Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Tapojen orja



Kirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Power of Habit
Charles Duhigg
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tavat ja rutiinit määrittävät sen, miltä yksilön elämä näyttää. Terveys, menestys ja onnellisuus syntyvät positiivisen vaikutuksen tavoista, jotka vievät kyseisiä asioita kohti. Ne syntyvät rutiineista, joita toistamme päivästä toiseen rutiininomaisesti ja luonnollisesti. Mitä teet uuvuttavan työ- tai koulupäivän jälkeen, kun saavut kotiin? Miten hallitset stressiä, kun tärkeät deadlinet puskevat päälle? Miten reagoit työkaverien tai läheistesi palautteeseen? Mitä teet herättyäsi? Mitä teet ennen nukkumaanmenoa? Mitä teet, kun keskellä päivää on tyhjä, aikatauluttamaton hetki? Vastauksesi edellä esitettyihin kysymyksiin ovat tapoja, jotka ovat juurtuneet alitajuntaasi niin, että toimit kyseisissä tilanteissa vastauksesi kaltaisella tavalla aivan vaistonvaraisesti. Ihan niin kuin niin olisi täysin luonnollista toimia.

Tavat ovat niitä arkielämän toimintoja, joita teemme automaattisesti tietyissä olosuhteissa ja tilanteissa. Emme käytännössä tee tietoisia ja harkittuja valintoja jatkuvasti arjessa, vaan suurin osa tekemisistämme noudattelevat samaa tavaksi muodostunutta alitajuntaamme tallentunutta kaavaa. Nuo kaavat ovat toimintaohjeita aivoillemme, jokapäiväisissä arkisissa tilanteissa. Noiden kaavojen ansiosta meidän ei tarvitse käyttää valtavasti energiaa siihen, että miettisimme aina uudestaan erikseen jokaisessa tilanteessa, että miten nyt kannattaisi toimia. Aivomme pyrkivätkin siis jatkuvasti vähentämään päätöksentekoon liittyvää vaivannäön määrää, ja juuri tästä syystä tavat ja rutiinit syntyvät.

 

Miten tavat toimivat?

 

Tapojen rakenne on seuraavanlainen; ensiksi tarvitaan ärsyke, joka laukaisee toiminnan eli rutiinin, jonka suorittamisesta seuraa jokin palkinto. Otetaan esimerkiksi veden juominen aamuisin. Juon joka aamu ison lasin kylmää raikasta vettä. Miksi? Herättyäni oloni saattaa olla hieman tunkkainen ja nestehukkainen eli ”ei-niin fresh”. Tämä olo/tunne toimii ärsykkeenä, joka saa aikaan toimintaa, tässä tapauksessa raikkaan vesilasin juomisen. Palkintona tästä toiminnasta on virkistynyt ja raikas olo, kun yön aikana kasaantunut nestehukka alkaa  väistyä veden juomisen seurauksena. Käytännössä siis tapojen toimintaperiaate jakautuu kolmeen vaiheeseen, jotka ovat; 1. ärsyke 2. toiminta 3. palkinto.

Tavat syntyvät alitajuntaisesti, eikä niiden syntymistä voi estää. Ymmärtämällä erilaisten ärsykkeiden, toiminnan ja toiminnasta seuraavien palkintojen välisiä syy-seuraussuhteita, voimme tehdä töitä sen eteen, että voisimme valita enemmän elämäämme niitä tapoja, joilla on ennemminkin rakentava kuin tuhoava vaikutus. Ei ole väliä onko muodostuva tapa positiivisen vai negatiivisen vaikutuksen tapa, molemmat muodostuvat yhtä herkästi. Positiivisen ja negatiivisen vaikutuksen tavan erottaa toiminta eli itse rutiini, joka on saanut alkunsa tietystä ärsykkeestä, ja jonka suorittamisesta on tietty palkinto. Esimerkiksi sillä on selvästi erilainen vaikutus elämääsi, että onko sinulla tapana rentoutua raskaan työpäivän jälkeen rauhallisen metsäkävelyn merkeissä vaiko punaviini pullollisen tyhjentämisen merkeissä.

 

Kulmakivitavat

 

Jotkin tapamme ovat ns. kulmakivitapoja. Kulmakivitavoilla on elämäämme suurin kumulatiivinen vaikutus, joko hyvässä tai pahassa. Kun kulmakivitapa alkaa muuttua, ulottuu sen vaikutukset elämämme muihinkin osa-alueisiin. Esimerkiksi säännöllinen liikunta on monelle ihmiselle yksi kulmakivitavoista. On hyvin todennäköistä, että kun alat harrastaa liikuntaa säännöllisesti, alat kiinnittämään enemmän huomiota ruokavalioosi, nukut paremmin, mahdollisesti juot alkoholia vähemmän. Yleiset elämäntapasi alkavat siis muuttua terveellisemmiksi kokonaisvaltaisesti, vaikka aloit tietoisesti sisällyttämään elämääsi vain säännöllisen liikunnan tavan. Kun yleinen terveytesi ja kuntosi kohenee, olet virkeämpi, itsevarmempi ja mahdollisesti tuotteliaampi, ja näillä asioilla taas voi olla suuri vaikutus opiskeluihisi tai ihmissuhteisiisi.

