Tampere
29 Mar, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Suunnittele – älä toteuta suunnitelmaa



Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miten suunnitelmiin ja suunnitteluun tulisi suhtautua? Monille meistä tuottaa mielihyvää saada tehtyä asia maaliin suunnitelman mukaisesti. Hyvä niin! Mutta monille meistä tuottaa suunnatonta stressiä, kun asiat eivät menekään suunnitellusti. Asiat alkavat kasautua. Olemme pisteessä, jossa tekemisemme näyttää suunnitelmiemme irvikuvalta. Haistattelemme suunnitelmille pitkät ja lähdemme painamaan eteenpäin. Sillä tavoin olemme ennenkin saaneet asiat tehtyä. Ehkei meidän tulisi suunnitella mitään. Ehkei suunnitteleminen ole minun juttuni. Olen luovempi ja pärjään hyvin luovissa tilanteissa. Tunnen kahlituksi tarkkaa suunnitelmaa toteuttaessani. Elämäni on niin arvaamatonta ettei suunnitelmista olisi mitään hyötyä. Kaikki kuitenkin muuttuu.

Ovatko yllä olevat mietteet tuttuja? Minulle ne ovat – ainakin olivat. Mitä nään yllä, on kuvaus siitä, mitä suunnittelemisen väärin ymmärtäminen aiheuttaa. Suunnitelmissa ei ole kyse siitä, onko se “minun juttuni”, kahlitsevaa, väärä valinta luoville ihmisille. Alun pohdinnassa nousee eräs väärä uskomus suunnitelmista. Aivan kuin ne olisivat muuttumattomia, venymättömiä. Dwigth Eisenhower on sanonut (1957), että suunnitelmat eivät ole mitään, mutta suunnitelmallisuus on kaikki kaikessa. Miksi?

Kuvitellaan mielissämme hätätilanne. Se on jo luonteeltaan arvaamaton. Eihän arvaamattomiin tilanteisiin voi luoda suunnitelmia! Silti niihin luodaan. Ilman suunnitelmallisuutta, voisi hätätilanteiden aiheuttama tuho olla paljon suurempaa.

Alun mietteissä sanottiin kaiken muuttuvan kuitenkin. Se on erittäin arvokas tieto. Suunnitelmia kannattaakin lähestyä sillä, että asiat muuttuvat. Kaikki kannattaa suunnitella ottamaan huomioon tämä muuttuvaisuus. Miten?

On monia keinoja hallita muuttuvuutta. Annan tässä pari neuvoa.
1. Vastuiden rajaus
Asia, joka itselläni vaikuttaa eniten muuttuvuuden hallintaan on rajata tehtävät, joissa olen vastuussa muille. Näillä tarkoitan projekteja, joissa on säännöllisiä tapaamisia. Jos minulla on viisi projektia säännöllisine tapaamisineen, kalenterini on hyvin kankea ja taipumaton.
2. Riittävän ajan varaaminen
Ihmiset ovat ylioptimistia suunnitelmissaan. Kannattaa kertoa kolmella kaikkeen työhön kuluvan ajan. Tällöin tuntien käyttäminen ei karkaa käsistä. Ajan mittaan oppii tuntemaan kunika kauan mikäkin asia vie aikaa ja ajan arviointi paranee.
3. Pilkkominen
Pilko Proakatemian asettamat opintojen vaatimukset kalenteriin. Tästä kerron enemmän esseessäni pilkkominen.

Toivon, että tästä blogista on ollut hyötyä. Nähkäämme uudestaan, rakas lukija!

LÄHTEET
Eisenhower, D. 1957. Puhe. National Defence Executive Reserve Conference. Washington, D.C.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close