Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Tie menestykseen



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Tie menestykseen- teos on Stephen R. Coveyn kirjoittama kehuttu klassikko, jota jokaisen johtajan on luettava. Kirja esittelee seitsemän toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen. Kirja sisältää paljon käytännön viisautta ihmisille, jotka haluavat hallita elämäänsä ja uraansa. Sen periaatteiden noudattaminen voi todella muuttaa elämäsi.

 

  1. Ole proaktiivinen

 

Proaktiivinen tarkoittaa sitä, että sinä ihmisenä olet vastuussa omasta elämästäsi. Käyttäytymisesi riippuu päätöksistäsi eikä olosuhteistasi. Toimintasi määräytyy huolellisesti pohdittujen, tietoisesti valittujen ja sisäistettyjen arvojen mukaan. Otat vastuun päätöksistäsi ja siitä, että jotain tapahtuu. Otat aloitteen omiin käsiisi ja ryhdyt tarvittaviin toimiin tilanteen vaatiessa. Et keskity ongelmiin vaan pyrit löytämään niihin oikeat ratkaisut.

Reaktiivinen kaverisi sen sijaan reagoi ympäristöön eli olosuhteisiin. Kuulet valitusta, jos jokin on huonosti. Ratkaisukeskeisyyden sijaan kaverisi velloo ongelmissa eikä keskity ongelmaratkaisuun.

 

  1. Aloita tavoite mielessäsi

 

Visualisoi syvimpiä, perimmäisiä arvojasi ja tee päätökset niiden mukaisesti.

’’ Kuvittele mahdollisimman elävästi, että olet menossa jonkun rakkaasi hautajaisiin. Näet kuinka ajat kohti hautakappelia, pysäköit ja nouset autosta. Astuessasi sisälle huomaat kukat ja kuulet hiljaisen urkumusiikin. Käytävällä astellessasi näet ystäviä ja sukulaisia. Aistit surun, jonka läheisen menetys on heille tuottanut, mutta myös heidän kiitollisuutensa siitä, että ovat saaneet tuntea vainajan. Kun kävelet salin etuosaan ja katsot arkkuun, huomaat äkkiä kasvosi. Menossa ovat sinun hautajaisesi. Mieti nyt hartaasti. Mitä haluaisit näiden ihmisten sanovan sinusta ja elämästäsi?

Ihminen on hyvin tavoitteisiin keskittyvä. Kaikki tekemiseemme on olemassa jokin tavoite. Kun aloitat tietyn asian tekemisen tavoite mielessäsi, sinulla on selvä käsitys päämäärästäsi. Päämäärä pitää huolen siitä, että kaikki askeleesi johtavat oikeaan suuntaan.

 

  1. Pane asiat tärkeysjärjestykseen

 

Kiire on ystäväsi, jonka perässä juokset paikasta toiseen. Sen ansiosta juoksunopeutesi on kehittynyt, mutta samaan aikaan tehokkuutesi laskenut. 24 tuntia ei enää riitä juoksemiseen.Hallitse ajankäyttösi ja priorisoi asiat tärkeysjärjestykseen nelikenttämatriisin avulla.

Tunnista to-do listalta ne asiat, jotka ovat tärkeitä, ei tärkeitä, kiireellisiä ja ei kiireellisiä. Asiat, jotka ovat tärkeitä ja kiireellisiä, kuten kriisit hoidetaan mahdollisimman nopeasti pois alta. Vastaavasti asiat, jotka eivät ole tärkeitä eivätkä kiireellisiä, voidaan heivata roskakoriin. Mahdollisuuksien mukaan tehtävät on delegoitava muiden hoidettavaksi.

 

  1. Tähtää siihen, että kumpikin voittaa

 

Ihmiset ovat jollain tapaa itsekeskeisiä, ja pyrkivät olemaan riippumattomia muista ihmisistä. Riippumattomuus vastaa minä- ajattelutapaa: minä voin tehdä sen, minä olen vastuussa, minä tulen toimeen ilman apua, minä voin valita.

Proakatemian tyyppisessä ympäristössä minä- ajattelu on haitallista, koska tällöin ihminen ajaa omaa etuaan eikä ajattele tiimiä, joka on kaiken tekemisen keskiössä. Tiimityöskentely rakentuu keskinäiseen riippuvuuteen. Keskinäinen riippuvuus vastaa me- ajattelutapaa: me voimme tehdä sen, me voimme toimia yhdessä, me voimme yhdistää kykymme ja taitomme ja tehdä yhdessä jotain suurta.

Kilpailun sijaan on parempi tehdä yhteistyötä. ’’Kumpikin voittaa’’-periaate tähtää älyllisesti että emotionaalisesti molemmin puoliseen hyötyyn. Se tarkoittaa sitä, että kukaan ei saavuta menestystä muiden kustannuksella ja että oma menestys ei ole pois muilta.

 

  1. Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi

 

Empaattinen, eli myötätuntoinen eläytyminen, kuuntelu on kuuntelutasoista korkein, johon harva pääsee. ’’Omaksumme puhujan näkökulman, näemme maailman samoin kuin hän, ymmärrämme hänen ajattelutapansa, ymmärrämme miltä hänestä tuntuu’’.

Millainen kuuntelutasosi on? Kuunteletko vastataksesi vai kuunteletko ymmärtääksesi muita?

 

  1. Hyödynnä synergiaa

 

Synergia tarkoittaa sitä, että kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Se on pohjimmiltaan erilaisuuden arvostamista, mikä taas tarkoittaa sitä, että omia vahvuuksiaan on hyödynnettävä ja heikkouksiaan kompensoitava.

Tästä synergiasta tulee mieleen Proakatemia. Tiimit koostuvat erilaisista yksilöstä, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa täydentäen toinen toisiaan. Todellinen tiimityöskentely perustuu yhteistyöhön, sillä kaksi on parempi kuin yksi ja neljä on aina parempi kolme jne.

 

  1. Teroita saha

 

Tylsällä sahalla ei puuta kaadeta, joten on uudistumisen aika. Valista ja laajenna mieltäsi lukemalla hyvää kirjallisuutta ja pidä henkinen sahasi terävänä esimerkiksi kirjoittamalla esseitä. Ylläpidä ihmissuhteita, ja ole proaktiivisesti vuorovaikutuksessa ulkomaailman kanssa. Pidä henkisestä ja fyysisestä olemuksestasi huolta syömällä terveellisesti, lepäämällä ja rentoutumalla riittävästi ja kuntoilemalla säännöllisesti. Uudistu ja kehitä itseäsi kaikilla aloilla!

 

Kommentoi