Kun kulmakivitapasi muuttuvat, muuttuu koko elämäsi. Liikunta on tapa, jolla on positiivinen vaikutus elämääsi, ja sen ärsykkeitä voivat olla esimerkiksi vetämätön olo, tylsyys tai lenkkivaatteet aseteltuna sängyn viereen. Toiminta on kehosi liikuttamista jonkin aktiviteetin, esimerkiksi juoksulenkin merkeissä. Palkintona voi olla endorfiineista johtuva liikunnan jälkeinen hyvä olo tai vaikkapa suorituskyvyn kehityksen huomaaminen, kun juoksitkin tavallisen lenkkisi nopeampaa kuin ennen. Kun toiminnasta saatava palkinto on kyllin merkittävä, alkaa mielesi himoita sitä automaattisesti toimintaan liittyvien ärsykkeiden ilmaantuessa. Tällöin toiminnasta tulee tapa, ja juoksulenkille lähdöstä tulee vaivatonta, kun aivosi himoitsevat sitä hyvän olon tunnetta, mikä liikkumisesta tai kehittymisestä tulee.

Vastaavasti raadollisena esimerkkinä alkoholin juominen voi olla kulmakivitapa, jolla on negatiivinen vaikutus elämääsi. Jos aina, kun haluat rentoutua, tuntea olosi mukavaksi ja itsevarmaksi tai tylsyyden iskiessä turvaudut alkoholin kuluttamiseen, voi sillä olla negatiivinen kumulatiivinen vaikutus terveyteesi, suorituskykyysi töissä tai koulussa, ihmissuhteisiisi jne. Kumpaan sinä haluaisit olla koukussa; liikunnan jälkeiseen euforiaan vai tuopin rentouttavaan vaikutukseen? Kummalla toiminnalla on suurin eteenpäin vievä vaikutus kohti tavoitteitasi? Jokaisella meistä on mahdollisuus tehdä valintoja ja vaikuttaa omiin tapoihimme.

 

Tapojen muutos

 

Päätin pari viikkoa sitten poistaa puhelimestani yleisimmät sosiaalisen median kanavat WhatsAppia lukuunottamatta kokeilumielessä 30 päivän ajaksi, kun huomasin, kuinka paljon käytän puhelinta päivittäin. Aina jonkin tyhjän hetken, tauon tai tylsyyden myötä puhelin tuli aina kaivettua taskusta, ja selattua nopeasti Instagram Tarinat ja Syöte läpi. Monesti sessio saattoi jatkua Snapchatin ja Facebookin kautta Youtubeen, kunnes yhtäkkiä huomaakin tunnin vierähtäneen iltapäivästä selaillessa aivottomasti eri alustoja. Sosiaalinen media oli muuttunut työkalusta tavaksi, joka söi paljon aikaa, mutta antoi hyvin vähän takaisin.

Puhelimen statistiikasta on huomattavissa, että puhelimen käyttö on parin viikon aikana pudonnut noin puoleen aikaisemmasta. Päivittäin tulee käytettyä vielä Googlea, Whatsappia ja eri uutiskanavia varmastikin vielä tarpeettoman paljon, mutta puhelimen käyttö on kuitenkin muuttunut joka tapauksessa enemmän tarkoituksenmukaiseksi. Puhelin tulee kaivettua käteen melkeinpä samalla kaavalla kuin ennenkin lähes automaattisesti, mutta käyttö loppuu usein lyhyeen, kun havahtuu että puhelimessa ei olekaan enää Instagramia. Joka tapauksessa, olen huomannut, että päivässä tuntuu olevan enemmän aikaa tehdä itselle merkityksellisiä asioita, kuten työt, treenaaminen ja lukeminen. Samalla aikaa on vapautunut omille ajatuksille, niiden prosessoinnille ja suunnitelmallisuudelle, mikä on osaltaan vaikuttanut stressin vähenemiseen. Kun päivään ilmestyy ikään kuin tyhjästä pari tuntia lisää aikaa, sillä on syväluotaavia vaikutuksia, mitä en vielä osaakaan välttämättä edes kuvitella.

Voisi siis sanoa, että älypuhelimen käyttö on ollut tapa, jonka väheneminen on antanut enemmän tilaa erilaisten positiivisten kulmakivitapojen muodostumiselle, kuten treenaaminen, lukeminen jne. Näiden kulmakivitapojen positiiviset vaikutukset heijastuvat koko elämään.

 

Proakatemia ja esseet

Kirjan luettuani aloin miettimään Proakatemiaan ja kouluun liittyviä tapojani. Ensimmäisenä mieleeni juolahti kirjapisteet ja kirjaesseiden kirjoittaminen. Tähän asti tapani on ollut aina kirjan luettuani se, että aloitan seuraavan kirjan lukemisen. Eihän tässä noin muuten mitään vikaa, mutta kyseisellä taktiikalla kirjaesseiden kirjoittaminen lykkääntyy ja suurimmat opit ja oivallukset ovat jo unohtuneet, kun esseekynä on teroitettuna. Siksi seuraavaksi yritänkin omaksua tavan, että kun luen kirjan, kirjoitan siitä esseen ennen kuin aloitan uuden kirjan lukemisen. Tämän tavan ärsyke on kirjan loppuun lukeminen, toiminta esseen kirjoittaminen ja palkintona paremmin sisäistetyt ja käytäntöön viedyt opit luetuista kirjoista ja se, että saa aloittaa uuden kirjan lukemisen hyvällä omatunnolla. Samalla välttää sen hässäkän, kun pitäisi kirjoittaa 10 esseetä kahdessa viikossa esseepiste deadlinen puskiessa päälle. Kaikin puolin Win-Win tilanne.

Kommentit
  • Elina Merviö

    Hienoja käytännön kokeiluita kirjan perustella. Tämä essee kannattaa lukea, jos ei kirjaa jaksa.

    4.3.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close