Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Talous tutuksi



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Talous, raha tai budjetti. Miten näiden asioiden sanominen ääneen aina riipiikin selkää niin paljon. Syy on siinä, kun ei tiedä tai osaa talouteen liittyviä asioita. Sormi menee ennemmin suuhun kuin puhuisi talousasioista ääneen. Ylitin tosissani itseni, kun handlasin Proakatemian kaksikymmentävuotissyntymäpäiväjuhlien budjetin miinukselta plussalle, se oli ehdottomasti elämäni isoin saavutus tähän mennessä, ainakin mitä tulee rahaan liittyvissä asioissa. Siitä projektista viisastuneena otin härkää sarvista ja ilmoittauduin Varapuun järjestämään koulutusviikonloppuun. Viikonlopun aiheena oli taitavaksi rahan kanssa. Viikonlopun aikana silmäni aukesivat ihan uudella lailla talouteen liittyviin asioihin. Melkein nolottaa myöntää kuinka suppeasti onkaan ajatellut omia raha-asioitaan. Ehkä suurin oivallukseni oli se, että monesti lapset seuraavat vanhempiensa jalan jälkiä rahaan liittyvissä asioissa. Miten sitä onkaan ajatellut niin suppeasti omaa tulevaisuuttaan. Olen ollut ehkä hieman skeptinen kaiken sijoittamisen ja työstä riippumattoman tulon suhteen. Viikonlopun isoin oppi oli, että raha on laiska. Jos rahaa ei laita töihin eli sijoita sitä mihinkään niin eipä se kasva pankkitililläkään.

Vahvuuteni raha-asioihin liittyen on se, että tulen yrittäjäperheestä ja itsestänikin on kuoriutumassa enemmän ja enemmän yrittäjä. Olen siis rohkea rahan käyttäjä, uskallan ottaa riskejä mutta myös pystyn tekemään uskollisesti töitä, jos tarve sitä vaatii. Otan riskejä, mutta kuitenkin maltilla. En ole uhkapeluri, enkä laita kaikkia rahoja all-in, joten järkeä raha-asioihin onneksi löytyy.

Harmikseni olin koulutuksessa yksin, eikä mukana ollut henkilöä, jonka kanssa jaan jääkaapin sisällön. Koulutuksen jälkeen innoissani aloin tekemään minulle ja miehelleni vyörytystaktiikkaa lainoihin liittyen ja strategiaa hääbudjettia varten. Vitsit, kun olo voi muuttua varmemmaksi, kun on miettinyt omia raha-asioitaan, tutustunut lukuihin ja laatinut strategian.

Taloudesta innostuneena luin montaa eri talouteen liittyvää blogia. Mielenkiintoisimmaksi jäi Omavaraisuushaaste -niminen blogi. Hän on 28-vuotias mies, joka kuvaa blogissaan omaa matkaansa taloudelliseen riippumattomuuteen. Blogin tekee mielenkiintoiseksi se, että hän puhuu aidosti omasta elämästään ja arjestaan. Kirjoittaja jopa valokuvasi oman kotinsa, jotta lukijat ymmärtävät paremmin mitä kulissien takana tapahtuu.

Vaikka silmäni aukesivat enemmän tähän aiheeseen liittyen, niin en ikinä halua olla tilanteessa, että en tekisi mitään töitä ja silti rahaa tulisi pankkitilille. Tällä energialla töiden tekeminen tuntuu kivalta ja se, että näkee oman työnjälkensä tavalla tai toisella. Mutta silti osa minusta kiinnostui talouden strategian luomisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta, koska ne ovat osa-alueita, joilla pystyn mahdollistamaan itselleni, perheelleni ja vapaa-ajalleni sellaisia asioita, joita pelkällä palkkatyöllä ei olisi mahdollista saavuttaa.

Oli huikea huomata, kuinka täysin nollasta voi oppia jo pieniä asioita ja oma mielenkiinto täysin uuteen asiaan voi herätä niinkin vahvasti vain yhden viikonlopun aikana. On varmasti vahvuus, kun tuntee oman talouden luvut ja sen mahdollisuudet ja uhat. Kun omat luvut ovat hallinnassa, niin tuntuu turvallisemmalta joskus pyörittää oman yrityksenkin lukuja. Omavaraisuushaaste-blogi jää lukulistalle, jos sieltä vaikka voisi oppia lisää tästä aiheesta. Vaikka fakta se on, että mitä vähemmän kuluttaa ja tienaa enemmän niin pääsee jo hyvin pitkälle.

Tässä vielä linkki blogiin, jos sinulla heräsi ajatuksia:

https://omavaraisuushaaste.com/rahastosijoittaminen-aloittaminen/

Kommentoi