Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tekstiilien hoito-ohjemerkintöjen käyttölupa



Kirjoittanut: Jasmiina Servo - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tekstiilien hoito-ohjemerkinnät
Kiwa Inspecta Oy
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tekstiilien hoito-ohjemerkintöjen käyttölupa

 

Olen äitini kanssa suunnitellut poikien lastenvaatemalliston, FransAmandan. Alkaessani suunnitella FransAmandan vaatteisiin tuotemerkki-, koko- ja pesuohjelappuja törmäsimme mielenkiintoiseen asiaan. Lappuja valmistava yritys kysyi tarjouspyyntömme ohessa, olemmeko hankkineet käyttöluvan  hoito-ohjesymboleiden käyttöön pesulapuissa. En ollut ennen tätä tiennyt, että Suomessa tulee pesulappujen symbolien käyttöä varten hankkia erillinen käyttölupa ja maksaa tähän liittyen vuotuinen käyttöoikeusmaksu. Päätin  tutustua lisää aiheeseen esseen muodossa.

 

Mikä on hoito-ohjemerkintä?

 

Tekstiilituotteiden myyjät ja valmistajat on velvoitettu antamaan kuluttajalle tietoa tuotteidensa hoidosta. Tieto annetaan hoito-ohjesymboleilla. Hoito-ohjesymbolit ovat merkintöjä, joilla voi kertoa hoidosta yksiselitteisesti ja ilman kieliongelmia.  Hoito-ohjesymboleissa tulee olla vesipesun, valkaisun, rumpukuivauksen, silityksen ja kemiallisen pesun symbolit. Tekstiilituotteista tulee löytyä näiden lisäksi valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan nimi. Tuotteen alkuperämaa on vapaaehtoinen tieto., monet kuluttajat pitävät tätä arvokkaana tietona. Tämän lisäksi tulee ilmoittaa kuitusisältö ja vaatteen koko. (Kiwa Inspecta.)

 

 

Kuva: Hoito-ohjesymbolit. (Kiwa Inspecta.)

 

Hoito-ohjemerkintöjen hyödyt:

– auttavat hoitamaan vaatteita oikein

– mahdollistavat tekstiilituotteiden myynnin

– symbolimerkintä on yksinkertainen ja selkeä

– helpottaa pesuloiden pyykinlajittelua

– vahinkotapaukset ratkaistaan myyjän tai valmistajan eduksi, jos tuotetta ei ole käsitelty pesuohjemerkintöjen mukaan. (Kiwa Inspecta.)

 

Tekstiilien hoito-ohjemerkintöjen käyttöluvan hakeminen

 

Kansainvälisen rekisteröinnin on tehnyt Ginetex-niminen järjestö. Inspecta Sertifikointi Oy on kyseisen järjestön jäsen ja on rekisteröinyt symbolit Suomessa. Näin ollens Suomessa hoito-ohjemerkintöjen käyttölupa haetaan Inspecta Sertifikointi Oy:ltä. Tämän lisäksi yritys opastaa pesumerkkien käytössä.  (Kiwa Inspecta.) Käytännössä Inspecta Sertifikointi Oy:n sivuilta löytyy lomake, joka tulee täyttää.

Kuva: Tekstiilien hoito-ohjemerkintöjen hakemuslomakeesta. (Kiwa Inspecta Oy).

 

Standardit, säännökset ja lait

 

Seuraavista standardeista, säännöksistä ja laeista pääset lukemaan asiasta enemmän:

– SFS-EN ISO 3758

– SFS 5236

– SFS 4144

– SFS 4876

– SFS-EN13402-3

– TSL 23-901

– TSL 23-013

– TSL 23-022

– Kuluttajansuojalaki 38/78

– Laki kulutustavaroista ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta 75/2004

– Laki kuluttajansuojalain muuttamisesta 1258/2001, 5 luku, 12a§

– Valtioneuvoston asetus kulutustavaroista ja kuluttajapalveluksista annettavista tiedoista 613/2004

– Opas 3 Tekstiilien hoito-ohjemerkinnästä; Suomen Standardisoimistoimisto SFS ry. (Kiwa Inspecta.)

