Tampere
19 Mar, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Testissä uudenlaiset liikuntavälineet



Kirjoittanut: Minna Suomalainen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Maaliskuussa olimme auttamassa Tulevaisuuden liikuntapaikka -messuilla Tampereen messukeskuksessa. Pisteemme oli Technogymin, jossa me fysioterapeuttiopiskelijat pääsimme mukaan treenailemaan ja esittelemään uusia tuotteita ja laitteita. Suurinta osaa laitteista käytin ensimmäistä kertaa, toki samantyylisistämutta ei niin älykkäistä laitteista minulla opaljon kokemusta eri kuntosaleilta. Tutuin piste oli meidän omamme, mutta kerron myös muutaman esimerkin muiden pisteiden valikoimasta. Jaan omia kokemuksiani kuluttajanäkökulmasta ja pohdin liikuntateknologisten välineiden mielekkyyttä 

 

Kosketusnäyttö pitää mielenkiinnon yllä ja kisa haastaa kovempaan suoritukseen 

 

Pisteellämme oli uudenlaisia juoksumattoja, jossa pystyi tekemään monipuolista treeniä kelkantyönnöstä ylämäkijuoksuun. Harjoittelusta teki mielenkiintoisen myös näyttö, joka laitteessa oli. Siitä sai valittua erilaisia harjoituksia, sekä tarjolla oli netflixin lisäksi mm. ihania maisemavideoita katseltavaksi. Katsellessa kaunista rantamaisemaa ajatukset vaelsivat jossain välimeren toisella puolella, niin treeni tuntui kulkevan yllättävän nopeasti, verrattuna normaaliiseinän tai ikkunan tuijotteluun. Samalla tyylillä virtuaalinäyt oli yhdistetty muihinkin Technogymin laitteisiin lisäämään motivaatiota harjoituksiin. Esimerkiksi spinning pyörien edessä oli suuri näyttö, joka haastoi pyöräilijät kilpailuun. Näytöltä näki kartan, ja sen, missä kohtaa jokainen kilpailija polkee. Se haastoi ainakin minua polkemaan kovempaa, koska määränpää oli selkeästi näkyvissä ja muita vastaan kilpaileminen toi mukaan omaa jännitystään.  

 

Myös soutulaitteisiin oli yhdistetty samantyylinen kisa, soutukisa. Näytöllä näkyi omat pelihahmot, jotka liikkuivat soudetun mukaisesti. Kisat aiheuttivat naurua, ponnistelua ja ennen kaikkea hikisiä messuilijoita. Tässä kisassa kuitenkin erityisesti suorituksen laatu kärsi. Kovassa kiireessä vastustajien huhkiessa vieressä on hankalaa ajatella esimerkiksi yläselän lihaksiston aktivoitumisjärjestystä. Saattoi muutamalla kisaan osallistuneella soutajalla olla kipeät hartiat seuraavana päivänä repivän, ei-niin puhtaan soutukisan jäljiltä, johon mentiin ilman kummempia lämmittelyjä. Hyvällä ja taloudellisella tekniikalla voisi päästä paljon nopeammin ja kaiken lisäksi, jos kisamatka pitenisi niin taloudellinen tekniikka olisi varmasti jaksamisen kannalta merkittävää.  

 

Kiertoharjoittelusta vieläkin helpompaa? 

 

Eniten messuilijoita näytti kiinnostavan biocirquit – joka oli pisteellämme suuresti esillä. Tämän ideana on saada kiertoharjoittelusta yksilöllisempää teknologian avustuksella. Aivan ensin ohjaaja antaa elektronisen rannekkeen, jossa on asiakkaan perustiedot, sekä valittu harjoitusohjelma. Ensimmäisellä kierroksella ohjaaja säätää laitteet sopiviksi, jonka jälkeen teknologia arvioi maksimivoiman perusteella asiakkaalle sopivat painot ja toistot valittuun harjoitusohjelmaan sopiviksi. Liikerata, painot sekä toistot tallentuvat järjestelmään. Harjoittelusta tulee progressiivista, sillä vastus eikä toistot tule pysymään kerrasta toiseen samana. Onneksi omaa harjoitusohjelmaa ei tarvitse ulkoa muistaa, kun biocirquit hoitaa sen puolesta. Ranneke siis esitetään lukijaan jokaiseen laitteeseen siirtyessä, sillä se pitää muistissa harjoittelijan vastukset, penkkien säädöt ym. Treenatessa siis hiki virtasi, koska biocirquit ei päästänyt helpolla!  

 

Jos tämä laite olisi salillani, voisin käyttää sitä etenkin silloin, kun haluaa tehdä koko kropalle treenin ilman suurempaa ajatustyötä. Tuli mieleen, että laite sopii myös ikääntyneille mainiosti, koska heillä voi olla hankaluuksia säätää laitteita ja muistaa vastuksia. Laite oli helppo käyttää, vaikka se sisälsi paljon teknologiaa. Tällä hetkellä biocirquit taitaa olla Tampereen saleista vain GoGolla. 

