Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Talouskäsitteitä tutuksi



Kirjoittanut: Roosa Haaka - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto 

Empirialaisten oppiminen on painottunut huhti- ja toukokuun ajan talouteen. Meillä onkin ollut talousaiheisia pajoja sekä saimme yhdessä synnytettyä Empirialle uuden talousmallin, joka astuu voimaan 15.5. Tämän talous painoitteisen loppukevään inspiroimana päätin myös itse kirjoittaa talouteen liittyvän esseen.  

Tämän esseen alkuun tullaan käsittelemään yrityksen talouteen liittyviä peruskäsitteitä, kuten liikevaihtoa, liikevoittoa, tuloslaskelmaa, tasetta sekä tilinpäätöstä. Nämä käsitteet ovat nousseet esiin myös tiimin käydessä läpi Empirian tilinpäätöstä. Näiden edellä mainittujen käsitteiden lisäksi syvennytään myös hieman talouden tunnuslukuihin ja mittareihin sekä niiden merkitykseen yrityksen taloudellisen tilanteen arvioinnissa. 

 

Liikevaihto 

Yksi yrityksen talouden peruskäsitteistä on liikevaihto. Tämä käsite tarkoittaa yksinkertaisesti yrityksen tuotteiden tai palveluiden myynnistä saadun tulojen määrää ilman alennuksia tai arvonlisäveroa. (Sortter 2022.)  

Mutta miten liikevaihto eroaa yrityksen tuloksesta? 

Liikevaihto ei osoita, tekeekö yritys voittoa vai tappiota. Yrityksen voitollisuuden selvittämiseksi on laskettava kaikki liiketoiminnan aikana syntyneet kulut ja verot ja vähennettävä ne liikevaihdosta. Tämän avulla saadaan selville yrityksen tulos ja näin mahdollinen voitto. (Sortter 2022.) 

On kuitenkin hyvä huomata, että yrityksen nollatulos ei aina tarkoita, että toiminta on kannattamatonta. Esimerkiksi, jos yrityksen omistaja nostaa itselleen palkkaa, se pienentää yrityksen tulosta. Tämä tarkoittaa, että yrityksen liiketoiminnan tulos voi olla heikko, mutta yrittäjän henkilökohtaiset tulot voivat olla korkeat. (Sortter 2022.) 

Näin lasket tilikauden tuloksen:  

Liikevaihto – muuttuvat kustannukset – kiinteät kustannukset – poistot – arvoalennukset – korot – velat = tilikauden tulos (Sortter 2022)  

 

Liikevoitto 

Liikevoitto kertoo yrityksen liiketoiminnan tuloksen ennen korkoja, veroja, tilinpäätössiirtoja ja voitonjakoa. Miten liikevoitto sitten lasketaan? Liikevaihto + liiketoiminnan muut tuotot – muuttuvat ja kiinteät kustannukset – poistot ja arvonalennukset = liikevoitto. (Sortter 2022.)  

Hyvä liikevoitto antaa yritykselle mahdollisuuden investoida uusiin hankkeisiin ilman lisävelan ottamista. Samalla se antaa kuvan yrityksen operatiivisen liiketoiminnan tasosta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että liikevoitto ei kerro sitä, kuinka suuri osa tuloksesta menee velkojen maksuun eli toisin sanoen rahoituskulujen kattamiseen. (Sortter 2022.)  

 

Tuloslaskelma 

Tuloslaskelma on yrityksen kannattavuuslaskelma, joka kuvaa tietyn ajanjakson aikana kertyneet tuotot ja menot. Tämä ajanjakso voi olla esimerkiksi viikko, kuukausi, puoli vuotta tai vuosi. Tuloslaskelman avulla voidaan laskea, kuinka paljon yritys on tuottanut voittoa tai tappiota kyseisen ajanjakson aikana. (Tilitoimisto Äly n.d.) 

Tilinpäätöksessä tuloslaskelma esitetään kumulatiivisena raporttina, joka kuvaa koko tilikauden aikana kertynyttä voittoa tai tappiota. Tämä raportti nollautuu aina tilikauden vaihtuessa, ja uusi raportti laaditaan seuraavalle tilikaudelle. Tuloslaskelman avulla yritys voi tarkkailla taloudellista tilannettaan ja tehdä tarvittavia muutoksia liiketoiminnassaan. (Tilitoimisto Äly n.d.)  

 

Tase 

Yrityksen tilinpäätös koostuu kahdesta tärkeästä laskelmasta: tuloslaskelmasta ja taseesta. Tuloslaskelma kertoo yrityksen tuotot ja kulut tiettynä ajanjaksona, kun taas tase näyttää yrityksen varallisuustilanteen tiettynä ajankohtana. Vaikka monet yrittäjät suuntaavat katseensa ensisijaisesti tuloslaskelmaan, on tase yhtä tärkeä laskelma yrityksen taloudellisen tilanteen arvioimiseksi. (Sortter 2022.)  

