Tampere
04 Mar, Monday
1° C

Proakatemian esseepankki

Tehosta työtapojasi ja kaappaa aikaa itsellesiKirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Lindholm & Salminen ovat kirjoittaneet tämän kirjan niin työntekijöille, kuin johtajille, kaikille joiden työssä luovalla ajattelulla on suuri merkitys. He haastavatkin jo heti kirjan alussa lukijaa miettimään: ”miten aiot selvitä alati kiihtyvässä oravanpyörässä?” ja ”vastaako nykyinen ajankäyttösi sitä mitä elämältä haluat?”. Peilatessani tuota ensimmäistä kysymystä omaan elämääni, nousi ensimmäiseksi ajatukseksi ”eihän tässä nyt mitään ole”. Vasta tuon jälkeen havahduin oikeasti miettimään tilannettani. Viimeiset päivät on menty enemmän tai vähemmän buranan voimalla, sillä eihän sitä nyt halua jäädä pois mistään sovitusta. Ja ”ainut syy jäädä pois töistä on omat hautajaiset, mutta niistäkin on ilmoitettava etukäteen”. Huomaan itsessäni ja muutamassa läheisessäni samaa piirrettä, ”enhän minä voi nyt olla pois menoista, kun enhän minä ikinä ole”. Luomme itsellemme turhia suorituspaineita perustamatta niitä oikeastaan mihinkään.

Meitä haastetaan arjessamme aina vain enemmän. Joka vuosi on kyettävä toimimaan tehokkaammin ja nopeammin. Selvitäksemme tästä arjen pyörremyrskystä, on meidän itsemme uuvuttamisen sijaan opeteltava tekemään asioita fiksummin. Parantamalla työtehoamme ja vahvistamalla elämänhallinnan tunnetta, opimme nauttimaan työmme tarjoamista haasteista.

Kirjailijat toteavat lähes kirjan alussa ” jotta sinun kannattaa käyttää arvokasta aikaasi tämän kirjan lukemiseen, sinulla pitää olla vahva halu ottaa itse vastuuta omasta (työ)elämästäsi”. Tämä ei aina ole suinkaan kovin helppoa, sillä vain osalla ihmisistä riittää motivaatiota ja tahdonvoimaa muuttaa niitä olosuhteita, joissa jo elävät. Osa meistä on jo jämähtänyt paikalleen liukuhihnan ääreen odottamaan, että aika lopulta korjaa meidät pois. Ammattitaidon kehittäminen ja mukavuusalueelta pois ponnistaminen ovat asioita, joita kaikki ihmiset eivät edes halua tehdä. On helpompi ”tyytyä kohtaloonsa” ja surkutella omaa tilannettaan. Omaa elämänlaatuaan ja kehitystään ei kannata laskea toisten ihmisten käsiin. Ympäriltämme löytyy ihmisiä, jotka osaavat lonkalta luetella listan syitä, miksi haluamasi muutos ei kannata. He pitävät itseään realisteina, todellisuudessa he ovat pessimistejä ja jopa kyynisiä. ”Jos haluat päästä helpolla, etkä ole tottunut ponnistelemaan tavoitteidesi saavuttamiseksi, voit kokea tämän kirjan sanoman ahdistavaksi”. Muuttuminen on aina vaikeaa ja mitä pidempään olemme tottuneet ajattelemaan ja toimimaan tietyllä lailla, sitä vaikeampaa muutos on.

Kirjassa esitellään kymmen kohdan malli, jolla kirjoittajat kertovat sinun saavuttavan 30% lisää aikaa käyttöösi. Tämä tarkoittaa viikoittain laskettuna jo valtavaa määrää aikaa, mihinkä sinä haluaisit tuon ajan käyttää? En tarkoituksella lähde tässä avaamaan noita kaikkia kymmentä kohtaa, sillä mielestäni jokaisen olisi hyvä lukea nuo mietteet itse, samalla peilaten niitä omaan elämään. Seuraavana silti omia sekä kirjailijoiden ajatuksia kirjan kohdasta yksi.