 

FransAmandan tuotemerkki-, koko- ja pesuohjelaput

 

Halusimme ehdottomasti valita FransAmandan tuotemerkki-, koko- ja pesuohjelaput yritykseltä, joka valmistaa nämä Suomessa. Kotimainen työ on meille ja vaatebrändillemme arvomaailmallisesti erittäin tärkeätä, vaikka sitten loppusumma on huomattavasti isompi kuin Kiinassa tehdyistä lapuista. Käytännössä päädyimme tilaamaan FransAmandalle kokolappuja sekä yhdistettynä tuotemerkin ja pesuohjelapun. Etupuolella lapussa näkyy tuotemerkki ja toisella puolella pesuohjeet. Päätökseen vaikutti se, että kankaiden kuitumateriaalejen prosenttiluvut vaihtelivat hieman ja erilaisten pesulappujen määrä kasvoi melko suureksi. Toisaalta rahallisen näkökulman lisäksi päätöstämme vahvisti ympäristöystävällisyysnäkemys – mitä vähemmän lappuja, sitä vähemmän esimerkiksi kangasta kulutamme vaatteiden tuotannossa. Yhdistetyn tuotemerkin ja pesuohjelapun sijainti paidan ulkosaumassa vähentää myös vaatteiden sisäpuolella olevien lappujen määrää. Näin ollen niskassa on tasan yksi pieni lappu, kokolappu. Osaa suuri määrä ja toisaalta isot laput saattavat kutittaa, joten tämä ratkaisi samalla kyseisen ongelman.

 

Kuva: Hoito-ohjemerkinnät käytännössä  FransAmandan vaatteisiin kiinnitettävässä pesuohjelapussa.

 

Kuva: Esimerkkikuva FransAmandan vaatteisiin kiinnitettävästä kokolapusta.

 

Vaatebisneksessä tulee varmasti muitakin yllättäviä asioita vastaan, joita emme ole osanneet ennakoida etukäteen. Onneksi olimme jättäneet budjettiin juuri tallaisiä yllättäviä tilanteita varten rahaa, niin kulut hoito-ohjemerkintöjen käyttöluvasta eivät kaataneet koko budjettia. Inspecta Sertifikointi Oy:ltä Merja Kurki (2019) kertoi, että vuotuinen käyttöoikeusmaksu määräytyy liikevaihdon mukaan. Liikevaihtoon lasketaan hakemuksen piiriin kuuluvien tuotteiden liikevaihto. Asia selvisi nopeasti muutaman päivän aikana. Fakta on, että projekteissa tulee aina yllätyksiä. Tärkeintä on suhtautua niihin uteliaasti ja lähteä selvittämään rohkeasti itselle tuntemattomia asioita.

 

Lähteet

 

Kiwa Inspecta. N.d. Tekstiilien hoito-ohjemerkinnät. Pesumerkinnät. Luettu 18.12.2019. https://www.kiwa.com/fi/fi/palvelumme/tekstiilien-hoito-ohjemerkinnat-pesumerkinnat/

Kiwa Inspecta Oy. N.d. Tekstiilien hoito-ohjemerkintä hakemuslomake. Luettu 18.12.2019. https://assets-us-01.kc-usercontent.com/0a4adce5-ec56-4e4f-be05-3bf18ac5029e/f65f0af7-58f9-4c08-b519-6ba3edff0d36/Tekstiilien%20hoito-ohjemerkinnan%20hakemuslomake.pdf?fit=bounds

Kurki, M. Inspecta Sertifikointi Oy:n asiakaspalvelija. 2019. Haastattelu 22.5.2019. Haastattelija Servo, J. Tampere.

 

 

 

Kommentit
  • Samaa asiaa miettinyt

    Pesu ohje lapun kuitu tiedot tarvitsee esittää suomeksi sekä ruotsiksi.
    TSL 23-901
    kohta 11.3

    2.1.2020
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close