelle ja voi täten vaikuttaa myös tiimiläisten fiiliksiin. 

Positiiiviselta näkökulmalta katsottuna, on tässä ihan hurjasti mahdollisuuksia. Kun saan oman driven päälle, opin kertomaan siitä, opin myös delegoimaan sekä saan muut tiimiläiset mukaani positiivisella asenteella. Tällöin pystyn myös näyttämään vahvasti esimerkkiä, siitä miltä tekemisen tulisi näyttää. Kun oma tekeminen ja suunta on tiedossa, eivät edes muiden negatiiviset asenteet voi vaikuttaa minuun. 

Olin kirjoittanut tämän esseen ennen syksyn mökkipajaa ja huomaan itsessäni jo valtavan kehityksen. Pakettini ei ole aivan täydellisessä kunnossa vielä, mutta suunta on selvillä ja kohti sitä ollaan menossa. Uskon itseeni ja se saa minut iloiseksi! 

 

 

LÄHTEET
Lencioni, P. 2016. Paras mahdollinen joukkuepelaaja.

Kommentoi