Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Tellukan uupumus



Kirjoittanut: Matilda Tella - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Unfu*k yourself
Gary John Bishop
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Havahduin ajattelemaan Unfuck yourself kirjan myötä proakatemian arkea sekä sitä miksi jengi uupuu. Nyt varsinkin pakollisen etätyön myötä, olen huomannut ainakin tiimissämme Revenassa jaksamisen kanssa haasteita. Itselläni etäily on tuottanut suuria pulmia sekä voimattomuutta. Olen ollut “lomalla” muutaman viikon ja miettinyt sitä mikä tässä nyt mättää. Omalla kohdallani kirja Unfuck yourself auttoi näkemään asiaa toisesta näkökulmasta jota avaan tässä esseessäni.

 

Ajatukseni ei ole yhtä kuin tekoni – Gary

Lausetta painotetaan useammassa vaiheessa kirjaa hyvin merkitykselliseksi. Tottahan se osittain on. Itselle sekä muille on helppoa jaaritella sekä keksiä jos jonkin moista ajatusta omasta tekemisestä. Oma ajattelu tai muille omista ajatuksista kertominen ei vie eteenpäin kun taas itse konkreettinen tekeminen vie.

 

Projektiamme Heemillä on ollut ajatus siitä, että haluaisimme myyntipäiville, mutta tekemisemme on ollut vain ajatuksen tasolla. Onneksi Annika projektitiimistämme nosti kissan pöydälle, jonka jälkeen olemme alkaneet panostaa enemmän tekoihin kuin ajatuksiin.

 

Proakatemialla projektia voi pohtia omissa ajatuksissa, muiden kanssa sekä innovoida uskomattoman hyviä ideoita. Kuitenkin jos tekeminen uupuu ei hyvät ajatukset kanna projektia ja uskomattomat ideat jäävät taka-alalle.

 

Kääntöpuoli Garyn ajatuksessa “ajatukseni ei ole yhtä kuin tekoni” on turhanpäiväinen tekeminen. 

 

Akatemialla projektissa voidaan tehdä paljon sekä käyttää siihen useita kymmeniä työtunteja, mutta silti voi olla hyvinkin haastavaa. Usein tällöin ajattelu on jäänyt hyvin vähäiseksi ja projektia vain tehdään pysähtymättä eteenpäin. Tämä proakatemialla on yksi kompastuskivistä. Akatemialla projekti opintoja mitataan ainoastaan tuntimääräisesti, eikä esimerkiksi tavoitteiden kautta. Opiskelijalle asetetaan projektin mittari joka on: käytetty tuntimäärä / vko. Jos projekti opintoja mitattaisiin esimerkiksi tavoitteiden toteutumisen kautta niin olisiko jengillä laadukkaampia projekteja sekä olisiko tekeminen eri tasolla. Projekti tiimi saisi itse määrittää valmentajan kanssa omat tavoitteensa, jolloin paine olisi itse asetettua sekä omien kiinnostuksien mukaista. Tavoitteiden toteuduttua olisi projektitiimin pakko miettiä mitä he haluavat projektilta sekä mihin sitä halutaan viedä, sen sijaan että kerättäisiin vaan tunteja hopsiin.

 

Ilman ajattelua sekä montaa eri näkökulmaa tekeminen voi olla tehotonta sekä turhanpäiväistä. Lukiessani kirjaa minulle heräsi kysymys: 

“onko tämänkin kirjan pointti saada kaikki itsestäsi irti ja suorittaa tekemistä”. 

 

On hyvä sisäistää se, että sinun ajatuksesi ei määritä sinua vaan ne asiat joita olet tehnyt ja tulet tekemään. Tämä on proakatemian arjessa hyvin tärkeä lause. Sinulla on kaikki vapaus ja vastuu valita kumpi tai mikä näistä rooleista akatemian aikana haluat olla:

 

ihminen, jolla on tasapainossa työtehtävät sekä oma arki ja hyvinvointi.

Ihminen, jolla on aina kiire sekä kaaos kalenterissa. Omaa vapaa-aikaakin on haastava saada.

 

Akatemialla voit aivan täysin itse valita minkälaiset teot arjessasi rakentaa sinun viikkosi. 

 

Ajattele ensin mitä arvostat: Mitä haluaisit viikossa olevan ja kuinka paljon?

Sitten tee ja toteuta: Aikataulu ja priorisoi. Muista, että on aina ok sanoa ei. Sinä et ole velvollinen täyttämään toisten ajatuksia. Muista kuitenkin, että auttaminen voi kannattaa ja viedä sinua eteenpäin.

 

Mikäli olet miettinyt mitä haluaisit ja arvostat tekosi toteutuu paremmalla todennäköisyydellä. Jos teet asioita vaan tekemisen ilosta tai koska sinun on pakko, niin tuskin olet kauhean onnellinen. Mieti ensin ja sitten tee. 

 

Jolloin ajatuksestasi tulee sinun tekosi ja projektistanne tulee ajatustenne kaltainen.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close