


Taloustaidot
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Jokaisella meillä on omanlainen suhtautuminen rahaan ja kuluttamiseen. Niihin vaikuttaa jo lapsuudessa opitut asiat liittyen rahaan ja talouteen, sekä oman elämän kokemukset. Taloustaitoja opetetaan suomessa mielestäni liian vähän. Peruskoulussa tai lukiossa käsitellään taloustaitoja tai ns oikeaa elämää todella pintapuolisesti. Olisin mielelläni osallistunut lukiossa kurssille, jossa oltaisiin käyty läpi oman talouden peruspilareita. Raha on kuitenkin läsnä jokapäiväisessä elämässämme, siitä ei pääse mihinkään. Sen sijaan jos sitä osaa käyttää oikein, se ei tuota harmia.
Sain kimmokkeen kirjoittaa tämän esseen, koska monesti kuulen kuinka monella on loppukuusta tili nollilla. Hyvillä taloustaidoilla tili ei mene nollille, ei vaikka pesukone hajoaisi tai kissa pitäisi viedä lääkäriin. Jokainen on varmasti kuullut säästämisen tärkeydestä ja siitä kuinka palkasta pitäisi laittaa sivuun. Moni meistä ei kuitenkaan sitä tee, ostetaan mieluummin 200e tennarit. Sitten kolmen kuukauden jälkeen, kun pesukone hajoaa, ei ole 200 euroa ylimääräistä. Se olisi taskunpohjalla, jos et olisi käyttänyt viimeisiä rahojasi tennareihin, joita kaapissa on muutenkin kymmenet. Tällaisissa tilanteissa käännytäänkin sitten muiden lompakoille, koska oma talous ei ollut tasapainossa. Se lompakko voi olla vanhempien, kaverin tai pahimmillaan pikavippifirman. Pikavipeissä ei sinällään ole mitään pahaa, jos on valmis maksamaan lainansa takaisin, useimmiten vielä naurettavan isolla korolla. Ongelmia kertyy siinä vaiheessa, jos varat eivät riitäkään paikkaamaan vippiä tai laskuja.
Tästä päästäänkin talouden suurimpaan ojaan, maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintää ei voi tulla huomaamatta tai vahingossa. Talousasioissa pitää olla sen verran hereillä, että avaa laskunsa ja maksaa ne ajallaan.
”Maksuhäiriömerkinnän voi saada aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Usein sen saaminen kestää puoli vuotta. Luottotietojaan ei menetä pelkän laskun tai velanmaksun viivästymisen vuoksi.” (Takuusäätiö)
Maksuhäiriömerkintä tuo monia ongelmia elämään. Monet vuokranantajat näkevät sen punaisena vaatteena, se on tavallaan osoitus epäluotettavuudesta rahan kanssa. Tarpeellisten vakuutusten kuten kotivakuutus, saaminen voi olla hankalaa. Osa-maksuja tai pidennettyjä maksuaikoja ei voida myöntää. On siis tärkeää ennakoida ja laskea tulot versus menot suhdetta. Kouluissa olisi hyvä käydä paremmin läpi maksuhäiriömerkinnän seurauksia, monesti nuoret suhtautuvat siihen liian löyhästi.
”Kesäkuun lopussa 372 800 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Viime vuodesta maksuhäiriöisten määrä on kasvanut 5 000 hengellä. Ongelmia on erityisen paljon 25–44-vuotiailla miehillä, joista 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.” ( Keskisuomalainen 6.7.2018)
Jotta maksuhäiriömerkintä voitaisiin välttää mahdollisimman monelta, on tärkeää panostaa suomalaisten taloustaitoihin ja tietämykseen. Kouluissa voitaisiin jo ala-asteelta asti aloittaa taloustaitojen opettaminen. Vuosien varrella sukan varteen kertyisi ajatuksia ja taitoja, jotka kantaisivat pitkälle aikuisuuteen.
Taloudenhallinassa luottopakki on rehellinen matematiikka. Se näyttää totuuden ja resurssit mihin rahat riittävät tai eivät riitä.
Nelli Sillanpää
Talous on kiinnostava aihe ja merkittävä osa elämää hyvinkin monessa tilanteessa. Hienoa, että lähdit pohtimaan aihetta jo hyvin varhaisesta vaiheesta ihmiselämää, lapsuudesta. Tottahan on, että perunkoulussa, etenkin alaluokilla talouskasvatus on hyvin vähäistä, voi sanoa olematonta. Tuntuma talouteen, käytännön tasolla rahan käyttöön lapsuudessa vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti vanhemmat ja heidän tulotaso. Kuten essessäsi pohditkin, ei talouteen paneuduta juurikaan edes toisen asteen koulutuksessa lukiossa. Totta kai riippuen koulutusalasta, taloutta käsitellään eri näkökulmista, mutta myös itse lukion käyneenä voin todeta talouden käsittelyn olleen mitätöntä. Se kuitenkin on asia, joka jokaisen on hyvä ymmärtää kokonaisuutena ja siten osata suunnitella omaa taloutta ja tulevaisuutta.
Tosiaan taloustaidot ovat monella lapsuudessa vanhempien kasvatuksen varassa. Kulutustavat opitaan vanhemmilta ja rahaa käytetään nuoruudessa sen mukaan, miten on opittu. Toiset pistävät säästöön kaiken saamansa rahan siinä missä toinen käyttää jokaisen euro siihen mennessä kuin uusi kuukausiraha tai muu tienesti on tulossa. Lapsuudessa ja nuoruudessa opitut tavat ja käsitys rahasta kantavat pitkälle aikuisuuteen ja heijastuvatkin voimakkaammin silloin, kun oma talous on omissa käsissä vanhempien sijaan. Tulos voi olla fiksusti omaa talouttaan seuraava nuori aikuinen, joka osaa laittaa tienestistään sopivan summan sivuun kuukausittain varautuen epävarmaan huomiseen. Tai toisessa tapauksessa tulos voi olla nuori aikuinen, joka odottaa palkkapäivää kuin kuuta nousevaa ja elää viimeisen viikon kuusta syöden makaronia ja jauhelihaa, kun tili näyttää lähes nollaa. Pahimmassa tapauksessa tili on miinuksella ja laskujen kilahtaessa postiluukkuun on turvauduttava lyhytaikaisiin luottoihin kattaakseen välttämättömät kulut, kuten kirjoituksessasi sanoitkin.