Tampere
28 Mar, Thursday
7° C

Proakatemian esseepankki

Taloushanskat käsissä



Kirjoittanut: Ollimatti Aikio - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Matkani kohti talousosaamista koulun osalla alkoi jo puoli vuotta sitten, kun tiimissämme vaihdettiin rooleja ja itse päädyin osaksi taloustiimiä. Edellinen taloustiimin päällikkö oli ja on tehnyt erinomaista työtä ja hänellä oli aina tietoa ja jos ei ollut, hän tiesi mistä sitä hankkia. Itse pyrin parhaalla mahdollisella tavalla oppia ja ymmärtää tiimimme talouden pyörteitä, kun keväällä tuli toista vaihdetta silmään, kun projektit etenivät ja tilitapahtumien määrä kasvoi. Luomalla toimintamalleja ja ohjeistuksia, voidaan asioita tehdä paljon selkeämmin. Esimerkiksi viestintä ja informointi ovat erittäin tärkeässä roolissa, koska jos viestintää ei ole, on toiminta huomattavasti haastavampaa ongelmatilanteissa.

Kun keväällä jo lumien sulautuessa maahan, alkoi pohdinta, kuka seuraavaksi ottaa koppia tiimin taloudesta. Kun kävimme läpi pajoissa läpi talouspäällikön roolia ja roolituksia yleisesti, pohdin että olenko yhtä valmis kuin muut tähän tulevaan tehtävään, koska minulla ei ole suoranaista koulutusta siihen mitä kyseinen tehtävä vaatii. Vaikka olemme täällä oppimassa niin ehdottomasti sitä haluaa miettiä tiimin parasta. Minulla ei ollut aiheesta käytyjä kursseja, selkeitä raameja ja ohjekirjaa. Googlesta tosin löytyy melkein kaikki, kunhan osaa etsiä oikeista paikoista tai kysymällä suoraan ihmisiltä jotka tietävät enemmän talousasioiden hoidosta. Vaikka tietotaitoa löytyi jonkun verran pajojen, ristipölytyksen ja perheyrityksen kautta, tuntui siltä, että roolista koppia ottaminen ei tulisi olemaan helppoa. Miksi?

Taloudestamme on vastannut aina minua edeltävä talouspäällikkö ja puolentoista vuoden aikana hänen kauttansa on kaikki tämä tieto kulkeutunut. Olen ehdottoman iloinen, että hän on auttamassa minua ja ojentamassa ohjaksia, ohjeistaa ja opastaa, koska lähestulkoon kaikki tapahtumat ovat kulkeutuneet hänen kauttansa ja hän oli aina se, jolta pystyi kysymään mihin mikäkin asia liittyi. Se vaatii työtä ja aikaa, että tämä viestikapula saadaan siirrettyä eteenpäin, jotta hiljainenkin tieto saapuu perille myös nykyiselle talouspäällikölle. Ehdottomasti myös tämä vaatii myös minulta aktiivisuutta, kysymyksiä, vaatimuksia ja rajojen tekemistä esimerkiksi käytäntöjen suhteen. Monesti kun opimme asioita, tietyssä vaiheessa ne voivat muuttua meille itsestäänselviksi ja olettamukset voivat estää tiedon kulkemisen eteenpäin. Kun oletamme muiden tietävän tai ymmärtän asian, on mahdollista ettemme vie tai tuo tietoa eteenpäin.

 

Ajoitus oli hieman haastava, koska ”kesäloma” koulun puolesta oli jo tuloillaan ja tiimin yhteiset näkemiset harvenisivat vielä ennestään. Itse pidän siitä, miten voin kysyä kasvotusten asiasta ja keskustella, kuin lähettelisin pitkiä viestejä ja selvitellä asiaa viestin kautta. Soittaminenkin on aina vaihtoehto, mutta tuntuu että ihmisillä on aikataulu tiukalla ja yhteisen ajan saaminen haastavaa. Talouspäällikkönä aloittaminen silloin, kun kontaktit vähenevät on haastavampaa, koska asioiden käsittelyajat pitenevät. Asioilla on kuitenkin tapana aina järjestyä ja jos viestillä ei saa ihmisiä kiinni, voi aina soittaa.

Monta asiaa olen kerennyt oppia ja monta mielenkiintoista asiaa on vielä opittavana. Ensimmäisenä ohjelmistojen ja sovellusten käyttö vaati oman lyhyen ohjekirjan tekemistä ja toistoja toiminnoissa, että ne painottuvat muistin syövereihin. Myös omat ohjeistukset, sekä muistiinpanot ovat ehdottomat ja auttavat erittäin paljon oppimisessa ja varsinkin silloin kun unohtaa missä järjestyksessä asioita piti tehdä. Monta asiaa on vielä, joihin pitää perehtyä yhä syvällisemmin ja ainahan sitä oppii, kun tilanne tulee vastaan.

 

Yksi asia mitä tullaan käsittelemään ja päättämään minun talouspäällikön virkauran aikana, on toimintatavat palkanmaksun suhteen. Tämä asia vaatii keskustelua koko tiimin kesken, joten dialogin käyminen, keskustelu ja päätöksenteko ovat tietyllä tapaa haastavia kesäkuukausien aikana toteuttaa. Tähän asiaan sekoittuu taloudellisen tilanteen lisäksi yksilöiden motiivit ja mielipiteet, toisen mielestä yksi tapa on väärä ja toisen mielestä toinen tapa on oikea. Onko olemassa vääränlaista tapaa olla yrittäjä ja onko olemassa vääränlaista tapaa tiimioppia? Onko tapoja useita ja mitkä niistä ovat oikeita ja kannattavia, jos vaihtoehtoja on useita, niin onko yksi vaihtoehto ainut oikea ratkaisu ja muut vääriä. Jos on olemassa jo tiettyjä kaavoja, voidaanko niitä muokata vai onko aina paras vaihtoehto luoda oma ja uusi polku.  Tämä riippuu toisaalta myös lopputuloksesta, mitä halutaan tavoitella ja tapaa millä valittu ratkaisu toteutetaan.

Joskus on haastavaa tarkastella asioita objektiivisesti päätöksenteossa ilman, että asiaan aina sekoittuu ihmisten omat agendat ja motiivit. Toisaalta siimaa voi olla haastavaa antaa, jos tietty raja on vedetty tai osa yksilöstä on käyttänyt jo tiettyä tapaa, mutta tämän kaltaiset tilanteet ovat varmasti tapauskohtaisia. Dialogin ja ymmärryksen kautta, voidaan luoda pohja rakentavalle päätöksenteolle. Vaihtoehtojen tulee olla selkeitä, ymmärrettävässä muodossa ja jokaisella tulisi olla oikeus sanoa mielipiteensä yhteisissä päätöksissä. Mutta fakta on se, että mitä vähemmän ihmisiä on päätöksenteossa, sitä parempi, mutta tärkeintä on tehdä yhteinen päätös, johon kaikki sitoutuvat.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close