Tampere
17 Jan, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Täydellisyyden tavoittelu uuvuttaaKirjoittanut: Caroliina Sievers - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen tänä syksynä pohtinut paljon työn suorittamista ja niitä paineita, joita tuntuu monella olevan. Itsestä välillä tuntuu, että suorittaa, koska ulkoapäin tulee painetta tietystä tasosta. Olen kuitenkin huomannut, että usein henkilö itse on se, joka niitä paineita päähänsä luo. Oma sisäinen puhe on ankarin.

Olen huomannut lähipiirissäni, kuinka tavallisen tuntuisesta työstä uuvutaan ja ulospäin suorittaminen näyttää siltä, että työtunteja tuohon ei välttämättä kauheasti kulu. Kuitenkin totuus voi olla aivan toinen. Pikku asioita viilaataan tunteja ja lopputuloksena uuvutaan ihan vain sen takia, että itse ladataan niin kauheat paineet tekemiselle. Työ, jonka voisi tehdä puolessa tunnissa, käytetään tunteja, eikä siltikään itse olla työn jälkeen välttämättä tyytyväisiä tai ainakin sieltä nähdään asiat, jotka olisi voinut tehdä vieläkin paremmin.

Tämä ei pelkästään uuvuta, mutta muokkaa omakuvaa negatiivisemmaksi. Kuin oma panos ei olisi riittävä mikäli ei anna kaikkeaan. Tunne omasta pystyvyydestä heikkenee, sillä tuntuu, että jos antaa 80% tai vähemmän, ei lopputulos olisi riittävä ja tämä saa suorittajan antamaan aina kaikkensa. Tämä on mielenkiintoista, sillä luulisi, että antamalla työlle koko ajan 100% pystyisi juuri osoittamaan pätevyyden. Tällainen käytös kuitenkin luo tilan sille salakavalalle ajatukselle, että jollei kaikkea kykene antamaan, se ei olisi riittävästi, jollon oma minä ja panostus ei olisi tarpeeksi. Pelko keskinkertaisuudesta saa yrittämään ja venyttämään omia rajojaan usein liiaksi.

”Koska täydellisyyden saavuttaminen on mahdottomuus, perfektionisti ei kenties ole koskaan tyytyväinen siihen, mitä saavuttaa.”

Tätä jatkuu niin kauan, kunnes itse alkaa huomaamaan näitä piirteitä itsessään ja tulemaan tietoisemmaksi omista käyttäytymis- ja ajatusmalleistaan. Usein kuitenkin tähän herätään vasta, kun täytyy hakeutua lääkäriin masennus- tai ahdistusoireista.

Epäonnistumisen pelko varjostaa usein kaikkia osa-alueita elämässä. Työnpuolesta tämä voi johtaa jopa siihen, että töitä ei aloiteta ollenkaan. Ja se voi johtaa alisuoriutumiseen, kun ei edetäkään uralla siinä tahdissa kuin oikeasti pystyisi, sillä ei uskalleta lähteä harjoittamaan asioita, joissa kokee epävarmuutta. Takaiskut lannistavat täydellisyyden tavoittelijan ja arvostelun hän ottaa hyvinkin henkilökohtaisesti. Perfektionisti saattaa vaatia toisiltakin paljon, mutta ankarin kriitikko hän on aina itselleen. Oma keskinkertaisuus pelottaa ja sitä on myös vaikea hyväksyä. Siksi täytyykin taas palata siihen, että kaikki lähtee omasta sisäisestä maailmasta.

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/05/perfektionisti-uupuu-taydellista-tavoitellessaan/

Täydellisyyden tavoittelu tekee elämästä suorittamista

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close