Laadi itsellesi menestysmalli

Meistä tuskin kenelläkään on tarpeeksi rahaa tai energiaa toteuttaa jokainen unelmamme. Rikkaimmallakaan ihmiselle ei ole vuorokaudessa enempää aikaa kuin tuo 24 tuntia. Joudumme siis tekemään valintoja, miten haluamme tuon ajan käyttää. Jotta voisimme vapauttaa enemmän aikaa omaan käyttöömme, on meidän tehtävä itsellemme selväksi mitä haluamme ja keskityttävä niihin. Leonardo Da Vincin kaltaisia superosaajia on harvassa, siksi yleensä huippusuoritukset vaativat tiukkoja valintoja ja keskittymistä. Todelliset menestyjät osaavat määritellä tavoitteensa tarkasti ja pyrkivät määrätietoisesti niitä kohti. Golf-ammattilainen ei käytä päiviään pianonsoiton opiskeluun, vaikka olisi suuri Mozartin fani. Menestyjät ovat valmiita luopumaan joistain mukavista, mutta tavoitteidensa kannalta toisarvoisista asioista. Niitä voi tavoitella joskus myöhemmin. Omalta kohdaltani tätä tavoitteiden asettamista on helppo peilata harrastuksiin. Olen jo nyt elämäni aikana harrastanut lukemattomia pallopelejä sekä E-urheilua, ja koen olleeni osassa lajeista jopa niin hyvä, että ahkerampi harjoittelu olisi voinut johtaa todella hyviin tuloksiin. Ne ovat silti aina olleet tietoisesti vain harrastuksia, sillä valitettavan moni lajeissa eteenpäin jatkanut ystäväni on todennut ammattilaisuuden tappavan iloa mukavalta harrastukselta. Tästä pääsemmekin sopivalla aasinsillalla menestysmallin seuraavaan kohtaan.

On erittäin tärkeää tiedostaa, että jokainen meistä ratkaisee itse, mitä menestyminen tarkoittaa. Se ei aina tarkoita ammatillista menestystä. Osalle se voi tarkoittaa henkisen tasapainon löytämistä itsenä kanssa tai joka aamuista hymyä siltä kivalta työkaverilta, jonka lopulta uskallat pyytää kanssasi ulos. Tärkeintä on, että itse tiedostat mitä kohti pyrit ja olet tyytyväinen tavoitteisiisi.

Ajan hinta

Seuraava teksti on suora lainaus kirjan tekstistä, jonka halusin ottaa tähän, sillä se ainakin laajensi omaa käsitys rahan ja ajan merkityksestä toisiinsa:

Jos päätät ostaa keskihintaisen auton, se aiheuttaa sinulle noin 500e suuruisen kustannuksen kuukaudessa. Jos nettopalkkasi on 2000e, maksaa auton hankinta yhden viikon työpanoksen joka kuukausi. Siitä kertyy vuodessa melkein kolme kuukautta auton hankintaan ja ylläpitoon uhrattua aikaa. Tai jos haluat tehdä kaukomatkan joka vuosi, joudut työskentelemään kaksi viikkoa vuodessa matkan rahoittamiseksi. Pitkään viikonloppuun Barcelonassa riittää ehkä vain viikon rehkiminen ja lippu suosikki artistisi konserttiin hyville paikoille vaatii ehkä kahden päivän työpanoksen. Asioiden hinnan määrittely ajassa kertoo päätöstemme todellisista kustannuksista jopa paremmin kuin hankintojemme arvioiminen rahassa?

Loppuun haluaisin vielä nostaa yhden lempiaiheistani, kun puhutaan ajankäytöstä, ”mikä on sinun syysi herätä?”. Asia nousi eilen illalla taas puheenaiheeksi, kun olimme ystäväni kanssa ajamassa pois akatemialta. Varsinkin maanantaina kahdeksaan tullessa voi usein herätessään lukea erilaisia syitä, miksi ihmisiä jää pois viikkopalavereista tai muista yhteisistä menoista. Tästä heräsikin kysymys, että mikä saa meidät venähtäneen viikonlopun ja kahden nukutun tunnin jälkeen nousemaan, ottamaan nopean suihkun ja kiiruhtamaan puolijuoksua bussiin. Totesimme vastauksen olevan se palo, jolla akatemialla toimitaan ja asioita viedään eteenpäin, se saa meidätkin nousemaan ja liittymään osaksi kehittyvää yhteisöä. Jätänkin sinut nyt miettimään, mikä on sinun syysi herätä?

Kommentit
  • Santeri Saarinen

    Mielenkiintoista pohdintaa ja erilaisia näkemyksiä ajankäytöstä! Varsinkin asioiden hinnan määrittely ajassa rahan sijaan on selvästi omasta normaalista tavastani poikkeavaa ja sai minut todella miettimään asiaa uudesta näkökulmasta. Onko esimerkiksi se railakas baari-ilta oikeasti yhden tai jopa kahden kokonaisen työpäivän arvoinen?
    TAMK:n puolella opiskellessa itselläni ei ollut juurikaan ongelmia ajankäytössä, mutta proakatemialle siirryttyä vapaa-aikani on vähentynyt selvästi. Tämän kirjoituksen innoittamana käyn kyllä tutustumassa mainitsemaasi kymmenen kohdan malliin ja nappaan 30% lisää aikaa.

    12.12.2017
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close