Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Tiimiälyn pelikenttä



Kirjoittanut: Oona Salo - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tiimiäly
Ida Hakola
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimiäly kirjana sisältää paljon neuvoja, joilla tiiminvetäjä tai itse työntekijä pystyy parantamaan tiimiälyä sekä tiimin dynamiikkaa. Kirja motivoi sekä kannustaa käytäntöön. Kirjassa esitellään erilaisia pohdintoja sekä vinkkejä käytäntöön. Käytännön vinkkejä, joita itse pystyn myös hyödyntämään ovat mokakahvit sekä scrum-malli. Kirjaa kuvailen todella pohtivana. Kirja sisälsi ajatuksia niin työntekijän kuin tiimijohtajan näkökulmasta. Itse työntekijänä löysin monia uusia kohtia, joita pystyn hyödyntämään työelämässä. Myös tutustuin uusiin ajattelutapoihin työasioista. Vaikka kirja oli kokonaan oppimista, niin jonkinlainen tiimiälyn kehityskaari muodostui päähäni

Tiimin synty

Tiimiäly sekä tiimidynamiikka saa alkunsa työpaikalla tai erilaisissa ryhmissä esimerkiksi kouluryhmässä. Sen syntyyn vaikuttavat monet asiat. Aluksi tiiminvetäjän tulee löytää tiimiinsä oikeat ihmiset. Taustalla on tiimin oma kulttuuri sekä aito tunne. Ne ohjaavat, että millainen ryhmä syntyy. Työpaikalla henkilöstöön kuuluu paljon erilaisia ihmisiä eri taustoineen. Henkilöstön hallintaan tarvitaan vastuuta, motivaatiota sekä mahdollistamista, jotta saadaan kilpailukykyinen henkilöstö ja hyvä tiimi. Tänä päivänä ”valtti on nopeus”, koska yrittäjän tulee valmistua uusiin innovaatioihin nopeasti. Tämän takia tekoälyn ja digitalisaatio ovat todella ajankohtaisia, koska tarvitaan tietoa, millaista ryhmää tarvitaan, että asiakkaat olisivat tyytyväisiä ja työ saadaan hyvin tehtyä.

 

Tiimiäly tarvitsee taustalleen ryhmän eli tiimin, kuten jo mainitsinkin. Tiimejä on kuitenkin paljon erilaisia, kuten itseohjautuvia sekä hierarkkisia. Tiimi muodostaa itselleen parhaimman tavan toimia. Jotta tiimi voi toimia oikein tarvitaan hyvää tiimihenkeä, rehellisyyttä sekä kykyä epäonnistua, jotta virheistä voi oppija ja, että myös kokee virheitä. Jos tiimi on valinnut tiimilleen johtajan, on hänellä vastuu tiimin työstä sekä hallinnasta. Tiimissä täytynee olla salliva ilmapiiri.

Mistä hyvä tiimi koostuu?

Itse pohdin, kuinka vaikeaa tai helppoa on löytää todella hyvä tiimi. Joskus palaset loksahtavat heti paikalleen ja joskus tiimiläiset eivät koe hyvää ilmapiiriä edes vuosien jälkeen. Mikä on se tahto, joka muokkaa tiimistä täydellisen. Joskus se voi olla jonkun tiimiläisen lähtö tai uuden tiimiläisen hankinta. Tiimiälyyn vaikuttaa todella paljon asioita. Ihmiset ovat eri-ikäisiä, eri asioista kiinnostuneita sekä omasta kulttuuristaan. Kirjassa mainittiin viisi taitoa tiimiälyn rakentamiseen. Nämä viisi taitoa ovat itsetuntemus, yhteinen suunta, salliva ilmapiiri, lupa ja vastuu toimia sekä rikastava vuorovaikutus. Eli suurin ongelma tiimiälyssä on sen synnyttäminen minun mielestäni, koska henkilöitä on monia aina tiimeissä ja se vie aikaa, että nämä kaikki kohdat toteutuisivat. Kun tiimiäly on syntynyt niin siihen kannattaa panostaa ja kannustaa, jotta se flow pysyisi. Mutta onko täydellistä tiimiälyä olemassakaan tai milloin tietää, että olisi saavuttanut täydellisen tiimiälyn tiiminsä kanssa.

Toinen ongelma tai oikeastaan kehityskivi on tekoäly. Tämä kiinnostaa minua valtavasti. Kun luin kirjaa löysin kohtia omista työpaikasta, joissa käytetään tekoälyä. Kuitenkin oma työpaikka on jollain tavalla edellä käyvä ja koko ajan tulee uusia markkinointitapoja, joissa hyödynnetään tekoälyä. On jännä nähdä missä tekoäly on 30 vuoden päästä. Onko tekoäly silloin jo saavuttanut toisen askeleen ja on hallitsevana tekijänä työelämässä.

 

Loppuun vielä pohdin omaa näkökulmaa tiimiälystä, ja siitä miten olen nähnyt sen toimivan. Olen itse ollut tiimeissä, joissa on ollut mahtava ilmapiiri sekä vahva ME-fiilis. Sekä tiimeissä, joissa on ollut epäonnistumisen pelkoa ja muutenkin hieman heikompi ilmapiiri. Se vaikuttaa moneen asiaan, kuten siihen millaisella fiiliksellä tulee paikalle ja uskaltaako puhua asioita. Kuitenkin paremmissa tiimeissä olen nyt.  Ajatukseni tämän kirjan jälkeen ovat mielenkiintoiset. Koen, että ajatusmaailmani suureni ainakin jonkin verran ja osaan ajatella tiimiälyä uusista näkökulmista.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close