Tampere
29 Mar, Friday
1° C

Proakatemian esseepankki

Theo Fleury – Kovaa peliä



Kirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kovin moni ei palaa sieltä missä minä olen käynyt

Kovaa peliä on yksi rajuimmista urheilijaelämänkerroista, joita olen lukenut. Se kertoo tuolloin 19-vuotiaan Theo Fleuryn tarinan. Vuonna 1987 alkanut ura oli huikaiseva, sillä hän saavutti Stanley cupin jo kahden vuoden uran jälkeen. Hän saavutti urallaan myös useita seuran, sekä NHL:n piste-ennätyksiä ja voitti olympiakultaa Kanadan joukkueessa vuonna.

Uran loistoa varjostivat kuitenkin monet henkilökohtaiset ongelmat. Junioriaikaa varjostivat isän alkoholismi ja koulussa tappeleminen. Kun oli koulussa pienin, niin oli oltava kovin.

Solmittuaan WHL-sopimuksen vuonna -82, syntyi kauppa ”jonka haluaisin perua, sillä se maksoi minulle sieluni”. Johtohenkilöihin kuuluvan miehen ystävä alkoi ahdistella Fleuria ja käyttää tätä hyväkseen. Hänen sanojensa mukaan, Fleur ei pääsisi NHL:ään ilman hänen apuaan. Tuolloin 14-vuotias Fleur päätti kuitenkin kestää tämän, sillä hänellä ei ollut vaihtoehtoja. Osittain myöskin tämän seurauksena Fleurin ensimmäinen alkoholikokeilu 16-vuotiaana osoittautui kohtalokkaaksi, ”minusta ei tullut alkoholistia hitaasti, olin alkoholisti ensimmäisestä huikasta lähtien”. Tämän jälkeen mukaan alkoi tulla tappelut, kovemmat viinat ja hasis.

Vuonna 1987 Fleur valittiin NNL:ään kahdeksannella kierroksella, sijalta 166. Tuosta matka jatkui silti vielä IHL:ään, Salt Lake Cityn joukkueeseen, mistä mukaan tarttui Turner-cupin voitto. Fleur jatkoi Cityn riveissä myös seuraavalla kaudella ja jälki oli häkellyttävää, 40 peliin hän teki 74 pistettä. Seuraava kausi -88 jätti myös jälkensä, sillä silloin Fleurin elämään astui kokaiini. Kuitenkin viimein tammikuussa -89 koitti sitten kauan odotettu Nhl-kutsu. Nhl taival alkoi hyvin ja ensimmäiseen kolmeen peliin Fleur saalistikin tehot 2+5 sekä lukemattoman määrän taklauksia. Isoin työ oli kuitenkin vakuuttaa joukkueen muut pelaajat puolelleen, mutta siihen aukesi tilaisuus erään joukkotappelun seurauksena. Näin Fleur sai lunastettua oman tonttinsa ja osoitti tulleensa jäädäkseen. Tässä vaiheessa mukaan astui vielä vahvemmin yksi maailman suurimmista vitsauksista, raha ja naiset. Fleur juhli illasta toiseen, mutta valmentajat antoivat asian olla, sillä tulosta syntyi.

Jos haluaisin kerto tarkemmin Fleurin kaikista NHL:n vaiheista, niin joutuisin venyttämään tätä esseetä puolikkaan kirjan mittaiseksi. Pääpiirteittään mainittakoon kuitenkin, että seuraavia vuosia sävyttivät stanley cupin voiton lisäksi myös viina huumeet ja stripparit sekä uhkapelit. Meno oli kovaa, kunnes vuonna 2002 hänet määrättiin ensimmäistä kertaa pelikieltoon ja NHL:n päihteiden vastaiseen ohjelmaan. Tuolle aikaa kuului myös muutama vaimo sekä lapsia. 18.9.2015 Fleur viimein koki herätyksen ja lopetti juomisen sekä pettämisen. Nykyisin hän on Calgarylainen liikemies ja on mukana monissa hyväntekeväsisyys tapahtumissa.

Moni varmaan ihmettelee, miksi valitsin tällaisen kirjan ja mitä muka oikein voi oppia kirjasta, joka pohjautuu lähinnä jääkiekkoon ja huumeisiin. Oppina varmasti ainakin sen, että 50M$ voi käyttää paremminkin, kuin kokaiiniin ja Black Jackiin. Itselleni kirja oli kuitenkin loistava herätys siihen, kuinka näemme menestyvistä ja esikuvina pitämistämme ihmisistä vain ulkokuoren. NHL:n parhaimman taito-hyökkääjan arki saattaa olla viivan vetämistä ja bilettämistä, mutta ei sitä näytetä ulospäin. Proakatemian oppimissopimuksia läpikäydessä huomasin, että tämä sama saattaa päteä myös tiimikavereihin. Ikinä et tiedä millaisia luurankoja toisella on kaapissaan, ennen kuin hän suostuu niistä puhumaan. Tämän vuoksi suoraan puhuminen ja asioiden läpikäyminen jonkun kanssa/porukalla on äärimmäisen tärkeää, sillä vain se voi viedä elämässä eteenpäin ja auttaa pääsemään yli mieltä painavista asioista. Joukkue urheilun maailma on myös mielestäni lähes suoraan verrattavissa yritysmaailmaan. Voittava organisaatio tarvitsee tiiviin ryhmän, jossa on erilaisia persoonia, jotka täyttävät oman tonttinsa aina 110 lasissa. Siinä ei ole väliä ulkonäöllä eikä sinusta muodostetuilla ennakkoasenteilla, vaan sillä miten hyvin hommasi hoidat. Toivon kirjan olleen myös hyväksikäyttöä ehkäisevässä asemassa varsinkin Amerikassa.

Loppukaneettina haluan nostaa vielä esiin otsikkona olleen ” Kovin moni ei palaa sieltä missä minä olen käynyt”. Tunnen itsekkin muutamia ihmisiä, joiden suuhun tuo lause sopisi paremmin kuin hyvin. Haluankin nostaa hattua Theo Fleurylle ja kaikille niille taistelijoille, jotka ovat kääntyneet tuonelan tiellä takaisin, sillä ovat halunneet yrittää vielä kerran.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close