Tase koostuu kahdesta puolesta, vastaavaa-puolesta ja vastattavaa-puolesta. Vastaavaa-puolella on yrityksen varallisuus, kuten rahat, saamiset ja kalustot. Vastattavaa-puolella puolestaan kerrotaan, millä varallisuus on rahoitettu, eli onko yrityksellä omaa pääomaa vai luottoa. Taseesta kannattaa erityisesti tarkastella omaa pääomaa, joka kertoo varojen ja velkojen välisen eron. Jos oma pääoma on miinuksella, yrityksellä on enemmän velkoja kuin varallisuutta. (Sortter 2022.)  

 

Tilinpäätös 

Tilinpäätös on yrityksen tilikauden päätteeksi laadittava laskelma, joka esittää numeromuodossa yrityksen taloudellisen tilanteen ja tilikauden aikana tapahtuneet tapahtumat. Tilinpäätös sisältää taseen ja tuloslaskelman lisäksi rahoituslaskelman sekä mahdolliset liitetiedot. Tilinpäätös on tärkeä työkalu yrittäjälle arvioida yrityksen tulevaisuutta ja ymmärtää sen kehitystä. (Sortter 2022.) 

Tilinpäätöksen tekeminen on sujuvaa, kun huolehdit puuttuvien kuitit ja tositteet toimitettavaksi kirjanpitäjällesi ajoissa. On myös tärkeää suorittaa kaikki tarvittavat toimenpiteet, kuten palkanlasku ja laskutus, ennen tilikauden päättymistä. (Sortter 2022)  

Hyvä tilinpäätös antaa yrittäjälle sekä yrityksen sidosryhmille tärkeää tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta. Tilinpäätös onkin hyvä työkalu arvioida yrityksen tulevaisuutta menneiden tapahtumien kautta. (Sortter 2022)  

 

Tilinpäätöksen tunnusluvut  

Tilinpäätöksen valmistuttua on tärkeää arvioida yrityksen menneen tilikauden taloudellista tilaa tilinpäätösanalyysin avulla. Tilinpäätösanalyysi on menetelmä, joka mittaa ja arvioi yrityksen rahoituksen, kannattavuuden ja toimintaedellytykset erilaisten tunnuslukujen ja mittareiden avulla. (Sortter 2022.) 

Nämä tunnusluvut voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: vakavaraisuus, kannattavuus ja maksuvalmius. Analysoimalla näitä tunnuslukuja, voidaan muodostaa vahva käsitys yrityksen taloudellisesta tilasta ja kehittämistarpeista. Tunnusluvut toimivat myös viestinä yrityksen sidosryhmille, kuten rahoittajille ja potentiaalisille yhteistyökumppaneille. Esimerkiksi yrityksen hakiessa lainaa, rahoittajat kiinnostuvat yrityksen kannattavuuden tunnusluvuista, kuten ROI:sta ja käyttökatteesta, sekä kassavirtaennusteesta ja rahoitussuunnitelmasta. (Sortter 2022.) 

 

Kannattavuus 

Käydään seuraavaksi läpi tarkemmin, mitä jokainen näistä tunnusluvuista tarkoittaa. Aloitetaan kannattavuudesta, joka onkin yritystoiminnan perusedellytys ja yksi tärkeimmistä mittareista. Yksinkertaisuudessaan yrityksen liiketoiminta on silloin kannattavaa, kun tulot ovat suuremmat kuin kustannukset. Jos kannattavuus on kuitenkin heikko, niin yritystoiminta voi tehdä tappiota, jonka seurauksena taseen pääomat heikkenevät. Pahimmassa tapauksessa ne voi menettää kokonaan, joka voi olla iso haaste esimerkiksi rahoituksen saamiseen. (OP n.d.) 

Käyttökate 

Käyttökate kuvaa yrityksen liiketoiminnan tulosta ennen kuin siitä on vähennetty poistot, rahoituserät ja verot. Yksinkertaisuudessaan se kertoo, kuinka paljon liikevaihdosta jää toimintakulujen vähentämisen jälkeen katetta. Käyttökate onkin hyvä tunnusluku kannattavuuden seurantaan. (OP n.d.)  

Näin lasket käyttökatteen sekä käyttökateprosentin: 

Liiketulos + poistot ja arvonalentumiset = käyttökate 

Käyttökate / liikevaihto x 100 = käyttökateprosentti 

(OP n.d.) 

