Tampere
10 Aug, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Suurin riski on kaihtaa riskejä Kirjoittanut: Arttu Hilli - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Suurin riski on kaihtaa riskejä 

20.7.2019 

 

Luen tällä hetkellä pääosin kahta kirjaa. Molemmat niistä ovat elämänkertakirjoja. Samantyylisiä kirjoja on tullut aika vähän luettua, sillä varsinkin kesän aikana olen etsinyt kirjoista enemmän tiukkaa faktaa kuin viihdettä. Lukemani kirjat ovat ”Elämäni gansterina – Marko Lönnqvist” ja ”The Everything Store: Jeff Bezos and the age of Amazon – Brad Stone”. Molemmissa kirjoissa on hyvin erilaiset asetelmat, mutta niistä löytyy paljon yhteisiä tekijöitä. Mitä yhteistä voisi olla Helsingin Canonballin jäsenellä ja yhdellä maailman suurimman yrityksen perustajalla? 

Gangsterin elämä on suurimmaksi osaksi valtavien riskien ottamista. Kirjassaan Marko Lönnqvist kertoo kerta toisensa jälkeen riskitilanteita toisensa perään, joissa riskinä on joutua vankilaan tai jopa päästä hengestään. Panoksena on hyvin usein raha. Vaikka kirjassa Marko sai useita vankeustuomioita, jengiläisiä jahtaamaan päätään ja mitä kaikkea muuta, tuntui siltä, että hän selvisi miltei joka tilanteesta parhaalla mahdollisella tavalla. Tuntuu hassulta ajatella, että suomalaiset yrittäjät ovat jopa kuuluisia riskien kaihtamisesta ja toinen riskeeraa henkeänsä joskus aika mitättömienkin asioiden eteen. 

On helppo ajatella, että Amazonin perustaja Jeff Bezos olisi pärjännyt hyvin hyvän tuurin ja yritysidean takia. Sitä se ei ole kuitenkaan ollut. Bezos, niin kuin Marko Lönnqvistkin on elänyt aivan valtavien paineiden alla monia vuosia. Toki ne paineet eivät ole uhanneet hänen henkeään tai terveyttään, mutta paineet ovat olleet useiden miljoonien paksuisia. Aikanaan Bezos on tehnyt suuren työn uskotellaaksensa sijoittajia sijoittamaan Amazoniin. Amazon teki valtavia, miljoonien eurojen tappioita monia vuosia putkeen ja velka rahoittajille aina vain kasvoi ja kasvoi. Voi vain kuvitella millaisen paineen sijoittajat ovat luoneet, kun ovat sijoittaneet todella suuria summia rahaa yritykseen, joka painii vahvasti miinuksella. 

Jeff Bezos kuitenkin jatkoi, teki todella paljon töitä, uskoi jatkuvasti yritykseen ja otti valtavia riskejä. Mark Zuckerberg, Facebookin omistaja, on sanonut: ”Suurin riski jonka voi ottaa, on kaihtaa riskejä”. Tällä esseellä ei ole tarkoitus ihailla gangsterin elämää, mutta mielestäni Marko Lönnqvist on hyvä esimerkki oman ympäristönsä menestyjänä, hän pärjäsi todella hyvin piireissään, aivan niin kuin Jeff Bezos omassaan.  

Hyvin usein suomalaiset pelkäävät riskien ottamista epäonnistumisen pelon takia. Pelätään, että tullaan halveksutuksi, menettää toimeentulonsa ties mitä muuta. Mielestäni suomalaisten pitäisi ottaa asioihin perspektiiviä. Pitäisi miettiä kuinka hyvä mahdollisuus Suomessa on ottaa riskejä vallitsevan kulttuurin takia. Jos menetät yhden tärkeän asiakkaan ison yrityksen toimitusjohtajana et saa saman tien potkuja ja joudu katuojaan. Idässä tilanne on tosin toinen. Pienikin virhe tai väärä päätelmä voi oikeasti tuhota koko urasi. Suomessa mielestäni nämä virheet osataan työnhakutilanteissa nähdä jopa todella hyvänä kokemuksena. 

Jos haluaa saavuttaa menestystä, on otettava myös suuria riskejä. Erään sanonnan mukaan ”Jos lusikalla antaa, ei voi kauhalla vaatia”. Tämä pätee mielestäni todella hyvin myös riskien ottoon. Jos haluaa jotain suurta, on tarjottava suurta. Siksi suurin riski on kaihtaa riskejä. 

 

 

Lähteet: 

Lähteet:  

Lönnqvist, Marko. ”Elämäni gangsterina”. 2017 Toimittanut Sipilä, JarkkoCrime Time. 

Stone, BradThe Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon”. 2013Little Brown and Company 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close