 

Muut messupisteet 

 

Muilla pisteillä oli esillä mm. kuntoutuksessa käytettäviä uusia laitteita. Yksi hauska peli oli tarkoitettu aivoverenkiertohäiriökuntoutujille. Siinä oli tanssipelin kaltaisesti edessä, takana ja sivuilla anturit, joita piti painaa jalalla. Silmien korkeudella oli vaihtuva älyä vaativa tehtävä, kuten nopea päässälasku. Vastausvaihtoehdot ovat merkattu samoilla väreillä, kuin jalkojen anturit. Välillä pelataan jaloilla, ja välillä käsillä. Aivoverenkiertohäiriön jälkeen toimintakyvyn heikkenemisen lisäksi kognitio voi heikentyä paljonkin. Siksi peli on erinomainen, kun se sisältää raajojen aktivoimisen lisäksi älyllisen ominaisuuden. Kaikki messujen pisteet eivät kuitenkaan sisältäneet kuntoutus / liikuntalaitteita. Messuilla oli liikunta-alan asiantuntijoita puhumassa, taitoluistelijoita esiintymässä, palautumisjuomia maistettavissaEsimerkiksi yhdellä pisteellä oli esillä uudenlaista teknologiaa, jossa ns. älypeitto paransi liikkujan unenaikaista palautumista. Itse en ehtinyt tutustumaan siihen, mutta asiakkaat kyllä näyttivät erittäin tyytyväisiltä käpertyessään petiin. Monipuolisia, kiinnostavia pisteitä siis riitti.  

 

Itse en nähnyt messuilla minulle tuttua sykevälivaihteluun perustuva Firstbeat– mittaria. Hyvinvointianalyysin tulokset ovat oikeasti aika monimutkaista luettavaa perus arkiliikkujalle, koska minunkin oli sitä testatessani vaikea ymmärtää ihan kaikkea. Panu Moilasen (2017) tutkimuksessa tulee ilmi, että monet liikuntateknologiatuotteet ovat kuluttajille liian vaikealukuisia, hankala ymmärtää. Jos kuluttajalla ei ole tarpeeksi pohjatietoa, voi joidenkin laitteiden käyttäminen olla jopa vaarallista.  Mielestäni perus arkiliikkujan on turha toivo yksin tulkita esimerkiksi Firstbeat– mittarin tuloksia. Kaikki messuilta löytyneet laitteet ja tuotteet eivät olleetkaan tarkoitettu peruskuluttajille, vaan esimerkiksi huippu-urheilijoiden käyttöön. 

 

Kenelle messut oli tarkoitettu? 

 

Messujen asiakaskunta koostui liikunta-alan ammattilaisista, yrittäjistä, sekä muista aiheesta kiinnostuneista. Asiakkaat olivat erittäin vastaanottavaisia tutustumaan tuotteisiin. Meidän pisteellämme monet kehuivat juoksumattoa. Yksi asiakas sanoi ’’Jos tuollainen olisi kotona, olisin huippukunnossa alta aikayksikön.’’ Toisaalta, jos asiakkaalla ei ole motivaatiota lähteä salille, löytyykö sitä kotoakaan? Monien tuhansien mattoa tuskin kannattaa kotiin ostaa, kun kävely ja juoksuharjoituksia pystyy tekemään luonnossakin. Ja mikä parasta, raikkaassa ulkoilmassa. Uudet esillä olevat laitteet olivat monipuolisia, mutta hintansa puolesta ei ehkä kotikäyttöön soveltuvia.  

 

Laitteiden ongelmakohtana yhteydet 

 

Toimiiko teknologia moitteettomasti? Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ei. Myös messuilla meillä oli hieman ongelmia. Laitteet toimivat kyllä, mutta joskus muutama juoksumatto jäätyi hetkellisesti nopeista käyttäjävaihdoksista. Ongelmana olikin nettiyhteys. Suurilla messuilla emme todellakaan olleet ainoita, joiden pisteellä tarvittiin nettiä. Esimerkiksi soutukisaa ei saatu aina aloitettua, koska wifi-yhteyden ollessa heikko, ei soutulaite yhdistynyt peliin. Laite toimi, mutta jos halusi kisata, joutui odottelemaan parempaa signaalia. Toki oikealla kuntosalilla tämä ei varmaan olisi ongelma, sillä internetyhteys ei olisi samanlaisella koetuksella. 

 

Miksi liikuntateknologia vetoaa minuun? 

 

Mielestäni liikuntateknologiset laitteet ovat erittäin mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. En siis väitä, että netflixin katsominen juoksumatolla olisi kovin tärkeää, mutta mm. kuntoutukseen tarkoitetut laitteet tulevat mullistamaan maailmaa ja parantamaan ihmisten toimintakykyä sekä hyvinvointia. Kuntoutuksessa liikuntateknologia voi mahdollistaa jopa nopeampia tuloksia. Normaalia liikkujaa se voi motivoida esimerkiksi nousemaan sohvalta ja katsomaan lempi sarjoja juoksumaton ääressä. Tavoitteelliselle urheilijalle taas liikuntateknologia luo mahdollisuuksia ymmärtää oman kehon toimintaa, monipuolistamaan harjoittelua sekä esimerkiksi seuraamaan palautumista. Uskon, että liikuntateknologia on ihan kaiken tasoisille liikkujille hyödyksi, jos siihen vaan suhtaudutaan positiivisella mielellä. Jos vastaavat messut järjestetään vielä, suosittelen kaikkia liikunnasta kiinnostuneita käymään katsomassa, mitä kaikkea onkaan tarjolla.  

 

 

Lähteet 

Moilanen, P. 2017. Kannustin, koriste ja liikkujan kaveri : tutkimus liikuntateknologian käyttäjyydestä. Väitöskirja. University of Jyväskylä https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/55929 

 

Palo, M. 2019. Hyvinvointiteknologiset ratkaisut kuluttajamarkkinoilla. Jyväskylän yliopisto. Kandidaatin tutkielma. 

 

Sairanen, T. 2017. (Päivitetty 2018) Aivoinfarkti. Duodecim. Lääkärin tietokannat. Luettu 11.9.2019. https://www.terveysportti.fi/apps/ltk/ykt00889?search=aivoverenkiertoh%C3%A4iri%C3%B6 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close