Myyntikate 

Myyntikate on tärkeä kannattavuuden mittari, joka kuvaa tuotteen tai palvelun myynnistä jäävää katetta sen jälkeen, kun siitä on vähennetty hankinta- ja tuotantokustannukset. Myyntikate ilmaistaan yleensä prosentteina ja se vaihtelee toimialoittain sekä yrityskohtaisesti. Siksi myyntikatetta ei tulisi käyttää yritysten väliseen vertailuun. (OP n.d.)  

Näin lasket myyntikatteen sekä myyntikate prosentin: 

Liikevaihto – ainekulut – ulkopuoliset palvelut = myyntikate 

Myyntikate / liikevaihto x 100 = myyntikateprosentti 

(OP n.d.) 

 

Vakavaraisuus 

Vakavaraisuuden tunnusluvut antavat kuvan siitä, miten yrityksen rahoitus on järjestetty ja kuinka paljon yrityksellä on omia varoja verrattuna velkoihin. Jos velkaa on paljon, niin silloin vakavaraisuus on huono. Yrityksen vakavaraisuuden seurantaan on hyvä käyttää omavaraisuusastetta. Omavaraisuusaste kertoo osuuden yrityksen varallisuudesta, joka on rahoitettu omalla pääomalla. Mitä pienempi luku on, sitä enemmän toimintaa rahoitetaan velkarahalla. Jos tunnusluku on yli 50 prosenttia, niin on se erinomainen. Jos luku taas on 30–50 prosenttia on se hyvä. (OP n.d.)  

Näin lasket omavaraisuusasteen:  

Oma pääoma / taseen loppusumma – saadut ennakot x 100 = omavaraisuusaste 

 

Maksivalmius 

Mitä maksuvalmius kertoo yrityksestä? No se kertoo yrityksen kyvystä selviytyä juoksevien kulujen, kuten palkkojen ja verojen maksuista aikataulussa. Maksuvalmiuden tunnusluvut kuvaavat yrityksen lyhytaikaista kassatilannetta, joka kertoo, kuinka paljon yrityksellä on rahaa tileillään suhteessa lyhytaikaisiin velkoihin, kuten esimerkiksi tavarantoimittajien laskuihin. (OP n.d.)  

Quick ratio osoittaa yrityksen maksuvalmiuden, joka kertoo siis yrityksen kyvystä selvitä lyhytaikaisista veloista. Tunnusluku mittaa sitä, kuinka hyvin yritys voisi kattaa lyhytaikaiset velat nopeasti rahaksi muutettavalla omaisuudellaan. Rahaksi muutettavaa omaisuutta voi olla esimerkiksi käteisvarat ja rahoitusarvopaperit. Maksuvalmiuden tunnusluku on hyvä, jos se on vähintään 1. (OP n.d.) 

Näin lasket Quick ration: 

Lyhytaikaset saamiset + rahoitusarvopaperit + rahat ja pankkisaamiset / lyhytaikainen vieras pääoma – lyhytaikaiset saadut ennakot = Quick ratio 

(OP n.d.)  

 

Pohdinta 

Tämän esseen pohjalta on helppo todeta, että taloudellisten tunnuslukujen seuranta ja niiden merkityksen ymmärtäminen on tärkeää yrityksen liiketoiminnan menestyksen kannalta. Tunnuslukujen avulla yritys voi saada tärkeää tietoa liiketoimintansa kehittämiseksi ja riskienhallinnan parantamiseksi. Kannattavuuden, vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden lisäksi on kuitenkin hyvä muistaa seurata yrityksen kehittymistä myös muilla mittareilla sekä osa-alueilla. Esimerkiksi markkinoinnin, henkilöstöhallinnon ja tuotekehityksen kehittäminen voi olla ratkaisevaa yrityksen menestymisen kannalta. Täytyy siis aina muistaa keskittyä kokonaiskuvaan eikä liikaa yksityiskohtiin.  

 

Lähteet  

OP. N.d. Seuraa ainakin näitä talouden tunnuslukuja. Verkkosivu. Viitattu 4.5.2023. https://www.op.fi/yritykset/asiakkuus/yrittajan-talousvalmennus/taloudenhallinnan-abc/talouden-tunnusluvut

Sortter. 2022. Talouden termit tutuksi viimeistään investointeja tehdessä tai yrityslainaa hakiessa. Blogi 21.1.2022. Viitattu 4.5.2023. https://sortter.fi/blogi/artikkeli/talouden-termit-tutuiksi-yrityslainaa-hakiessa/  

Tilitoimisto Äly. N.d. Kirjanpito-opas: Mitä tuloslaskelma kertoo yrityksestä? Blogi. Viitattu 4.5.2023. https://tilitoimistoaly.com/tuloslaskelman-tulkinta/  

Kommentoi